Od zajtra. Od zajtra začnem chudnúť, naladím sa na pozitívnu vlnu, či prestanem ohovárať svokru, ktorá ma tak neskutočne vytáča. No vytrvať vo svojich predsavzatiach je ťažšie, ako by sa na prvý pohľad zdalo...

Málokto má ideálny život. Od detstva si so sebou nosíme balíček katastrof. Zlá výchova, vzťahy tiež za veľa nestáli a ak mali niekoho povýšiť, nás pre istotu vyškrtli zo zoznamu. Ako teda dosiahnuť to, aby sme nestáli dva kroky za našimi cieľmi? Niečo robíme zle. Avšak Jenny Blakeová, bývalá koučka giganta Google nás naučí, ako si jednoducho a účinne navrhnúť ideálny život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď to znie ako vízia budúcnosti úzkoprofilovej sekty, netreba sa vzdávať. Stojí za to to vyskúšať. Pripravte si papier a ceruzky, ideme si navrhnúť mapu nášho (ideálneho) života!

Možno ste už o niečom takom počuli. Vytvárame si myšlienkové mapy profesijných cieľov, ideálneho partnera… Ale čo tak zmixovať všetko dokopy? Je to dosť revolučná myšlienka, spojiť jednotlivé oblasti do jedného celku. No presne o tom je aj život. Takže aj pri vytváraní myšlienkovej mapy dáme na jeden papier vzťahy, prácu, financie, rodinu a všetko, čo nám napadne.

pixabay.com

Do stredu papiera si napíšte aktuálny rok

Nakreslite si od stredu lúče k jednotlivým aspektom svojho svojho života

Dajte však pozor, aby to boli tie, v ktorých vidíte zmysel. Priateľstvo, práca, životospráva, šport či duchovno. Nemá zmysel si dávať do dlhodobých cieľov to, čo vás vôbec nebaví.

Pre každú kategóriu si navrhnite cieľ, ktorý chcete tento rok dosiahnuť

Chcete ušetriť niečo z platu? Týždenne sa stretávať s najlepším priateľom? Zúčastniť sa kurzu šitia? Zdokonaliť sa v plávaní či nájsť si novú lásku? Tak si to tam pekne zaznačte. Nebojte sa, nikto to nebude čítať. Teda, ak si „myšlienkovú mapu“ schováte pod matrac.

Stanovte si zmysluplné ciele

Blakeová radí, aby sme sa pri stanovení cieľov riadili týmito kritériami: ciele majú byť čo najšpecifickejšie, merateľné, realistické a založené na nejakom časovom ohraničení (SMART ciele). Tým, že ich dokážeme „zmerať,“ môžeme zároveň kontrolovať aj ich progres. Ak si stanovíte za cieľ napríklad beh, rozviňte to. Ako často budete behať? Skúste každú stredu a sobotu. A zapíšte si to!

pixabay.com

Pokračujte krok za krokom, až kým nevytvoríte hotový celok

To dá logiku. No keď si podrobnejšie rozoberiete každý cieľ, budete prekvapení, čo ste vytvorili. Nechajte si mapu trošku „odležať.“ Potom je čas na otázky. Odzrkadľuje mapa váš ideálny život? Potešilo by vás, keby sa vám podarilo dosiahnuť stanovené ciele? Ak nie, tak vedzte, že vždy máte možnosť zmeniť to, čo vás nenapĺňa. Z času na čas zo svojej skrýše vytiahnite myšlienkovú mapu a pozrite sa, či idete želaným smerom. A keď budete otvárať na Silvestra fľašu šampanského, môžete si zrekapitulovať, čo sa vám podarilo dosiahnuť.

Držíme palce!

Pozri aj: SYNDRÓM VYHORENIA OHROZUJE KAŽDÉHO Z NÁS. POZRITE SA, AKO SA PRED NÍM MÔŽETE OCHRÁNIŤ

psych.sk (Michaela), iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov