Foto: Unsplash/Kinga Cichewicz

Odísť z dlhodobého vzťahu je ťažké, obzvlášť, ak ste s tým druhým prežili väčšinu svojho života.

Každý človek prežije vzťahy, ktoré trvajú dlhšie alebo kratšie. Pri tých krátkodobých je občas ľahšie odísť, ak vám to nefunguje, no dlhodobý vzťah, v ktorom ste si toho mnoho prežili s tým druhým, je ťažké len tak nechať odísť. Ak to však spravíte, potrebuje to istú dávku odvahy a podporu od vašich blízkych. Portál Thought Catalog uvádza 7 vecí, ktoré by ste si mali neustále pripomínať, ak ste práve odišli z dlhodobého vzťahu.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Môžete smútiť za tým, čo ste stratili, a zároveň sa tešiť na niečo lepšie.

Rozchody môžu spôsobiť veľa zmiešaných pocitov a to je v poriadku. Sú chvíle, keď sa budete cítiť zlomene, a potom sú chvíle, keď budete cítiť novonadobudnutý pocit slobody. Môžu sa dokonca vyskytnúť aj chvíle, keď sa budete cítiť šťastne a smutne naraz. Neexistuje správny spôsob, ako postúpiť zo vzťahu, ktorý pre vás znamenal veľa, takže sa nemusíte cítiť vinní za akékoľvek emócie.

Foto: Unsplash/
engin akyurt

#2 Mali by ste byť na seba hrdí, ak ste sa odmietli usadiť.

Existuje veľa párov, ktoré zostanú spolu iba kvôli svojej histórii, aj keď pre seba nie sú vhodní. Mali by ste byť na seba hrdí, že ste opustili vzťah a začali hľadať niečo lepšie, keď by bolo pre vás oveľa jednoduchšie zostať. Ste dosť múdri na to, aby ste si dokázali uvedomiť, že najjednoduchšia vec nemusí byť vždy aj tá správna.

#3 Je prirodzené, že sa na začiatku rozchodu cítite stratení.

Keď s niekým dlho randíte, vaša identita sa začne spájať. Vaše rutiny sa zosúladia. Vaše záujmy a záľuby sa prekrývajú. Bez nich je váš život úplne iný. Bude to chvíľu trvať, kým sa to spraví. Zmenilo sa oveľa viac ako iba váš vzťahový stav. Celý váš svet sa zrazu otočil. Neponáhľajte sa teda a doprajte si čas na uzdravenie.

Foto: Unsplash/Abhigyan

#4 Čas, ktorý ste strávili s touto osobou, nebol zbytočný.

Rozchod s touto osobou zrazu nevyvráti všetky úžasné spomienky, ktoré spolu zdieľate. Neznamená to, že ste urobili chybu, ak ste s nimi zostali tak dlho. Možno nepatríte do budúcnosti toho druhého, no to neznamená, že vaša spoločná minulosť nebola krásna. Môžete si vychutnať vaše spoločné pekné spomienky a uvedomiť si, že ste si neboli súdení.

#5 Nikomu nemusíte vôbec nič vysvetľovať.

Niektorí členovia rodiny a priatelia možno nepochopia, prečo ste sa rozhodli rozísť s tým druhým. Pamätajte, že je to iba vaša vec. Dôležité je to, aby ste robili správne rozhodnutia pre seba. Nežijete preto, aby ste zapôsobili na niekoho iného. Žijete pre seba, a to nie je sebecké. Je to jednoducho správna vec.

Foto: Brittani Burns

#6 Vás vzťahový status nemá žiadnu súvislosť s tým, akú máte hodnotu ako človek.

Teraz, keď ste single, nezaostávate. Nie ste na tom horšie ako vaši ženatí a zadaní priatelia. Mali by ste sa sústrediť na vlastné šťastie, nie na dosahovanie náhodných míľnikov, ktoré vám spoločnosť určila. Každý, kto sa na vás pozerá zhora alebo vás ľutuje, že ste single, má úplne nesprávne určené vlastné priority. Láska je krásna, ale nie je to jediná vec, na ktorej v živote záleží.

#7 Nie je to naposledy, čo sa zamilujete.

Môžete mať pocit, že sa tejto osobe už nikto nevyrovná. Môžete mať pocit, že sú vaše najlepšie dni už za vami. Avšak to má od pravdy ďaleko. Chystáte sa objaviť niekoho iného, kto vám spôsobí pocit motýľov v bruchu. Znovu nájdete svoje šťastie.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov