Určite stojí za to si ju osvojiť.

Ak si nové informácie vtĺkate do hlavy len veľmi ťažko a nad učením strávite celé hodiny, určite vám pomôže táto jednoduchá metóda. Podľa expertov stačia aj malé zmeny, ktoré zvýšia rýchlosť vášho učenia dvojnásobne. Čas, ktorý tak získate, môžete využiť na zaujímavejšie aktivity. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Malé zmeny v učebnom procese sú oveľa efektívnejšie, ako keď sa snažíte stále učiť tým istým spôsobom. Potvrdila to aj nedávna štúdia.

Aj malé zmeny dokážu veľa

Podľa štúdie publikovanej v magazíne Current Biology, stereotyp pri učení má na svedomí nielen pokles chuti do učenia, ale výrazne znižuje aj jej samotnú rýchlosť tohto procesu. Avšak všetko sa dá zmeniť. Dokonca aj malé zmeny môžu dokázať skutočne veľa. Ak sa niečo chcete naučiť dvojnásobne rýchlejšie, skúste do učebného procesu zaviesť drobné zmeny. Výsledok vás naozaj prekvapí.

Ak sa učíte napríklad za stolom, skúste sa časť učiva učiť v inej izbe či postojačky. Miesto toho, aby ste sa učili nové slovíčka len potichu, skúste si ich vyslovovať nahlas pred zrkadlom. Fantázii sa medze nekladú. Princíp celej techniky spočíva v tom, že naša myseľ sa musí prispôsobiť novým zmenám, a tak sa začnete učiť dvakrát rýchlejšie.

Photo by Lucrezia Carnelos on Unsplash

Prinúťte svoju myseľ pracovať pre vás

So zmenami to však netreba preháňať. Aby bola technika skutočne efektívna, stačí aplikovať len drobné zmeny. Keď si na ne vaša myseľ zvykne, môžete opäť vyskúšať niečo nové. Vaša myseľ tak „nezaspí na vavrínoch”, ale začne skutočne pracovať pre vás.

Vedci prišli k týmto záverom v štúdii, ktorej sa celkovo zúčastnilo 86 dobrovoľníkov. Tí mali za úlohu premiestňovať objekty na obrazovke pomocou kurzora. V skupine ľudí, ktorí nepostupovali tradičným spôsobom, ale boli nútení využívať drobné zmeny, sa rýchlosť učenia samotného procesu zvýšila takmer dvojnásobne.

Táto štúdia je dôkazom toho, že je naozaj dôležité vyhnúť sa stokrát vyšliapaným chodníčkom.

Pozri aj: Pamäťový palác: Skvelá technika, ktorá vám pomôže získať super-pamäť

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov