Videli ste ich už všetky? Ak nie, mali by ste to napraviť.

Nič vás nebaví a máte chuť na naozaj kvalitný film? Taký, nad ktorým budete premýšľať ešte dlho? Prinášame vám 5 filmov, ktoré skutočne stoja za pozretie. Možno aj vám dodajú potrebnú silu a inšpiráciu, ako aj nový pohľad na život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetci máme na filmy rôzny vkus. Niekto nedá dopustiť na krváky, iný na akčné komédie a ďalší miluje filmy, ktoré majú hlbší význam. A práve na ne dnes zameriame našu pozornosť.

#1 Nezabudni na mňa (2010)

Ak vám hlavný predstaviteľ, Robert Pattinson, bude trošku proti srsti, pretože ho máte stále zakonzervovaného ako (ne)sympatického upíra, skúste sa nadýchnuť a dajte mu šancu. V tomto filme sa snaží stať čo najlepším, a to len preto, aby urobil dojem na svojho otca. Film nám pripomenie, že všetko, čo robíme, má v našom živote zmysel, i keď za oponu aktuálne nedovidíme. A koniec filmu? Ten je naozaj dokonale prepracovaný. Našepkáme vám. Má niečo spoločné s 11. septembrom 2001. Určite odporúčame!

#2 Veľká ryba (2003)

Vitajte vo filme, v ktorom sa stierajú hranice medzi fikciou a realitou. Film Tima Burtona je naozaj dokonale prepracovaný. Dokážete si predstaviť, aký to je pocit, keď radi rozprávate príbehy, ktoré ohromujú všetkých, okrem vášho syna? Dozvedáme sa, že dobrý vzťah medzi rodičmi a deťmi nie je samozrejmosť. Je to niečo, na čom musíme sústavne pracovať. A na nápravu nikdy nie je neskoro. Ani keď vám do konca života neostáva veľa času… A názov? Je odkazom na to, že niekomu k šťastiu stačí chytiť obrovskú rybu…

#3 Prvý kontakt (2016)

Nemôžeme zmeniť minulosť. Ale môžeme si uvedomiť, že vďaka nej sme tým, čím sme. Všetky udalosti, ako pozitívne tak aj negatívne, sú len míľnikmi, no záleží len na nás, ako sa k nim postavíme. Film Prvý kontakt sa zaoberá tým, aké by to bolo, keby nás prišli navštíviť mimozemšťania. Louise Banksová, odborníčka na lingvistiku, sa snaží pochopiť, s akým úmyslom k nám títo obyvatelia z inej planéty prišli. Oveľa dôležitejšie je však to, čo sa deje v pozadí. Hľadanie odpovedí na vlastné otázky, ktoré nám nedáva nikto iný, než samotný život. Možno aj preto sa tento film dočkal pozitívneho hodnotenia aj od uznávaných filmových kritikov.

#4 Melancholia (2011)

Režiséra Larsa Von Triera ľudia buď milujú, alebo nenávidia. Každopádne, režisérovi sa vždy podarí natočiť snímku, ktorá s vami poriadne zamáva. Melancholia je druhým filmom z jeho pozoruhodnej trilógie. Rozpráva o príbehu mladého dievčaťa Justine a jej sestry Claire, ktoré sa obe stali obeťami depresie. V súvislosti s blížiacim sa zničením Zeme (v dôsledku kolízie s túlavou planétou) obe sestry definujú svoj život ako úplnú trosku. Čo by ste urobili, keby ste vedeli, že svet čochvíľa skončí? Boli by ste so svojím životom spokojní? Táto snímka rozhodne stojí za pozretie!

#5 Život pod vodou (2004)

Tento film je skvelou ukážkou toho, kam až môže človeka doviesť zahľadenosť do seba. Steve Zissou je namyslený podmorský bádateľ, ktorý je napriek všetkým ťažkostiam a problémom, ktoré mu prišli do cesty, rozhodnutý natočiť najlepší dokument svojho života. Stojí vám „pätnásť minút slávy“ za riziko? Do akej miery ste ochotní dokázať, že máte pravdu a čomu ste ochotní čeliť, aby ste ochránili vlastnú reputáciu? Každopádne, hlavná postava vám istý čas pobudne v hlave a prinúti vás položiť si otázky, ktoré už dlhodobo odsúvate do ústrania.

Veríme, že vás náš výber osloví. Ktorý film by ste pridali do tohto zoznamu?

Pozri aj: Týchto 10 psychologických filmov dá vášmu mozgu poriadne zabrať, radia sa však medzi tie najlepšie

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov