Tieto filmy sa pokojne dajú označiť za kultové. Videli ste ich už všetky?

Uznajte, že majú svoje čaro. A nie len to kinematografické, ale aj psychologické. Stránka All about psychology (Všetko o psychológii) sa rozhodla na svojej facebookovej stránke uverejniť zoznam filmov a požiadala ľudí, aby hlasovali za ten film, ktorý považujú z psychologického hľadiska za najlepší. Za svoj obľúbený film hlasovalo vyše 2000 ľudí a tu je zoznam tých desiatich najlepších. Možno medzi nimi nájdete svoj obľúbený aj vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čistá duša

Tento film, ktorý získal niekoľko ocenení, vznikol pod taktovkou Rona Howarda v spolupráci s Brianom Grazerom. Hlavnú úlohu si zahral Russel Crowe, ktorý stvárnil brilantného matematika Johna Nasha. Nash už bol len na krôčik od medzinárodného uznania, keď sa zaplietol do zvláštnej mysterióznej konšpirácie. Jediný, kto mu dokáže pomôcť, je jeho oddaná a odvážna manželka, ktorú si zahrala Jennifer Connelly.

Mlčanie jahniat

Psychopat s prezývkou Buffalo Bill vraždí ženy brutálnym spôsobom. FBI vyšle agentku Clarice Starlingovú, aby vyspovedala šialeného väzňa, ktorý by mohol poskytnúť stopy vedúce k vrahovi. Tým väzňom je psychiater Dr. Hannibal Lecter, ktorého hrá Anthony Hopkins. Lecter je brilantný diabolský kanibal, ktorý súhlasí, že Starlingovej pomôže, ale len pod podmienkou, ak jeho morbídnu zvedavosť ukojí detailmi zo svojho komplikovaného života. Ako sa vzťah medzi Lecterom a Starlingovou vyvíja, musí čeliť nie len svojim vlastným démonom, ale aj zlu takému ohromnému, že možno nebude mať dostatok síl, ani odvahy, aby ho zastavila.

Prekliaty ostrov

Keď americký maršal Teddy Daniels (Leonadro DiCaprio) prichádza do psychiatrického ústavu pre kriminálnikov na Prekliatom ostrove, to, čo začalo ako obyčajné vyšetrovanie sa zrazu zvrhne. Ako vyšetrovanie pokračuje, Teddy odhaľuje čoraz bizarnejšie fakty o ostrove. Prichádza na to, že na ostrove sú miesta, na ktoré keď vstúpite, viac vás nepustia. Čo je však ilúzia a čo realita?

Čierna labuť

Hlavnú úlohu si zahrala herečka Natalie Portman a film vznikol pod taktovkou Darrena Aronofskyho Portmanová hrá „rolu svojho života“ ako Nina, talentovaná ale psychicky labilná balerína. Svojím učiteľom je hnaná až na pokraj svojich síl. Jej zvodnú oponentku v tanci hrá Mila Kunis a Nine pomaly realita začína unikať pomedzi prsty, čo ju uvrhne do nekončiacej nočnej mory.

Klub bitkárov

Klub bitkárov vás donúti vzdať sa predsudkov, zatrasie vaším svetom, no budete sa aj smiať. Tak sa na účet filmu vyjadrila kapela Rolling Stones. Hlavné úlohy obsadili herci ako Brad Pitt, Edward Norton, či Helena Bonham Carter. Norton hrá tikajúcu bombu, insomnika a Pitt slizkého predavača mydiel. Surovú mužskú agresiu menia na istú formu terapie. Ich koncept sa uchytí a vytvoria bitkársky klub, až kým sa neobjaví excentrická Carterová. Opäť sa však môžeme spýtať otázku – čo je naozaj skutočné?

Prelet nad kukučím hniezdom

Hlavnou postavou je Randle P.McMurphy, nespútaný a divoký zloduch, ktorý predstiera nepríčetnosť, aby sa dostal na psychiatriu. Okamžite po príchode obráti celé oddelenie hore nohami. Začína vojna na jednej strane s McMurphym a na druhej s hrozbou oddelenia, sestrou Ratchedovou. V stávke sú osudy všetkých pacientov na oddelení. Podkladom pre film bola kniha Kena Keseyho s názvom Bol som dlho preč. Film získal niekoľko ocenení.

Večný úsvit nepoškrvnenej mysle

„Otcami“ tohto diela sú spisovateľ Charlie Kaufman a Michale Gondry. Film poskytuje komický náhľad na rozchody, pády a vzlety. Joel (Jim Carrey) prichádza na to, že jeho priateľka Clementine (Kate Winslet), ich búrlivý vzťah vymazala zo svojej mysle. Zo zúfalstva kontaktuje toho, kto tento proces vynašiel, Dr. Howarda Mierzwiaka, aby sa podrobil rovnakej procedúre. Ako však jeho spomienky na Clementine začínajú blednúť, uvedomí si, ako veľmi ju stále miluje. Je to romantická komédia, ako žiadna iná.

Chyť ma, ak to dokážeš

Film inšpirovaný výnimočným, avšak pravdivým príbehom majstra klamu a agenta FBI na jeho stope. V hlavnej úlohe opäť skvelý Leonardo DiCaprio.

Dobrý Will Hunting

Tento príbeh bol nominovaný až na 9 ocenení. Hlavné úlohy obsadili Robin Williams, Matt Damon a Ben Affleck. Najgeniálnejší mozog na vychýrenej americkej univerzite nie je študent, ale chlapec, čo umýva podlahy. Will Hunting je tvrdohlavý génius, ktorý odmieta prijať lekciu od života. Keď už má Will na účte príliš veľa potýčok so zákonom, jeho poslednou šancou je profesor psychológie. Nezabudnuteľný filmový zážitok.

Narušenie

Dráma je natočená na základe príbehu spisovateľky Susanny Kaysen, ktorá popisuje 18 mesačný pobyt v nemocnici na psychiatrickom oddelení. Hlavných úloh sa zhostili Winona Ryder, Brittany Murphy, Angelina Jolie, Whoopi Goldberg a Vanessa Redgrave.

Pozri aj: 15 najkrajších filmových citátov, vďaka ktorým sa pozriete na život inými očami

all-about-psychology
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov