Závisť nemusí byť očividná. Práve naopak. Často býva nenápadná, hoci jej účinky sú rovnako toxické.

Závisť je jeden z najväčších jedov, ktorý dokáže rozbiť akýkoľvek medziľudský vzťah. Ak vám koluje v žilách, pomaly ale isto vás zmení na nepoznanie. Je veľmi ťažké sa jej zbaviť, preto je najlepšie zastaviť ju ešte v skorých štádiách rozvoja. Trápi najmä ľudí s nízkym sebavedomím, pričom druhému človeku dokáže skutočne otráviť život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa viacerých odborníkov závisť pramení z vnútornej neistoty, obsedantných myšlienok a paranoje. Všetky tieto tri aspekty majú spoločného menovateľa. Je to strach. Strach zo straty, z dôvery i zo samého seba. Keď sa na to pozrieme z nadhľadu, človeka, ktorého posadla závisť, treba v prvom rade poľutovať. Už tak má toho na sebe naloženého viac než dosť. Ak chcete vedieť, či vám niekto tajne závidí, skúste sa sústrediť na týchto 5 znamení. Možno vám pomôžu odhaliť skutočného neprajníka.

#1 Zrazu sa vám začne vyhýbať

Photo by Mario Azzi on Unsplash

Môže to byť kamarátka, ktorá sa tvári, že by za vás položila život – no len vtedy, keď ona je tá obletovanejšia a úspešnejšia. Prvé, čo môžete vypozorovať je to, že sa vám začne vyhýbať po nejakom úspechu. Možno žiarli na to, že ste si našli priateľa alebo uspeli na pohovore, o ktorý mala i ona záujem. Ak je to tak, netreba robiť paniku. Nechajte jej trošku času. Snáď vyšumí.

#2 Má pichľavé poznámky

Photo by Jorge Flores on Unsplash

Neustále vás ponižuje a ešte sa pritom schováva za dobrý úmysel? I to môže byť znamenie, že nemôže niečo stráviť. Preto sa vás snaží dať dole. Komentuje každé vaše kilo navyše, kritizuje vás za výzor či správanie. V prvom rade si to neberte osobne. Berte na vedomie, že človek so zdravým sebavedomím by sa k takémuto konaniu neznížil.

#3 Ihneď sa nahnevá

Photo by Gabriel Matula on Unsplash

On či ona vás kritizuje v jednom kuse, no ak sa čo i len opovážite dať nejakú radu vy, ihneď to otočí proti vám. Urazí sa, prípadne sa na vás nahnevá. Prečo? Pretože práve ON/ONA vie všetko najlepšie.

#4 Začne vás kopírovať

Photo by Mickael Gresset on Unsplash

Áno, dobre čítate. Ak vám závidí, tak sa vám zároveň bude snažiť vyrovnať. Preto začne robiť podobné veci ako vy. Možno si zmení farbu vlasov, prihlási sa na ten istý kurz a podobne. Chce (si) dokázať, že dokáže to isté, čo vy. Vlastne že v tej istej činnosti dosiahne ešte lepšie výsledky.

#5 Teší sa z vašich neúspechov

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

Samozrejme, že to nedá najavo. Ale ak prechádzate niečím ťažkým, táto osoba začne vnútorne rásť. Teší sa, že sa opäť môže postaviť na piedestál, z ktorého vás môže poučovať. Môže vám pritom vravieť kadečo, no vy jednoducho cítite, že sa pri tejto osobe necítite práve najlepšie.

Ak ste u niekoho spozorovali všetkých týchto 5 signálov, je najvyšší čas porozmýšľať, či by sa vám nedýchalo predsa len lepšie bez neho.

Pozri aj: Toto sa stane, keď vás prestane zaujímať, čo si myslia ostatní

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov