Slobodný je až ten, koho nezaujíma, čo si o ňom kto myslí.

Mnoho ľudí sa pýši: „Sme slobodní!“ Otázkou však zostáva, je to naozaj tak? Ak niekto žije každý jeden deň svojho života pod neustálym tlakom z toho, že chce vedieť, čo si myslia ostatní, potom nie, nie je slobodný. Potom je len ďalším z otrokov. Až ľudí, ktorých to prestane zaujímať, až oni nájdu tú pravú slobodu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je prirodzené zaujímať sa o to, čo si o vás myslia ostatní. Je prirodzené chcieť niekde zapadnúť. Je prirodzené chcieť počuť komplimenty. Je prirodzené byť zvedavý. Ale nie je prirodzené nechať, nech váš život kontrolujú názory ostatných. Je to akoby ste boli vo väzení, z ktorého niet úniku. Nemáte slobodu. Nemôžete sa rozhodovať podľa toho, čo chcete, pretože neustále musíte dávať pozor, čo si myslia ostatní.

Chcete vedieť, čo sa stane, keď sa prestanete zaujímať o to, čo si o vás myslia ostatní?

unsplash.com

Budete silnejší a slobodnejší. Konečne prevezmete kontrolu nad svojím vlastným životom. Konečne jediná osoba, s ktorou budete musieť konzultovať svoje rozhodnutia, budete vy. Získate voľnosť. Áno, možno si nebudete svojimi rozhodnutiami na 100 percent istí, ale keď ste počúvali ostatných, cítili ste sa lepšie? Pravdepodobne nie.

Budete mať viac času. Čas je vzácny. A keď konečne prestanete premýšľať nad všetkými, keď sa konečne prestanete obviňovať z toho, že nie ste v ich očiach perfektní, keď konečne prestanete počúvať ostatných, budete ho mať viac. Zostane vám priestor na oveľa lepšie, pozitívnejšie a príjemnejšie veci.

Budete mať vo svojom živote iba ľudí, na ktorých záleží. Nie je priateľ ako priateľ. Keď sa prestanete zaujímať o to, čo si o vás myslia tí toxickí, zrazu budete mať oveľa viac priestoru na tých pravých priateľov. A uvedomíte si, aké dôležité je obklopovať sa správnymi ľuďmi.

Od drámy a ohovárania budete vzdialení na míle ďaleko. Prestanú vás jednoducho zaujímať. Už sa nebudete snažiť zisťovať, čo, kto, kedy a kde o vás povedal. Bude vám to jedno. Pretože si uvedomíte, že na tom aj tak nezáleží.

Ale čo je najdôležitejšie, získate väčší a lepší rozhľad. Naučíte sa o sebe veci, ktoré ste ani netušili. Zistíte, aké je vaše miesto v živote, čo vás baví a napĺňa a kto vlastne ste – už vás totiž nebudú definovať skreslené názory ostatných. Možno vás to na začiatok trochu vystraší – opäť mať v rukách slobodu a rozhodnúť sa ako chcete, bez toho, aby vás ostatní ovplyvňovali, ale v konečnom dôsledku zistíte, že prestať sa starať o to, čo si kto myslí, je to najlepšie, čo ste pre seba mohli urobiť.

unsplash.com

Pozri aj: Ak máte týchto 11 vlastností, jednoznačne ste vlkom medzi ovcami

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov