Foto: Unsplash/Timothy Dykes

Považujete sa za inteligentného človeka?

Odhaliť inteligentných ľudí môže byť občas jednoduché, no vo väčšine prípadov to zaberie dosť času. Vedeli ste, že ľudia s vyšším IQ majú spoločné nejaké vlastnosti? Portál PsyBlog vybral 10 z nich. Možno si práve vďaka tomuto článku uvedomíte, že do skupiny inteligentných ľudí patríte aj vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Majú lepší cit pre rytmus

Táto vlastnosť nemá nič spoločné s tým, že sa angažujete v hudbe. Zdá sa, že dobré načasovanie je na základnej úrovni zabudované do mozgu inteligentnejších ľudí. Skenovanie mozgu tiež odhalilo súvislosť medzi vysokou inteligenciou, schopnosťou udržiavať čas a viac bielej hmoty v častiach mozgu spojenou s plánovaním, riešením problémov a riadením času.

Foto: Unsplash

#2 Sú snílci

Výsledok pochádza zo štúdie, v ktorej si viac ako 100 ľudí nechalo skenovať mozog, zatiaľ čo päť minút hľadeli na pevný bod. Vedci chceli zistiť, ako ich mozog pracoval vo chvíli, kedy im nebolo dané robiť nič konkrétne. Ľudia, ktorých mozog pracoval efektívnejšie, mali väčšie intelektuálne schopnosti a tiež uvádzali, že v každodennom živote snívajú viac.

#3 Dokážu oceniť čierny humor

Odborníci zistili, že ľudia, ktorí oceňujú čierny humor, budú pravdepodobne inteligentnejší. Dôvod, prečo môže byť inteligencia spojená s ocenením čierneho humoru, je ten, že jeho pochopenie môže vyžadovať trochu práce.

Foto: pixabay

#4 Vykazujú známky duševných chorôb

Podľa najnovších výskumov môžu byť poruchy nálady cenou, ktorú niektorí ľudia platia za vysokú inteligenciu. Psychológovia zistili, že vyššie IQ v detstve súvisí s črtami bipolárnej poruchy v mladej dospelosti. Ďalšie štúdie teraz naznačujú súvislosť medzi inteligenciou a duševnými chorobami, ktoré sa môžu vrátiť do našej evolučnej minulosti.

#5 Lepšie vnímajú svoje okolie

Výskum ukazuje, že silnejšie základné percepčné schopnosti sú znakom inteligencie. Napríklad môžu zistiť, ktorým smerom sa objekty pohybujú rýchlejšie. Sú tiež lepší v blokovaní základných informácií, aby mohli urobiť svoj úsudok. Vyššie IQ robí mozog rýchlejším na základnej úrovni.

Foto: Unsplash/ Guillaume de Germain

#6 Často prichádzajú s novými nápadmi

Proti vyšším úrovniam duševných chorôb a úzkosti je postavená skutočnosť, že jedným zo znakov inteligencie je pravdepodobnosť, že prídu s novými nápadmi. Historicky by to mohlo znamenať odmietnutie povery a hľadanie nových spôsobov organizácie spoločnosti. Jedna štúdia tvrdí, že to vysvetľuje, prečo inteligentnejší ľudia budú pravdepodobne ateisti a politicky liberálni ľudia. Táto štúdia zistila, že mladí dospelí, ktorí sa označovali za „veľmi konzervatívnych“, mali priemerné IQ 95, zatiaľ čo tí, ktorí sa označovali za „veľmi liberálnych“, mali priemerné IQ 106.

#7 Sú vysokí

Byť vyšší je jedným z mnohých znakov inteligencie, zisťujú výskumy. Dôvod je ten, že gény, ktoré korelujú s výškou, korelujú aj s inteligenciou. Záver vyplýva zo štúdie DNA 6 815 ľudí. Samozrejme, stále existujú ľudia, ktorí sú nízki a inteligentní, plus tí, ktorí sú vysokí a jednoduchí. V priemere však existuje malá súvislosť medzi tým, že byť vyšší znamená mať vyššiu inteligenciu.

#8 Sú samotári

Posledné výskumy zistili, že čím viac sa inteligentní ľudia socializujú so svojimi priateľmi, tým menej sú spokojní so životom. Nález spochybňuje prijatú myšlienku, že socializácia všeobecne robí ľudí šťastnejšími. Môže sa stať, že niektorým ľuďom – najmä tým, ktorí majú vysokú inteligenciu – socializácia nezvyšuje spokojnosť so životom.

Foto: Unsplash/GRAY

#9 Na iných pôsobia príťažlivo

Ľudia, ktorí sú fyzicky atraktívni, môžu mať IQ až o 14 percent vyššie ako tí menej atraktívni. Výsledky pochádzajú z údajov o 17 419 deťoch vo Veľkej Británii, ktoré boli sledované od roku 1958. Atraktívne deti mužského pohlavia majú o 13,6 bodu viac IQ ako ich neatraktívni rovesníci. Medzitým majú deti ženského pohlavia o 11,4 bodu viac IQ.

#10 Dokážu sa ovládať

Výskum ukazuje, že silnejšia sebakontrola je znakom vyššej inteligencie. Tvárou v tvár pokušeniu zostávajú inteligentnejší ľudia chladnejší. V štúdii čakali tí s vyššou inteligenciou dlhšie na väčšiu odmenu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov