Niekedy sa ten najväčší nepriateľ nachádza vo vnútri nás. Je to náš mozog. A skúša na nás naozaj nepekné triky!

 

Článok pokračuje pod videom ↓

Hlupák sa učí na svojich chybách. No múdry sa učí na chybách ostatných. Každý z nás však prešiel procesom chýb a omylov. Niečo si dáme do hlavy a „ideme si svoje“. Náš vlastný mozog nás dokáže nepekne oklamať. Tak čo robiť, aby sme sa (opäť) nenechali nachytať?

Dnes sme si pre vás pripravili 10 psychologických efektov, ktorými sa nechávame oklamať. Je načase s nimi skoncovať!

#1 Efekt variacej sa žaby

Oleg Guta

Možno ste už počuli o tomto malom experimente. Ak vložíte žabu do horúcej vody, vyskočí. No keď ju vložíte do studenej a pomaly ju budete ohrievať, tak sa pomaly, no isto uvarí. A presne tak to je aj v bežnom živote.

Ak vám niekto vynadá, určite to nenecháte tak a ihneď ho pošlete kade ľahšie. Alebo aspoň utečiete z „miesta činu“. No ak vám začne robiť len drobné nepríjemnosti, pomaly mu budete ustupovať. Ani sa však nenazdáte a bude vás mať v kotli s vriacou vodou. Preto si dajte pozor na to, čo chcete, aj nechcete. Je to pre vaše dobro.

#2 Konzervatívne myslenie

Vedeli ste, že ľudia len veľmi ťažko prijímajú nové informácie? Akosi máme tendenciu uvažovať v zaužívaných koľajach. Preto sa len veľmi ťažko sa zžívame s novými názormi. Veď si len predstavte, koľko trvalo ľudstvu, kým spracovalo, že Zem je guľatá (i keď stále sa nájde niekoľko odvážlivcov, ktorí začali tento fakt spochybňovať).

#3 Strkanie hlavy do piesku

pixabay.com

„Neviem, nerozumiem, netýka sa ma to. Čo nevidím, to nie je.“ Je vám to známe? Ani by ste neverili, koľko pštrosov chodí okolo nás. Niekedy sa radšej snažíme ignorovať negatívne informácie. Ale oni tým žiaľbohu nezmiznú.

#4 Vidíme smietku v cudzom oku

…ale v tom svojom ignorujeme poriadny hnoj. Máme tendenciu všímať si chyby na ostatných, no tie svoje (veľakrát ešte horšie) veselo ignorujeme. A týka sa to každého z nás.

#5 Obhajujeme svoj vlastný uhol pohľadu

pixabay.com

A týka sa to najmä zlozvykov. Fajčíte? Tak pravdepodobne budete mať v rukáve pár príkladov známych, ktorí vyfajčili tri škatuľky denne a dožili sa stovky. Podobne aj mamičky, ktoré dojčia, budú obhajovať dojčenie a vyberať si príklady, ktoré im najviac vyhovujú. Zástankyne  umelého mlieka vám tiež predostrú nepriestrelné argumenty. Nie je na tom nič nezvyčajné. V skutočnosti to však robíme všetci.

#6 Dunningov-Krugerov efekt

Naučili ste sa niečo nové? Určite vás to baví, však? No niektorí nováčikovia svoj „talent“ premenia na čistú buzeráciu ľudí, ktorí sú oveľa skúsenejší, než oni. Začnú poučovať kolegov a niekedy je to s nimi na nevydržanie. Určite by ste aj vy vo svojom okolí našli zopár takých príkladov.

#7 Efekt nulového rizika

pixabay.com

Predstavte si, že by ste mali na výber z dvoch možností. V prvom prípade by ste mali možnosť redukovať malé riziko na nulu. V druhom by ste boli schopní znížiť obrovské riziko. Väčšina ľudí by si však vybrala prvú možnosť. Prečo? Pretože nulové riziko je nám akosi prijateľnejšie.

#8 Efekt unikajúceho kraba

Oleg Guta

Je dokázané, že ulovený krab má väčšiu šancu na útek, keď je vo vedre sám. Keď tam má svojich „kamošov,“ tí mu paradoxne bránia v úteku a vracajú ho späť. Tak sa zdá, že ľudia sa neraz správajú veľmi podobne. Nechcú, aby bol niekto úspešnejší, alebo v niečom vynikal. A preto ho ťahajú späť. Možno aj preto štíhla žena ponúkne svojej tučnejšej priateľke zákusok. Nechce, aby bola krajšia, ako ona.

#9 Efekt doktora Foxa

Aj vy ste niekedy naleteli charizmatickým klamárom? Možno to bol niekto, kto vás ťahal do pochybného podnikania. Alebo vám niečo ukradol. Tento efekt hovorí o tom, že máme tendenciu veriť ľuďom, ktorí sú charizmatickí. Môžu vravieť čisté „bláboly“, ale uveríme im skôr, než tichým ľuďom, ktorí sa opierajú o fakty. Presne na tomto efekte fungujú sekty, viacerí predajcovia či finanční poradcovia.

#10 Emocionálne očakávanie

Oleg Guta

Predstavte si, že ste sa práve zamilovali (a možno ten pocit zažívajte aj teraz). Váš mozog už uvažuje na storočie dopredu. Už si v duchu vyberáte svadobné šaty a zbožňujete zem, po ktorej chodí. No platí staré známe: čím väčšie očakávania, tým väčší pád. Aj preto je lepšie nič neočakávať a naučiť sa žiť tu a teraz. Predídete tak sklamaniu.

Do ktorej pasce nášho mozgu sa najčastejšie chytáte vy?

Pozri aj: Tieto psychologické triky donútia ľudí robiť presne to, čo chcete

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov