Na prvom rande sa môžeme dozvedieť viac než dosť. Nezáleží na tom, čo nám partner hovorí. Oveľa dôležitejšie je sústrediť sa na to, ako to hovorí. Len tak sa môžete vyhnúť sklamaniu.

Viacerí psychológovia rozdeľujú narcistov do troch podkategórií. Každý z nich sa však na prvom rande správa trochu inak. Ak zistíte, že máte dočinenia s jedným z nich, určite je pre vás lepšie vrátiť sa z kratšej cesty. Inak vám môžu ostať oči len pre plač.

Článok pokračuje pod videom ↓

Život s narcistom nám môže poriadne skomplikovať život. Nevravíme, že každý narcista musí ostať úplne bez vzťahu, no bude musieť na sebe veľa pracovať, aby dovidel aj ďalej, než na svoj nos. Ich problémom je, že považujú seba za stredobod vesmíru a práve to sa musí zmeniť.

Vo všeobecnosti môžeme narcistov rozdeliť do troch kategórií. Exhibicionisti, uzavretí narcisti a toxickí narcisti. Hádajte, ktorá subkategória má na partnera či partnerku ten najničivejší dopad. Samozrejme, že tá posledná. Teraz si poďme spoločne predstaviť rande s každým typom narcistu.

Rande s exhibicionistickým narcistom

Photo by Heng Films on Unsplash

Exhibicionista potrebuje byť predovšetkým zbožňovaný a uznávaný. Práve o tomto type vznikla stará známa poviedka o zahľadení sa do vlastného odrazu na hladine jazera. A ako sa správajú na rande? V prvom rade si nevedia urobiť zo seba srandu. Je to prirodzené, keďže sebe si priznali status Boha.

Ľahko ich vyvedie z rovnováhy akákoľvek maličkosť, sú prchkí a hákliví. Na rande rozhodujú o všetkom. Druhá strana ho prakticky vôbec nezaujíma. Partnerku potrebuje len preto, aby ho bezmedzne obdivovala. To však nedokáže žiadna žena, ktorá má rozum na správnom mieste.

Rande s uzavretým narcistom

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Aj tento typ potrebuje byť zbožňovaný, avšak nedáva to najavo až tak okato. Títo narcisti (narozdiel od prvého typu) sú si vedomí svojich chýb. Vo vnútri sú neistí, svoju neistotu sa však snažia vykompenzovať silným obrazom o sebe. Sú nároční, neustále od partnerky niečo vyžadujú, pričom len ich problémy sú dôležité. Na mieste je však jedno dôležité upozornenie. Tento typ narcistu nie je až tak ľahko čitateľný.

Ľahko sa teda môže stať, že na prvom rande sa budete cítiť výborne. Budete súhlasiť s partnerovým výberom jedla či nápojov, aj keď ste na ne spočiatku vôbec nemali chuť. Partner vás dokáže tak zmanipulovať, až budete mať pocit, že všetko dokáže lepšie, než vy. A to je na tom to najnebezpečnejšie.

Rande s toxickým narcistom

Photo by Chiara Pinna on Unsplash

Na záver vám predstavíme rande s partnerom najťažšieho kalibru. Toxický narcista totiž dostáva energiu práve z toho, keď z druhých urobí handru na utieranie podlahy. Ak sa (nedajbože) ocitnete na rande s toxickým narcistom, garantujeme vám, že raz-dva budete mať po nálade.

S úsmevom  na tvári skritizuje všetko. Váš výber jedla, obsluhu, prostredie, v ktorom sa nachádzate. Bude vám tvrdiť, že sám by urobil všetko lepšie. Preto urobte všetko preto, aby ste túto tortúru nemuseli podstupovať ešte raz.

Veríme, že tieto rady vám pomôžu vyhnúť sa vzťahu, ktorý neskôr môžete oľutovať.

Pozri aj: Otvorený list tyrana a narcistu obeti, ktorej ubližoval: „Nehraj moje špinavé hry…“

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov