Čo sa odohráva v mysli takéhoto človeka?

Život s tyranom či narcistom je náročný, vyčerpávajúci a zraňujúci. Vie to každý človek, ktorý si tým prešiel. Čo sa však odohráva v mysli takéhoto človeka? Ak by v sebe niektorý z nich našiel dostatok ľudskosti na to, aby napísal list niektorej zo svojich obetí, vyzeral by nejak takto…

Článok pokračuje pod videom ↓

Drahá obeť,

klamal som Ti. Klamal som Ti takmer vo všetkom. Za toto svoje správanie sa však neospravedlňujem. Nedokážem sa totiž do Tvojich pocitov vcítiť a tak neviem, ako som Ti ublížil. Empatia nie je mojou silnou stránkou.

Pre narcizmus som sa vo svojom živote rozhodol tak skoro, že je pre mňa úplne prirodzeným. To, ako som Ti ublížil dokážem pochopiť racionálne – svojím rozumom. Nedokážem to však pochopiť a precítiť srdcom. Niekedy si želám, aby som to dokázal, ale zbytočne. Jednoducho to nedokážem.

Narcistom som sa stal, pretože v detstve som sa cítil priveľmi zraniteľný. Bol som citlivý. Až priveľmi. Cítil som toho toľko… No väčšinou to bola bolesť. Veľakrát som bol v dôsledku mojej citlivosti zranený, zradený, zneužitý či nepochopený. Presne ako ty v našom vzťahu.

Nedokázal som pochopiť, prečo nie som milovaný a prečo sa so mnou zaobchádza s pohŕdaním. Nikto mi však neukázal, ako sa k tomu mám postaviť. Nebol pri mne nikto, kto by mi ukázal, ako byť dobrým človekom.

Život bol pre mňa tak bolestivý, že som s tým niečo musel spraviť. Niečo radikálne. Musel som sa naučiť byť silným a hlavne som sa musel naučiť, ako nikomu neukázať svoju slabosť, pretože práve ona ma zvnútra pomaly zabíjala.

A tak som dospel do bodu, v ktorom som sa musel rozhodnúť. Ak som chcel prežiť, musel som pochovať všetku svoju ľudskosť. Niekde vo vnútri som cítil, že to tak nechcem spraviť, ale jednoducho som musel. Už som nechcel byť neustále ten, ktorému druhí ubližujú. Musel som zapredať svoju dušu.

Aby som to však mohol spraviť, musel som vo svojim srdci zatvoriť dvere. To znamená, že už nikdy viac nedokážem úprimne a nezištne milovať. Už nikdy nedokážem cítiť vnútornú bolesť. Už nikdy nedokážem precítiť smútok alebo radosť niekoho iného. A čo je možno najhoršie, už nedokážem precítiť vinu za bolesť, ktorú druhým spôsobujem.

pexels.com

Moju tvár pokrýva 24 hodín denne maska, ktorú som si vytvoril. Vieš, z čoho som si ju posplietal? Z klamstiev. Aby som však túto masku mohol milovať, všetkých vás, všetkých ostatných, musím nenávidieť. Správam sa tak, akoby som sám seba nadovšetko miloval, no pravda je taká, že sa z celého srdca nenávidím. Milujem len svoju masku. A vás, všetkých ostatných, zneužívam na jej ochranu.

Nikdy sa mi nedostaneš pod kožu, pretože každé moje klamstvo je nepriestrelné. Klamal som tak veľa a tak často, až som všetkým svojim lžiam uveril dokonca aj ja sám. Som chodiaca lož. Tak to je.

Nikdy sa však ani len nepokús zničiť moje ochranné brnenie, pretože ja zničím Teba. Ak budem musieť ísť do pekla, Teba tam vezmem so sebou.

A áno, viem – na prvý pohľad pôsobím ako veľmi milý, slušný a dôveryhodný človek. Je to súčasť mojej masky. Viem, ako ľudí zmanipulovať tak, aby mi verili. V hraní dobrého človeka som výborný. Neviem si však ani len predstaviť, ako sa taký dobrý človek môže cítiť…

Ak mám byť úprimný, stále som dieťa. Nikdy som nedospel. Môj emocionálny vývoj zamrzol v čase, keď som bol veľmi mladý. Presne vtedy, keď som sa rozhodol, že si nasadím svoju masku. To je dôvod, prečo sa o Teba nedokážem postarať. Ako by sa dieťa mohlo starať o dospelého človeka?

Ak Ti na sebe záleží (pretože mne na Tebe nezáleží určite), odíď. Odíď hneď teraz. Nehraj moje špinavé hry. Ignoruj ma a po zvyšok svojho života predstieraj, že neexistujem. Spočiatku budem veľmi nahnevaný, ale neboj sa, ja si nájdem ďalšiu obeť. Ak však ostaneš, stiahnem Ťa do pekla so sebou.

Hlavne nikdy nečakaj, že sa zmením. Nikdy sa nezmením. Nehraj moje hry. Si silnejšia ako ja. Už viac never mojim klamstvám.

Takže, to najlepšie, čo hneď teraz môžeš spraviť, je odísť. Zachráň sa. Nenúť ma ďalej ti ubližovať. A hlavne nezabúdaj – ak ostaneš, môžeš sa stať presne takým človekom, ako som ja. A to naozaj nechceš…

S pozdravom,

Tvoj tyran a narcista

Pozri aj: AKO ZISTÍTE, ČI SA NACHÁDZATE V NEZDRAVOM VZŤAHU? TÝCHTO 5 NAJBEŽNEJŠÍCH ZNAKOV MUSÍTE POZNAŤ

psych.sk (Henrieta Balázsová), themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov