Osobnosť sa nám počas života môže výrazne zmeniť.

Ak ste sa niekedy zamysleli nad tým, či sa môže zmeniť naša osobnosť, určite vás zaujme tvrdenie vedcov, ktorí tvrdia, že to je naozaj možné. I keď dospelý človek má určitý balík vlastností a charakteristických čŕt, ani tie nie sú pevné ako oceľ. Preto vedci prestavili 5 nečakaných faktorov, ktoré môžu kompletne zmeniť osobnosť človeka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nájdeme medzi nimi naozaj zaujímavé veci. Veď posúďte sami.

#1 Transplantácia orgánov

Podľa psychológa Garyho Schwartza z univerzity v Arizone, transplantácia srdca nepredstavuje len náročný a obrovský zásah do fyzického tela, ale môže pozmeniť aj osobnosť pacienta. Sám tvrdí, že za roky praxe sa stretol minimálne so 70 prípadmi zmeny osobnosti po transplantácii srdca. Nedá sa nespomenúť napríklad prípad Clare Sylvie, ktorej transplantovali srdce 18-ročného motorkára. Keď sa po operácii prebudila, mala šialenú chuť na pivo a kuracie nugetky. Podľa blízkych zosnulého motorkára to bola jeho najobľúbenejšia kombinácia.

Photo by Ivan Jevtic on Unsplash

Ďalší prípad taktiež vyvoláva zimomriavky. 8-ročné dievčatko dostalo srdce od 10-ročného dievčaťa, ktoré bolo zavraždené obzvlášť brutálnym spôsobom. Po transplantácii začala mávať nočné mory, v ktorých videla tvár vraha. Po pár terapiách a spolupráci s políciou sa vyšetrovateľom napokon podarilo vraha chytiť.

#2 Nezamestnanosť

Photo by Tom Morel on Unsplash

Nezamestnanosť môže byť krutým zásahom do životných istôt človeka, a to najmä v prípadoch, kedy sa dotyčný doslova zrástol so svojím zamestnaním a nevie si bez neho život ani predstaviť. Vedci však zistili, že dlhodobá nezamestnanosť môže výrazne zmeniť našu osobnosť. Žiaľbohu, v negatívnom zmysle slova. Vedci si všimli, že u dlhodobo nezamestnaných sa postupne vytrácali tri pozitívne vlastnosti, a to svedomitosť, otvorenosť a príjemné naladenie. Určite nie je jednoduché žiť vedľa človeka, ktorý absolútne stratil motiváciu.

#3 Väzenie

Photo by Benjamin Ranger on Unsplash

Asi neexistuje väzeň, na ktorom by nedobrovoľný pobyt za mrežami nezanechal negatívne stopy. Mnohí z nich po dlhodobom pobyte vo väzení tvrdia, že sa boja byť sami sebou, podvedome čakajú na povely a prestali prejavovať emócie či zraniteľnosť. Vnútorne stvrdli a stratila sa u nich empatia. Niet sa čomu čudovať. Väzenie je poriadny zásah do psychiky každého človeka.

#4 Ovulácia

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Tento faktor sa týka výlučne žien. Ovulácia, čiže plodné dni, dokážu načas zmeniť osobnosť ženy. Podvedome sa bude obliekať o niečo ženskejšie, pričom ju viac budú priťahovať muži s výraznými mužskými črtami. Je to logické. V tomto období ide predovšetkým o plodenie potomstva. Preto sú ženy v tomto období atraktívnejšie a skôr prekračujú svoje hranice. Našťastie, ovulácia je len niekoľkodňová záležitosť.

#5 Poranenie mozgu

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Na záver sa pozrieme na poranenie mozgu, ktoré taktiež môže výrazne zmeniť charakter človeka. Vo vede je známy prípad Phineasa Gagea, muža, ktorý pri práci utrpel vážne zranenie mozgu v oblasti čelového laloku. Podľa blízkych sa jeho charakter zmenil na nepoznanie. Predtým to bol veľmi príjemný a milý človek, po zranení sa uňho však prejavili agresívne sklony a podráždenosť, kvôli čomu sa dlho neohrial v žiadnej práci.

Tieto prípady sú dôkazom, že náš charakter nie je fixný. Avšak je lepšie, ak ho sami budeme meniť pozitívnym smerom, než by sme mali čakať na nejaký neočakávaný zásah osudu.

Pozri aj: Vedcom sa podarilo dokázať, že toto je situácia, v ktorej sa odhaľuje naša pravá osobnosť

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov