V takýchto chvíľach ide akákoľvek pretvárka bokom.

Istotne vám netreba hovoriť, že ľudia nám nie vždy ukazujú svoju pravú tvár. Tímu vedcov sa však podarilo zistiť, že existuje istá situácia, v ktorej sa pretvarovať nedokážeme a na povrch sa dostáva naša pravá tvár. Tušíte, o čo ide?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa podarilo dokázať, že našu skutočnú tvár odhaľujú situácie, v ktorých sa dostávame do časovej tiesne. Ukázalo sa totiž, že sebeckí ľudia sa vtedy stávajú ešte viac sebeckými a naopak, dobrosrdeční ľudia sa stávajú ešte lepšími a milšími.

Ako vysvetľujú samotní autori štúdie, je to spôsobené tým, že každý z más má istú mentálnu kapacitu. Tá je v prípade, že sme v časovej tiesni úplne vyčerpaná a svoju plnú pozornosť musíme sústrediť výhradne na čo najrýchlejšie dokončenie danej úlohy. Na pretvárku nám teda nezostáva dostatok energie a na povrch sa dostáva naša skutočná tvár.

Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Inak povedané, keď máme čas, snažíme sa ho vyžiť aj na to, aby sme pred ostatnými vyzerali ako čo najlepší ľudia. Keď ho nemáme, táto potreba sa potláča a sústredíme sa len na plnenie úloh, ktoré “horia”.

Skúste preto pozorovať svojich kolegov, priateľov či známych v situáciách, kedy budete vedieť, že majú na niečo naozaj málo času. Možno budete prekvapení, čo sa vám podarí spozorovať.

Pozri aj:

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov