Unsplash/Dmitry Schemelev

Stretávaš sa často s človekom, ktorý sa nedokáže tešiť z tvojich úspechov a podporiť ťa?

Každý z nás sa už stretol s človekom, ktorý nikdy neprejavoval radosť za naše úspechy. Hoci ich správaniu často nerozumieme, dokáže nás poriadne zraniť a občas aj uraziť. Ak sa s takýmto správaním stretávame často, po čase si uvedomíme, že tomu nie sme na vine my. Tomuto fakt však, bohužiaľ, nerozumie každý a neprajnosť iných dáva za vinu sebe.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je dôležité uvedomiť si, že neprajný človek nie je takým iba tak. Nikto z nás však nie je dokonalý a týchto ľudí by ste mali pochopiť. Web Learning mind zostavil krátky zoznam, ktorý vysvetľuje správanie týchto ľudí.

Unsplash/Nik Shuliahin

Negatívne nastavenie mysle

Pozeranie sa na svet v negatívnom svetle môže mať vplyv nie len na vás, ale aj ľudí vo vašom okolí. Ak niekto žije negatívne a vy mu oznámite nejakú dobrú správu, dokáže ju veľmi rýchlo prekrútiť a nájsť v nej mnoho negatív.

Každý z nás má občas zlý deň, no je veľmi dôležité nenechať si to prerásť cez hlavu. Ak sa snaží niekto vaše úspechy zmierniť horkosťou a kritikou, je to jasným znakom toho, že negatívne funguje už dlhodobo a je nešťastný zo svojho života.

Unsplash/Randy Jacob

Vyvyšovanie sa

Niektorí ľudia urážajú iných preto, lebo inak nevedia dosiahnuť to, aby vyzerali lepšie. Hoci to znie divne, je to tak. Ponižovať ľudí je predsa jednoduchšie ako pracovať na zlepšovaní vlastného života. Pre týchto ľudí slúžia vaše úspechy ako odrazový mostík pre lepší pocit. Ak sa teda niekomu pochválite, že máte novú prácu a dotyčný začne napríklad urážať vaše pracovisko, nerobte si z toho ťažkú hlavu.

Pozornosť

Tak, ako malé deti kričia, aby upútali niekoho pozornosť, tak môžu toxickí ľudia kritizovať. Malé deti chápu, že negatívna pozornosť je pre nich rovnako dostačujúca ako tá pozitívna a to ich priťahuje. To platí aj v prípade niektorých dospelých.

Niektorí ľudia vás môžu kritizovať, aby na seba upozornili. Je im však jedno, že to bude v negatívnom svetle. Nie vždy sa im to páči, no aspoň na chvíľu sa stávajú viditeľnými.

Unsplash/Ben White

Kontrola

Osoby, ktoré šikanujú, nie sú stále veľkí a strašidelní ľudia. Sú tu ľudia, ktorí to robia kvôli tomu, aby si udržali kontrolu. V tomto prípade často platí, že aj oni boli v minulosti šikanovaní. V tomto prípade však stratili kontrolu. Ak teda stretnete niekoho, kto sa do vás bude navážať, majte na mysli to, že sa snaží kontrolovať vaše pocity, aby sa sám cítil lepšie.

Bez otvorenej mysle

Každý z nás bol svedkom nejakej debaty, pravdepodobne politickej, v ktorej sa osoby so zatvorenou mysľou snažili zničiť tie s otvorenou mysľou. Je to spôsobené tým, že nie všetci sú ochotný počúvať názory iných, a tak sa uchýlia ku kritike, ktorá slúži ako ich obranný mechanizmus. Nie je zlé držať sa svojich názorov a presvedčení, no nie je ani na škodu vypočuť si iné. Nikdy by ste nemali kritizovať osoby s iným názorom.

Unsplash/Naomi August

Zaobchádzanie s týmito ľuďmi nie je vždy najjednoduchšie, no dá sa to zvládnuť. V prvom rade by ste im ich útoky nemali vracať. Je to detské a taktiež je to prvý krok k tomu, aby ste boli ako oni. Ich pripomienku by ste mali buď ignorovať, alebo povedať niečo pekné. Taktiež je dôležité, aby ste si uvedomovali svoju cenu.

Ak sa vás niekto snaží dať dole, nie je to o vás, ale o nich. Ich pripomienky sú často odrazom ich neistoty. Môžete ich aj ignorovať, no často sa viac oplatí povedať im o svojich pocitoch. Oplatí sa to najmä v prípade ľudí, na ktorých vám záleží. Ak teda ide o rodinu alebo priateľa, je lepšie povedať, že vám ich slová ublížili.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov