Týmito štyroma križovatkami si v živote prejde každý z nás.

Puberta, absolvovanie školy či vlastné deti – každá z týchto veľkých udalostí môže byť považovaná za začiatok novej kapitoly v živote. Môžeme o nich hovoriť aj ako o križovatkách nášho života, pretože každá nás zavedie možno úplne inde, než sme spočiatku plánovali. Nikto netvrdí, že tieto míľniky sú ľahké – práve naopak. No pravdou je, že prejsť si nimi musíme všetci. Kde sa práve nachádzate vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Puberta

Len veľmi málo ľudí by nesúhlasilo s tvrdením, že naše rané dospievanie je jedno z najviac mätúcich období v živote každého z nás. Priateľstvá sú intenzívne. Hormóny si robia svoje. Absolútne uletená – presne taká puberta je. A kým každý okolo vás predstiera, že je dospelý, vy sa stále cítite ako dieťa. Ale jedno povzbudenie predsa len existuje: nebojte sa. Nikto v čase dospievania nevie, čo vlastne robí. A chyby sú len dôkazom toho, že sa učíte.

pexels.com

#2 Kríza mladých

Kríza mladých postihuje prvú štvrtinu nášho „dospeláckeho“ života, ktorú môžeme definovať ako obdobie zhruba medzi 20-tkou a 30-tkou. Akonáhle absolvujete strednú alebo vysokú školu, všetky vaše istoty sa rozplynú a zrazu vstupujete do ozajstného sveta dospelého človeka. Bojujete s pre vás nepoznanými vecami, ako je platenie daní, účtovníctvo, zdravotníctvo, a hlavne – snažíte sa zistiť, čo chcete urobiť so svojím životom. Robenie týchto vecí je však ťažšie a ťažšie, pretože ešte stále ste sa nezmierili s faktom, že odteraz je to všetko iba na vás.

#3 Vysvetľovanie deťom, ako funguje svet

Blahoželáme, dostali ste sa na úroveň, kedy konečne viete, že sa nikdy neprestanete cítiť ako dieťa. Teraz, keď ste to už pochopili a rozhodli ste sa mať vlastné deti, musíte sa vysporiadať s tým, ako im vysvetliť, ako funguje svet. Politika, sexualita, peniaze, existencia – myseľ detí je nekonečná, rovnako ako aj ich zvedavé otázky.

pexels.com

#4 Zistenie, že naozaj starnete

Možno ste si objavili prvé šedivé vlasy. Možno pociťujete bolesť bedrového kĺbu, alebo čohokoľvek iného. Možno je to postupné spomalenie vášho tráviaceho systému alebo skutočnosť, že vás telenovely zaujímajú oveľa viac, ako kedysi. Ale aj napriek všetkému, staroba čaká nás všetkých. Po dlhom a namáhavom živote, kedy sme si pripadali ako na horskej dráhe, prichádza obdobie, kedy si konečne budeme môcť trochu oddýchnuť a venovať sa tým „nudným“ veciam, o ktorých snívame už od 40-tky. Alebo si to aspoň myslíme.

Pozri aj: 9 výstižných obrázkov o tom, ako sa naše životy po 25-ke menia

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov