Foto: Photo by TETrebbien on Unsplash

Keď prijmete všetko, i to negatívne, bude sa vám žiť ľahšie.

Všade sa hovorí len o pozitívnom živote a pozitívnom zmýšľaní. No to negatívne je dôležité presne tak isto. Hovorí sa, že bez tmy by nikdy nevyšlo slnko a bez smutných dní by sme nikdy nepoznali radosť. Prijať vaše tmavé ja teda neznamená, že máte žiť negatívny život, znamená to len, že budete akceptovať, že všetko zlé je na niečo dobré.

Článok pokračuje pod videom ↓

V našej spoločnosti sme zvyknutí dávať na všetko masky radosti a zakrývať smútok.

„Prečo sa viac neusmievaš?“

„Prečo vyzeráš tak sklesnuto?“

Počúvame to z každej strany. To potom samozrejme vedie k depresii alebo úzkostiam a celý ten „pozitívny život”, o ktorý sa tak snažíme, je razom preč. A aj preto v tom majú psychológovia jasno, prijať musíte vašu negatívnu stránku rovnako, ako vašu pozitívnu. Prečo?

#1 Prospeje to vášmu mentálnemu zdraviu

Sociálne siete, spoločnosť či dokonca niekedy aj rodina a priatelia – všetci na nás tlačia a hovoria nám, aký máme byť, ako sa máme správať, čo si máme kupovať a podobne. Takže ak chcete odstrihnúť všetok ten hluk z vonkajšieho sveta, potrebujete pochopiť, kto v skutočnosti ste. A na to, aby sa tak stalo, musíte prijať aj svoju tmavú stránku.

unsplash.com

Psychológovia hovoria, že „prijatie“ seba samého, teda aj so všetkými tými zlými a negatívnymi vlastnosťami, je najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoje mentálne zdravie. Už sa viac nebudete musieť skrývať pred všetkými pocitmi, jednoducho sa im postavíte zoči-voči a uvidíte, že sa vám bude žiť lepšie.

#2 Pomôže vám to zostať v prítomnosti

Mnoho ľudí žije v minulosti alebo budúcnosti, práve kvôli tomu, že nechcú prijať tú tmavšiu stránku samého seba. Ale ako sa už spomínalo v predchádzajúcom bode, nemôžete to potláčať donekonečna. Keď konečne priznáte, že svet nie je len pozitívny, že potrebujete aj trochu smútku, potom sa pre vás razom otvoria tisíce nových dverí, šancí a príležitostí. A čo je najlepšie, budete žiť v prítomnosti. V momente, ktorý sa deje práve tu a práve teraz.

#3 Lepšie spoznáte samého seba

Možno sa často cítite, akoby ste to ani neboli vy. Akoby ste už nespoznávali samého seba. Keď sa pozriete do zrkadla, akoby ste videli úplne iného tvora. No na to, aby ste lepšie spoznali samého seba, musíte prijať každú jednu svoju časť. Nestačí prijať len to dobré, musíte prijať aj to zlé. A až vtedy, keď budete vidieť všetko, vaše klady i nedostatky, vaše pozitíva i negatíva, až vtedy konečne spoznáte samého seba.

unsplash.com

#4 Bude sa vám žiť ľahšie

Mnohí ľudia sú na seba až príliš tvrdí. Nenávidia sa a za akúkoľvek chybu sa trestajú. Ak aj vy patríte k tejto skupine, potom by ste mali zbystriť pozornosť. Nikto z nás nie je neomylný. Nikto z nás nedokáže všetko urobiť vynikajúco hneď na prvýkrát – niekedy ani na pätnásty. Nikto nežije len čisto šťastný život. Každý si prechádza etapami smútku a pre každého to znamená niečo iné. Ak prijmete, že niekedy aj to zlé je vlastne dobré, potom sa vám konečne utvorí tá cesta k sebe samému, cesta k lepšiemu a ľahšiemu životu, ktorú ste tak dlho hľadali.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov