Foto: Photo by Daniil Kuzelev on Unsplash

Existuje široká škála popisov správania, ktoré definujú psychopata.

Keď však stretnete psychopata na ulici, môže byť pomerne náročné odhaliť ho. V takej situácii totiž nemáte k dispozícii testy, ktoré by vám s istotou napovedali, s kým máte dočinenia. Okrem toho, psychopat nemusí byť besniaci kriminálnik, môže ním byť aj úspešný podnikateľ či novinár. Pomôcť vám však môže jediný pohľad do jeho očí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hareho test

Psychopat nemusí byť človek, ktorý pobehuje s nožom v ruke a napokon skončí vo väzení. Psychopati sa dokážu veľmi dobre prispôsobiť svojmu okoliu a manipulovať ním. Ako teda psychopata spoznáte? Jednou z často využívaných metód je Hareho test psychopatie. Ten však nemôžete mať po ruke vždy. Odborníci z univerzít v Cardiffe a Swansea preto odporúčajú pozerať sa ľuďom do očí.

Sústreďte sa na zrenice

Odborníci podrobili testovaniu 82 zločincov, ktorí trpeli psychickými poruchami. Konkrétne sa zameriavali na to, ako reagujú zrenice psychopata na rôzne zvukové a obrazové podnety, ako napríklad rôzne výrazy tváre, krvavé scény či fotografie šteniatok.

Výsledky priniesli zaujímavé zistenia. Zrenice zdravého človeka sa totiž pri vnímaní desivých podnetov rozšíria, zrenice psychopata však ostávajú nezmenené.

Foto: unsplash

Iné fyziologické reakcie

Keď sme vystavení situácii, kedy máme strach alebo sa hneváme, lebo nás niekto urazil, zrenice sa zvyčajne rozšíria. Spôsobuje to nával adrenalínu, ktorý je bežný v situáciách, kedy sa telo pripravuje na únik alebo na útok. Zväčšia sa však aj pri vzrušení, šikovní kartoví hráči preto dokážu odhadnúť aj to, aké karty práve má ich oponent. Zrenice psychopatov však ostávajú nezmenené, čo naznačuje, že sú voči pocitom strachu odolní, ich fyziologické reakcie sa teda líšia od bežných.

Otupené emócie

Mnoho teórií tvrdí, že psychopati sú bez emócií, odborník na psychopatiu, Adrian Raine, však tvrdí, že emócie psychopatov sú “len” otupené. Preto neraz radi riskujú a zachádzajú za hranice toho, čo je považované za zdravé. Predstavte si, že sa chystáte na niečo nebezpečné. Jednou z emócií by mal byť aj strach, v prípade psychopata sú to však skôr radosť a vzrušenie.

Foto: unsplash

Amygdala

Za spracovanie emócií v ľudskom mozgu zodpovedá amygdala a ukázalo sa, že táto časť mozgu je u psychopatov až o 18 percent menšia ako u zdravého jedinca. K zmenšeniu tejto časti mozgu dochádza často aj u ľudí, ktorí boli v detstve týraní, zanedbávaní a zneužívaní, jej veľkosť je však ovplyvnená aj genetikou.

Je alebo nie je psychopat?

To, že psychopatia neznamená celkovú stratu emócií dokazuje aj fakt, že na pozitívne podnety, ako napríklad obrázky zamilovaných dvojíc či šteniatok, v istej miere reagovali aj zrenice psychopatov. Okrem toho, psychopati dokážu rozoznať, kedy sú ľudia okolo nich šťastní a dokážu na to reagovať, často vďaka svojej výnimočnej inteligencii.

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov