Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ak si neviete zapamätať mená ľudí, s ktorými ste sa zoznámili, môže to viesť k rôznym nepríjemným situáciám.

Bežný človek sa počas života zoznámi so stovkami či dokonca tisíckami rôznych ľudí. Niektorí našu životnú cestu pretnú na dlhšiu dobu, iní sa v našom živote mihnú len na okamih. Máme známych. Tí nás zas zoznamujú so svojimi známymi. A to je kvantum mien. Ako sa dajú ľahko a jednoducho zapamätať bez toho, aby nám pár sekúnd od zoznámenia nevyfučali z hlavy? Pomôcť vám môžu tieto dve techniky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál Makeuseof, tieto dve psychologické techniky vás môžu ušetriť od nepríjemných momentov trápnosti. Už len preto stojí zato ich vyskúšať. Dôležité je prebudiť v sebe záujem, aby sme človeka, s ktorým sa práve zoznamujeme, nezaradili do kategórie nezaujímavých ľudí. Je logické, že ak nám je niekto absolútne ukradnutý, naša myseľ nemá správny impulz ani dôvod na to, aby si dokázala jeho meno zapamätať.

Vytvorte si asociáciu

To je prvá technika. Ak sa zoznamujete s druhým človekom, skúste ho pozorne sledovať. Čím sa odlišuje od ostatných? Možno má špecifický účes, farbu hlasu alebo sa vám podobá na niekoho známeho.

Photo by Caleb George on Unsplash

V tomto kroku sa fantázii medze nekladú. Čím bláznivejšiu asociáciu si vytvoríte, tým je väčšia pravdepodobnosť, že meno druhej osoby len tak ľahko nezabudnete.

Zafixujte si meno

Ak ste si už vytvorili asociáciu, nasleduje druhý krok. Počas rozhovoru s druhým človekom sa pokúste aspoň párkrát osloviť ho menom. Tak si ho nielen lepšie zafixujete, ale druhej osobe aj dáte najavo, že o ňu máte záujem. Nikdy totiž nemôžeme vedieť, prečo nám niekto vstupuje do života. Môže nám priniesť nový impulz, dôležitý poznatok či inak obohatiť náš život a tak byť dôležitým článkom v našom osobnom rozvoji.

Photo by Drew Hays on Unsplash

Prečo zabúdame?

Podľa portálu Makeuseof, za zabúdaním mien stoja najmä dve príčiny. Prvou je, že nemáme záujem danú osobu spoznať. To však môžeme napraviť vlastným nastavením. Druhou príčinou je naša vnútorná nervozita z toho, že po tom, ako sa nám dotyčný predstaví, prídeme na rad my. Môžeme byť takí vystresovaní z toho, čo máme povedať a ako sa máme tváriť, že zabudneme počúvať, čo nám druhý človek vraví.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Ak vám aj napriek všetkej vašej snahe vypadne meno človeka, s ktorým sa zoznamujete, nebojte sa to priznať a opýtať sa ešte raz, ako sa volá. Pomôže vám to vyhnúť sa rôznym nepríjemnostiam.

makeuseof
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov