Foto: unsplash.com

Vyskúšajte toto pravidlo v praxi a vaša produktivita ihneď stúpne.

Nathaniel Kleitman, vedec, ktorý bol považovaný za otca modernej spánkovej vedy, sa preslávil svojím zistením o cykloch „oddychovej aktivity“. Prišiel totiž na to, že ľudia majú svoje vlastné biologické hodiny, ktoré pracujú v deväťdesiat minútových intervaloch. A ešte zaujímavejšie je to, že práve vďaka tomuto poznatku je pre vás najefektívnejšie, ak by ste si prácu rozdelili a naplánovali tak, že si každých deväťdesiat minút urobíte prestávku. Prečo? A aký vplyv to bude mať na vašu produktivitu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tony Schwartz, generálny riaditeľ spoločnosti Energy Project tvrdí, že zavedenie tejto Kleitmanovej teórie v praxi prinieslo naozaj skvelé výsledky. Väčšina spoločností a firiem totiž chce, aby zamestnanci podávali ten najlepší výkon počas celej pracovnej doby, najlepšie, bez akejkoľvek prestávky – len aby nestratili čo i len minútu, ktorú mohli stráviť prácou. Toto však nie je tá správna cesta – cesta za dosiahnutím lepších výsledkov.

Pracovať od nevidím do nevidím a odopierať si prestávky, len aby ste toho stihli čo najviac, rozhodne nezvýši ani vašu produktivitu, ani váš výkon a konečné výsledky. Mali by ste si teda osvojiť novú stratégiu, vďaka ktorej sa zlepšia všetky aspekty vo vašom pracovnom živote.

unsplash.com

Aké riešenie navrhuje Kleitmanova „90-minútová“ teória?

Základným princípom celej tejto štúdie je to, že podľa Kleitmana ľudský mozog prechádza rôznymi štádiami každých deväťdesiat minút. Tieto štádiá označil aj ako „cykly“ a určujú našu úroveň bdelosti. Aby sme mohli pracovať a podávať čo najlepší výkon, musíme svoju energiu každých deväťdesiat minút obnoviť. A to nie len fyzicky, ale aj psychicky a emocionálne.

Jeho riešenie je teda jednoduché: človek by mal mať deväťdesiat minút sústredenej práce, po ktorej nasleduje dvadsať minút odpočinku. To je ten najefektívnejší spôsob, ako môžete pracovať, keď chcete zo seba dostať to najlepšie.

unsplash.com

Ako to presne urobiť?

Teraz, keď už viete, že váš mozog si doslova pýta prestávku každých deväťdesiat minút, je len na vás, ako naložíte s touto informáciou, aby ste zefektívnili svoj výkon. Keď budete mať šancu, skúste si jednoducho nastaviť časovač na deväťdesiat minút a so zazvonením ukončite svoju prácu a urobte si prestávku. Musíte si totiž uvedomiť, že prestávky sú rovnako dôležité, ako všetko ostatné a sú potrebné na to, aby sa váš mozog mohol opäť plne sústrediť.

Pravidlo 90/20 môžete využiť na vykonávanie akejkoľvek úlohy, či už v práci, v škole alebo doma. Budete sa cítiť sviežejší, produktívnejší, a čo je najdôležitejšie, oveľa šťastnejší a budete mať zo seba dobrý pocit, že ste do všetkého dali maximum.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov