Jednoduché tipy, s ktorými urobíte dojem na každom pracovnom pohovore.

Pracovné pohovory sú čoraz častejšou a častejšou témou, pretože urobiť skutočne dobrý dojem dokáže byť poriadne náročné. A pritom niekedy stačí naozaj tak málo. Ak skutočne chcete získať prácu svojich snov, ak skutočne chcete na pracovnom pohovore zahviezdiť a nedať tak iným konkurentom šancu, a ak skutočne chcete všetkých očariť, potom sa skúste pozrieť na týchto deväť bodov.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Otvorená reč tela

Vaša reč tela o vás dokáže veľa povedať – napríklad aj to, aké pocity máte z pracovnej pozície, o ktorú sa uchádzate. Práve preto by ste mali dbať na to, aby ste boli vzpriamení, ramená zatlačte mierne dozadu a bradu zdvihnite mierne hore. Sebaistota z vás musí priam vyžarovať.

#2 Priame odpovede

Je síce super poriadne sa rozrozprávať na nejakú otázku, ale pravdepodobne nie na pracovnom pohovore. Na každú položenú otázku sa snažte dať čo najjasnejšiu a najpriamejšiu odpoveď – a už vôbec neklamte.

#3 Autentickosť

Niekedy  nás naša tréma, strach a či stres dokážu premeniť na akýchsi robotov. Poriadne sa nadýchnite, vydýchnite a nebojte sa vystúpiť z davu. Ukážte vášmu budúcemu zamestnávateľovi svoj charakter, buďte autentickí a nebojte sa. Uvidíte, že pokiaľ zostanete sami sebou, všetko ostatné už pôjde jednoducho.

unsplash.com

#4 Vedomosti o firme a pracovnej pozícii

Ak sa hlásite na nejaký pracovný pohovor, určite by ste si predtým mali naštudovať aspoň základné informácie o danej firme a danej pracovnej pozícii. Okrem iného vás totiž môže zastihnúť nečakaná otázka zo strany zamestnávateľa a viete, ako sa hovorí: „Šťastie praje pripraveným“.

#5 Buďte na seba hrdí

Poznáte predsa svoje silné stránky. Viete, v čom ste dobrí a viete, čo vám ide najlepšie. Tak sa sústreďte práve na tieto veci, využite ich vo váš prospech a buďte na ne hrdí.

#6 Iniciatíva

Nebojte sa ukázať počas konverzácie trochu iniciatívy a povedzte, samozrejme, ak to bude vhodné, niekoľko nápadov, na ktoré ste prišli vrámci svojej prípravy na pohovor. Samozrejme, nesnažte sa byť „múdrejší“ než váš budúci zamestnávateľ, len mu ukážte, že aj vy v sebe máte oheň.

#7 Očný kontakt

Tak ako reč tela, aj očný kontakt je veľmi dôležitý. Neprerušujte ho uprostred konverzácie a nelietajte vašimi očami po celej miestnosti. Aj keď to bude ťažké, snažte sa ho neprerušiť a zotrvať. Bude to mať priam magický účinok.

#8 Zvedavosť

Ukázať trochu zvedavosti a záujmu určite nie je na škodu. Pýtajte sa a pýtajte sa veľa. Druhému to napovedá, že ho skutočne počúvate a prejavujete záujem. A každý má predsa rád, ak ten druhý chce naozaj vedieť niečo viac.

#9 Nadšenie

A nakoniec asi treba spomenúť už len to, že každý zamestnávateľ by rád videl, ako jeho zamestnanci pristupujú k svojej práci s nadšením, vášňou a dobrou náladou. Nemôžete vyzerať, že danú prácu už nenávidíte, a to ste ešte len na pohovore.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je 5 najčastejších chýb, ktoré ľudia robia na pracovnom pohovore. Automaticky vás však pripravia o šancu zamestnať sa

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov