Foto: Unsplash/Annie Spratt

Cítite sa porazený? Ste absolútne znechutený zo života? Ak áno, vedzte, že nie ste v tom sami.

Ak ste preťažení, vedzte, že existuje veľa iných ľudí, ktorí sa cítia rovnako. Keď vezmete do úvahy, že svet je plný chaosu, pravdepodobne sa držíte celkom dobre. Ak nie, je to v poriadku. Keď sa vás zmocní beznádej, zvládate tento pocit? Ak sa topíte a cítite sa porazení, musíte urobiť niekoľko vecí. Namiesto toho, aby ste sa utápali v smútku, konajte. Portál Learning Mind uvádza 7 vecí, ktoré robiť, ak sa cítite byť porazený životom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Pomôžte niekomu

Prvá vec, ktorú musíte pochopiť – vesmír sa netočí iba okolo vás. Na svete sú miliardy ľudí s problémami. Aj keď vaša bolesť nie je zanedbateľná, skúste ju presmerovať na niečo iné.

Pomôžte dnes niekomu, aj keď sa cítite porazení. Ak pomôžete niekomu inému, bude sa cítiť lepšie, a naopak, uvidíte v živote viac zmyslu. Keď vidíte úsmev na tvári niekoho iného, viete, že sa celá vaša perspektíva posunula.

Foto: Unsplash/J W

#2 Porovnávanie

Teraz by ste mali prestať s niečím, a to porovnávať sa s ostatnými. Vedzte, že žiadny jedinec nie je rovnaký, dokonca ani jednovaječné dvojčatá. Porovnávanie sa s niekým iba zväčšuje nedokonalosti. Je to úplne zbytočné. Ak teda nabudúce spozorujete na inej osobe pôsobivú vlastnosť, namiesto toho, aby ste jej závideli, buďte za ňu šťastní. Potom si zapamätajte, že vidíte iba to, čo vám chcú iní ukazovať.

#3 Všímajte si maličkosti

Už ste niekedy počuli niekoho hovoriť o maličkostiach v živote a o tom, ako by ste si ich mali všímať a oceniť? Áno, presne tak by to malo byť. Aj keď môže byť váš život naplnený obrovským chaosom a cítite sa porazení, stále sú tu tie malé pozitívne veci okolo vás. Úprimne, niektoré z tých maličkostí sú priamo pred vami, napríklad jemný vánok a nádherná modrá obloha.

Foto: Unsplash/Sara Kurfeß

#4 Robte krôčik po krôčiku

Ak sa cítite porazení, prestaňte na chvíľu myslieť na dlhodobý cieľ. Myslenie tak ďaleko dopredu na vás bude vyvíjať tlak a bude živiť vaše pocity znechutenia nad životom, ktoré máte. Ak vás napadne krok, ktorý môžete spraviť, aby ste boli bližšie k vášmu cieľu, veci sa začnú meniť k lepšiemu.

Napríklad chcete kúpiť dom, ale váš úver je malý, nemáte žiadnu zálohu a máte niekoľko dlhov. Ak budete stále myslieť na získanie domu viac ako na rozpočet a inteligentné rozhodnutia, zostanete uviaznutí v negatívnych pocitoch. Pozitívna zmena takejto veľkosti si vyžaduje čas. Všetko si vyžaduje malé kroky a čas.

Foto: Unsplash/Brooke Cagle

#5 Prijmite, čo je

Zakaždým, keď sa zamýšľate nad minulosťou alebo myslíte na budúcnosť, pripravujete sa o prítomnosť. Väčšinou sa cítite mizerne. Keď sa cítite porazení, žijete niekde inde vo svojej mysli. Určite to nie je v súčasnosti. Možno sa vraciate v čase, kedy rozmýšľate nad vašimi deťmi, keď boli mladšie, alebo myslíte na vzťah, ktorý už dávno skončil, a to je nezdravé.

Rovnaké nepokoje spôsobí aj prílišné premýšľanie o tom, ako budete v budúcnosti riešiť situácie. Jediným spôsobom, ako zastaviť porážku, je žiť v súčasnosti. Vezmite si, čo máte a snažte sa tieto veci využiť na maximum.

#6 Prijmite zmenu

Aj keď by ste mali žiť v súčasnosti, neznamená to, že nemôžete veci meniť. Keď nastane čas zmeniť váš život, nevyhýbajte sa tomu. Mohli by ste sa cítiť porazení, pretože neustále utekáte pred zmenou, o ktorej viete, že je nevyhnutná. Áno, zmena je ťažká, ale niekedy je to nevyhnutné pre zdravé bytie.

Foto: Unsplash/Zac Durant

#7 Poznajte sám seba

Toto bude proces celoživotného učenia, takže musíte začať okamžite. Ak naozaj chcete vedieť, čo robiť, keď sa cítite porazení životom, potom to tu je: zistite, kto ste a nenechajte, aby vám niekto tvrdil opak. To teraz neznamená, že by ste nemali načúvať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov