Foto: Unsplash/Jakob Owens

Vzťahy sú veľmi komplikované a neuveriteľne jednoduché zároveň.

Teoreticky stačí nájsť niekoho, kto zdieľa vaše názory a miluje vás akého, aký ste. Ale v skutočnosti je zistenie, že je niekto zvláštny, jednou z najvážnejších výziev, aké kedy zažijete. Vo svojom živote môžete stretnúť veľa potencionálnych lások, ktoré sú na pohľad dokonalé, no sú príliš nezrelé na to, aby zotrvali vo vzťahu. Niekedy sa pokúšate sami seba oklamať, že sa váš partner/partnerka zmení, že sa začne správať ako dospelý človek, a tak dáte tomu čas. Čo však v prípade, že táto zmena nikdy nepríde?

Portál I Heart Intelligence uvádza 5 varovných signálov, že váš partner/partnerka nie je emocionálne vyzretý na skutočný vzťah.

#1 Nepočúvajú.

Ak váš partner/partnerka vždy rozpráva a nikdy nepočúva, jeho emocionálna vyspelosť je určite pod úrovňou, ako by mala práve teraz byť. Niekto, kto sa zameriava iba na svoje vlastné potreby, sa nikdy nemôže úplne venovať inej ľudskej bytosti. Je to poľutovaniahodné, pretože vzťah drží pohromade oddanosť.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Ak máte čas, energiu a hlavne lásku k niekomu, môžete od neho očakávať, že urobí to isté pre vás. Alebo aspoň predpokladáte, že budú rešpektovať váš záväzok. Ale keď táto osoba ani len nepočúva, čo hovoríte, máte pocit, akoby si nikto nevážil vaše úsilie. Strácate nádej. Vtedy môže vaša nezrelosť zabiť váš vzťah.

#2 Zle hovoria o svojich bývalých.

Rozprávať zle o osobe, s ktorou ste zdieľali posteľ, hovorí oveľa viac o vás ako o nich. Ukazuje to vašu zlú úroveň pochopenia toho, ako funguje skutočný vzťah. Ak váš partner/partnerka často spomína na svojich bývalých negatívnym tónom, pravdepodobne to neprekonali.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Niekedy, ak je človek kvôli niečomu zúriví, hovorí veci, ktoré by nemal nahlas povedať. To zahŕňa toxické vyjadrenie bolesti spôsobenej bývalými partnermi. Ale ak to vaša polovička robí príliš často, pravdepodobne nie je do vášho vzťahu investovaná tak, ako sa prezentuje. Ak ich stále prenasleduje niečo z minulosti a neustále obviňujú zo svojich ťažkostí svojich bývalých, problém sa môže ukrývať v nich.

#3 Sú príliš zameraní na seba.

Byť sebecký, narcistický alebo absorbovaný sám sebou vo vzťahu môže byť obrovským problémom. Ukazuje to, že nie ste dosť zrelí na to, aby ste pochopili, že romantické zväzky si vyžadujú vzájomnosť. Aby veci fungovali, musíte byť ochotní robiť kompromisy. Ak ste však posadnutí sami sebou, možno nebudete schopní pochopiť, prečo sú chvíle, kedy musíte ustúpiť.

Foto: Unsplash/Kevin Laminto

Praje si váš partner vždy to, aby išiel svojou cestou, hovoril hlavne o sebe a dal svoje šťastie nad blaho vášho vzťahu? Ak je ich osobnosť naplnená podobnými narcistickými vlastnosťami, nemusí byť pripravená na seriózny záväzok.

#4 Hľadajú pozornosť.

Niektorí ľudia si nedokážu predstaviť, že by neboli v centre pozornosti. Túžia po pozornosti tak veľmi, že pri pozorovaní často prehliadajú pocity druhých. Tento model správania bohužiaľ v zrelých vzťahoch nefunguje. Ak je jeden z partnerov chronickým vyhľadávačom pozornosti, často by mohol zanedbávať potreby svojej druhej polovičky. Pri neustálom hľadaní pozornosti riskujú, že stratia vzťah, ktorý majú.

Foto: Unsplash/Eric Ward

#5 Osvojili si umenie presúvania viny na toho druhého.

K presunu viny na druhého dochádza vtedy, keď niekto premieta svoje vlastné chyby na ostatných. V prípade, že sa váš partner/partnerka často hrá na obeť v situáciách, kedy to pokazil práve on, musíte byť v strehu. Možno sa vás pokúsia zmanipulovať tak, že vás obvinia za svoje vlastné činy.

Foto: Unsplash/
Eric Ward

Môžu vám napríklad povedať, že ak by nebolo niečo, čo ste povedali alebo spravili, nereagovali by takýmto zraňujúcim spôsobom. Podobné správanie je obrovskou červenou vlajkou pre budúcnosť vášho vzťahu. Nielen, že to ukazuje, že vaša polovička nie je dostatočne zrelá na to, aby sa dokázala viazať, ale tiež zistí, že má neustálu potrebu niekoho ovládať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov