Foto: Unsplash/Katie Treadway

Viete, kedy je čas opustiť priateľstvo?

O priateľstve sme si tu už čo to napísali. Ťažko sa buduje, no ešte ťažšie sa udržiava. Preto je veľmi náročné priateľstvo rozpustiť. Často si to nechceme pripustiť, no nie každé priateľstvo má trvať navždy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je dôležité uvedomiť si, kedy vzťah s kamarátom začína byť škodlivý. Portál Thought Catalog zostavil zoznam 8 dôvodov, prečo by ste mali priateľstvo prerušiť.

#1 Sú vám bližší iní ľudia

Po nejakom čase sa môže stať, že so svojím priateľom sa budete navzájom vzďaľovať a budete uprednostňovať spoločnosť iných ľudí. To je znamenie, že spojenie, ktoré ste mali, už viac neexistuje. Choďte tam, kam vás vedie vaša energia, a vyživujte priateľstvá, ktoré voľne prúdia, namiesto toho, aby ste sa nútili investovať energiu do priateľstva, ktoré zjavne slabne. Nestrácajte energiu na priateľstvo, ktoré si strážite iba zo zmyslu pre povinnosť, keď by ste túto energiu mohli investovať do priateľstva, ktoré si skutočne chcete udržať.

Foto: Unsplash/Matheus Ferrero

#2 Robíte výnimky, pretože sa poznáte dlho

Tolerujete ich zlé zaobchádzanie s vami a s inými ľuďmi, pretože máte pocit, že musíte. Veď ste si toho toľko prežili! Zároveň si však uvedomujete, že ak by sa k vám takto správal niekto iný, okamžite by ste od neho odišli. Falošný pocit pohodlia a bezpečia, ktorý prichádza s dôverou, však nestačí.

#3 Tlmia svoje urážky tým, že vás nazývajú rodinou

Považovať sa navzájom za rodinu je čestné gesto, ale neoprávňuje vás to na trvalé upevnenie vzájomných životov. To, že si hovoríte rodina, ešte neznamená, že ste povinný mať vyššiu toleranciu k ich zneužívaniu. V niektorých prípadoch je slovo rodina synonymom slova kecy.

Foto: Pexels/Keira Burton

#4 Všetko je jednostranné

Akonáhle prestane byť konverzácia o nich, prestanú počúvať a reagovať. V prípade, že za svojho kamaráta máte niekoho, kto potrebuje byť stredobodom pozornosti, nechajte ho ísť. Priateľstvo je predsa minimálne o dvoch ľuďoch.

#5 Priateľstvo udržiavate na hladine viny

Z priateľstva už nedostávate to, čo potrebujete a obviňujete sa kvôli tomu. Zaujíma vás, či je ich nedostatok úsilia odrazom toho, že nerobíte dosť. Takže sa prinútite nadmerne kompenzovať ich nedostatky. Iniciujete rozhovory a plány. Stretnutie s nimi sa nakoniec bude javiť ako drina alebo povinnosť, a nie ako bezpečné miesto a zdroj radosti. Takto priateľstvo nefunguje. Ak so svojím priateľom nie ste v kontakte, cítite sa dobre a uvedomujete si, že vám ani nechýba. To spôsobuje výčitky, ktoré vás nútia kompenzovať ich vzájomnými stretnutiami.

Foto: Unsplash/Mimi Thian

#6 Vysávajú z vás energiu

Po rozhovore so svojím kamarátom by ste sa mali cítiť uvoľnene a dobre. Ak sa cítite zaťažený, niečo je zle. Je to znamenie toho, že váš kamarát z vás vysáva energiu, ktorú by ste mohli investovať do niečoho lepšieho. Z tohto priateľstva viac neprofitujete, tak prečo ho stále udržiavate?

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov