Foto: Photo by Norbert Kundrak from Pexels

Uvidíte, že ak sa zbavíte týchto zlozvykov, váš život sa určite zlepší.

Šťastie pre každého predstavuje niečo iné. Ale aj keď by sme mohli povedať, že pre každého to je rozdielna cieľová destinácia, veci, ktoré nám bránia v jeho dosiahnutí, sú rovnaké. Sú to rôzne zlozvyky, ktoré nevedomky praktizujete vo svojom živote, a ktoré vám ho postupne ničia, oberajú vás o energiu, dobrú náladu či dokonca aj o to samotné šťastie. Dobrá správa však je, že ešte stále to môžete všetko napraviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Vždy sedíte

V dnešnej dobe je sedavý spôsob života úplne normálna vec. Celý deň ľudia sedia v kanceláriách, potom si sadnú do auta alebo do vlaku či autobusu a odvezú sa domov. A po príchode domov – hádajte, čo urobia? Správne, sadnú si opäť na gauč pred televízor alebo pred počítač. Myslíte si, že je to zdravé? Ani veľmi nie.

Bez pohybu sa v našom tele znižuje hladina endorfínov a ďalších hormónov zodpovedných za šťastie. Podľa výskumov však stačia každodenné 30-minútové prechádzky alebo dva tréningy týždenne a budete sa cítiť šťastnejšie, energickejšie a spokojnejšie, nech sa vo vašom živote deje čokoľvek.

#2 Celý deň trávite vo vnútri

Možno sa to nezdá, ale je to tak – väčšinu nášho času trávime vnútri. Nielen v našich kanceláriách či doma, ale taktiež keď ideme do reštaurácie, do kina, do obchodu – to všetko je vo vnútri. Ale ak budete tráviť čo i len o trochu viac času vonku, najlepšie na nejakom neznámom mieste,  stane sa z vás šťastnejší a spokojnejší človek. Psychológovia to nazývajú „dobrodružná terapia“ a stačí, ak  sa vyberiete na nejaké miesto či do nejakej krajiny, v ktorej ste ešte doposiaľ neboli.

pexels.com

#3 Nedávate pozor na to, čo sa deje okolo vás

Je dôležité, aby sme dávali pozor nielen na to, čo robíme, ale aj ako to robíme. Prečo? Predstavte si dve ženy. Jedna z nich je poriadne rozzúrená, pretože musí upratovať dom – no najradšej by momentálne mala rande v nejakej krásnej reštaurácii. Druhé dievča taktiež upratuje, umýva riad, no je rada, že konečne má chvíľku pre seba, Prvá žena sa bude po upratovaní cítiť unavená, zatiaľ čo druhá zrelaxovaná. A je to práve vďaka tej schopnosti žiť tu a teraz.

#4 Nechávate sa pohltiť konzumnou spoločnosťou

Aby sme dali nášmu životu nejaký význam, nemôžeme len brať, musíme aj dávať. Vďaka týmto malým prejavom láskavosti sa budeme cítiť významní a naplnení. A práve preto je dobre, že aj tie najmenšie láskavosti nám dokážu pozdvihnúť náladu: dať niekomu len tak darček, napísať mu milý odkaz, alebo urobiť niečo nezištne – to všetko vedie k pocitu, že máme na tomto svete nejaký význam a potom sa cítime hneď lepšie.

pexels.com

#5 Izolácia od ostatných

Nech ste akokoľvek starí – človek vždy musí byť súčasťou nejakého spoločenstva. Nielen rodiny a najbližších priateľov, ale aj niečoho väčšieho. Podľa rôznych štúdii, práve tento čas strávený s inými ľuďmi pomáha znižovať úroveň stresu a riziko viacerých chorôb. Či už sa rozhodnete pridať do futbalového klubu, do klubu záhradkárov alebo do akéhokoľvek iného spolku, stačí len, aby ste boli súčasťou „niečoho“.

#6 Nič netvoríte

Človek potrebuje nejaké kreatívne hobby – nie pre slávu alebo peniaze, ale pre jeho vlastné zdravie. Je vedecky dokázané, že ten samotný proces tvorenia dokáže redukovať stres, zlepšovať náladu alebo zmierňovať úroveň depresie. A nie, kreativita nie je len o spievaní alebo maľovaní, byť kreatívny v sebe zahŕňa oveľa viac – rátajú sa všetky činnosti, kde musíte zapnúť svoju predstavivosť na plné obrátky.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov