Foto: Photo by Thought Catalog on Unsplash

Aj tí najúspešnejší ľudia si nájdu aspoň hodinu denne na čítanie kníh.

No mnoho ľudí sa okrem práce a domácich prác málokedy venuje vzdelávaniu, koníčkom či iným činnostiam. Neraz prichádzame domov z práce hladní, unavení a vyčerpaní aj po emocionálnej stránke. Urobíme niečo rýchle na jedenie, vybavíme tie najnutnejšie povinnosti v domácnosti a zakotvíme pri televízii. Povieme si, že je to len na chvíľku, no ani neviete ako a zrazu sa vám pred očami mihlo 5 dielov obľúbeného seriálu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Oddych po práci

Aj keď z času na čas je aj takýto oddych potrebný, ak si z neho vytvoríte každodenný zvyk, z dlhodobého hľadiska to pre vaše zdravie vôbec nie je prospešné. Aj tí najviac zaneprázdnení ľudia, ako napríklad Bill Gates, chodia domov vyčerpaní, no svoj voľný čas nevenujú televízii, ale vzdelaniu. Toto však nie je žiadna novinka. Thomas Corley sa roky venoval výskumu milionárov, ktorí si majetok zarobili vlastnými rukami (alebo hlavami) a zistil, že väčšina z nich nepozerá po práci televíziu.

Nové vedomosti

Z 200 milionárov, ktorí sa zúčastnili výskumu, až 86 percent tvrdilo, že vo voľnom čase čítajú knihy, avšak nielen pre zábavu. Okrem toho, 63 percent z nich tvrdilo, že počas cesty do práce či z práce počúvajú audioknihy. Experti na produktivitu tvrdia, že tí najúspešnejší ľudia prečítajú v priemere najmenej dve knihy každý mesiac. Ak teda máte príležitosť, prečítajte si nejaký blog, zaujímavý web, knižku alebo si pustite podcast, ktorý vám pomôže nasať nové vedomosti.

Foto: unsplash

Pravidlo piatich hodín

Mnohým z vás zrejme prišla na rozum myšlienka, kedy si máte nájsť čas na čítanie kníh popri práci a rodine. Aj Barack Obama si však popri povinnostiach prezidenta našiel čas na čítanie a dokonca tvrdí, že práve to mu pomohlo zvládnuť náročné obdobia. Obama, Musk, Gates a iní totiž zastávajú pravidlo piatich hodín. V čom spočíva?

Tri celky

Otcom pravidla piatich hodín je Michael Simmons a tvrdí, že každý úspešný človek si vyhradí aspoň hodinu denne, teda päť hodín týždenne na aktivity, ktoré mu pomôžu v osobnostnom raste a vo vzdelaní. Pravidlo piatich hodín sa skladá z troch menších celkov.

Čítanie

Prvým z nich je čítanie. Simmons odporúča venovať čítaniu 1 až 3 hodiny denne. Pomôže vám to nielen získať nové poznatky, ale aj prečistiť si hlavu. Ak sa vám zdá hodina denne veľa, verte, že toľko času si dokážete nájsť. Začnite napríklad 20-30 minútami a čítajte alebo počúvajte audioknihy cestou do práce, v posilňovni, v čakárni u lekára či pri čakaní na dôležité stretnutie. Čas investovaný do čítania je oveľa zmysluplnejší, ako čas venovaný smartfónu.

Foto: unsplash

Reflexia

Ďalším komponentom pravidla je reflexia a premýšľanie nad tým, čo ste sa dozvedeli. Niektorí nechávajú myšlienky plynúť, kým iní si ich zapisujú do notesov. Práve takáto reflexia vám umožní zistiť, aké strategické chyby ste urobili v minulosti, ako sa im vyhnúť a ako v budúcnosti dosiahnuť vytýčené ciele. Ideálny čas na reflexiu je tesne po obede a na začiatok postačí, ak si vyhradíte napríklad 10 minút času.

Experimentujte

Tretím komponentom je experimentovanie. Mnoho ľudí totiž uspelo vďaka tomu, že sa nebáli experimentovať po tom, čo nadobudli dostatok poznatkov. Ak budete experimentovať, budete mať v rukávoch fakty, nie domnienky. Vďaka experimentom môžete získať spätnú väzbu od iných a ušetriť si v budúcnosti čas, budete totiž vedieť, čo funguje a čo nie.

Aj keď znie možno pravidlo piatich hodín náročne, ak chcete rásť, musíte investovať nielen čas, ale aj úsilie, no napokon uvidíte, že sa to oplatí.

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov