Foto: Unsplash/Alex Iby

Hoci sa to stáva každému, emočná manipulácia sa dá rozoznať len ťažko.

Nikto z nás by to nepovedal, no ide o častý problém najmä v prípade emočných vzťahov. Aj ak máte pocit, že váš partner môže byť emočným manipulátorom, nie je jednoduché vyrovnať sa s tým.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emoční manipulátori sú spočiatku skvelí ľudia, no keď si budú istí, že ste si k ním vytvorili silné puto a hlboké city, odhodia svoju masku. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, aby ste sa pred manipuláciou chránili, je naučiť sa, ako ju rozoznať.

Ak si myslíte, že váš partner vami emočne manipuluje, tu je 5 varovných signálov, ktoré vám pomôžu mať istotu. Zoznam vytvoril portál I Heart Intelligence.

#1 Zľahčujú vaše problémy

Zažili ste príšerný deň plný problémov, no váš partner to rýchlo zakecal a obrátil pozornosť na seba a svoj deň? Môžu sa tváriť, že to robia preto, aby vám pomohli na vaše problémy zabudnúť, no ruku na srdce, pomôže to? Ich jediným cieľom je získať všetku pozornosť. V konečnom dôsledku ich absolútne nezaujíma, čo prežívate.

Foto: Pexels/Keira Burton

#2 Tvrdia, že všetko je vaša chyba

Hovoriť o problémoch týkajúcich sa vzťahu je nesmierne dôležité. Je teda pohopiteľné, že ak vám váš partner nejak ublížil, idete za ním s cieľom vydiskutovať si to. Ak randíte s emočným manipulátorom, rozhovor skončí vaším ospravedlnením. Títo ľudia nedokážu prijať zodpovednosť za svoje skutky, tak vinu zhodia na vás. Vaša vina sa stane ich víťazstvom. Jednoduché, no nie?

#3 Vedia, ako vás ovládať

Poznajú všetky vaše slabé mieste a nemajú problém zatlačiť na nich. Svoje vedomosti vedia využiť proti vám. Ak máte zlú váhu, skritizujú váš výber stravy. Ak sa bojíte prezentácie, ktorá vás čoskoro čaká, začnú hovoriť o tom, že so stresom to nikde nedotiahnete. Ich vedomosti o vašich slabostiach sú veľmi veľké a použijú ich proti vám hneď, keď sa naskytne príležitosť.

Sputnik News

#4 Robia si srandu z vecí, ktoré vám ubližujú?

Môžu negatívne komentovať váš vzhľad alebo výber práce, no keď si všimnú, že vás to ranilo, rýchlo povedia, že si robili srandu. Váš partner sa možno uchýli k týmto „žartom“, aby vás udržal v strehu, alebo aby sa pokúsil signalizovať, že chce, aby ste sa zmenili, kedykoľvek sa o vás pokúsi zažartovať.

#5 Bojíte sa povedať im nie

Máte obavy z toho, že by ste sa museli svojmu partnerovi v niečom vzoprieť? Ak sa bojíte povedať nie, je dosť jasné, kto má tento vzťah pod palcom. Nenechajte ich byť šéfom. Nie ste domáce zviera, ale človek, ktorý má právo vyjadriť svoj názor.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov