Foto: Photo by Thalles Cardoso from Pexels

Najviac bolia tie veci, o ktorých vieme, že nie sú pre nás, no aj napriek tomu ich nedokážeme len tak pustiť z nášho života.

Na tejto planéte existujú veci, ktoré nám boli súdené. Sú to veci, ktoré si svojím spôsobom vždy nájdu cestu do nášho života. A ak to bolo pre nás, potom sa určite stanú. No taktiež existujú veci, ktoré nám súdené neboli a preto ich nikdy nedostaneme. A práve toto poznanie, poznanie, že veci, ktoré síce veľmi chceme, no nemôžeme ich mať, je veľmi kruté. A nech sa snažíme akokoľvek, je ťažké akceptovať fakt, že to nebolo pre nás, a že sa máme vzdať niečoho, čo chceme celým svojím srdcom. Prečo?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nevieme ako

Vieme, že to nemôžeme mať. Vieme, že sa toho musíme vzdať. Vieme, že je to jediný spôsob, ako sa oslobodiť a pohnúť sa v živote ďalej. No nevieme jednu vec – ako to urobiť. Nedokážeme na to prestať myslieť, nedokážeme to len tak vymazať z našej hlavy alebo z nášho života. Potrebujeme čas, aby sme sa s tým vyrovnali. Veľa času.

unsplash.com

#2 Nechceme si pred sebou priznať pravdu

Nemôžeme to mať. Tri pravdivé a kruté slová, ktoré sa však veľmi ťažko priznávajú, najmä pred sebou samým. Ľudia majú odjakživa tendenciu klamať a byť neúprimní. Pravda je však tá, že kým ostatných dokážeme oklamať celkom jednoducho, pred sebou a svojím vnútrom pravdu neskryjeme. A čím viac sa tej pravde bránime, čím viac sa ju snažíme potlačiť do úzadia, tým je to horšie a tým všetko bolí viac.

#3 Neustále dúfame, že sa veci môžu zmeniť

Ďalším z dôvodov je to, že neustále dúfame, že sa ešte všetko zmení. Že nastane nejaký čarovný zlom, magický moment a veci budú úplne inak. Neprekáža nám, že naše predstavy často veľmi výrazne unikajú realite, a že obrazy, ktoré sa nám vytvárajú v hlave, sa nikdy nestanú. No my aj napriek tomu neprestávame dúfať. Nevzdávame sa tej myšlienky, pretože – čo ak? Čo ak raz? Čo ak raz to bude všetko inak?

unsplash.com

#4 Predstavy sú krajšie ako realita

Keď už hovoríme o našich vlastných predstavách a myšlienkach, nemôžeme zabudnúť na to, že predstavy sú vždy krajšie ako realita. Lipneme na tom, aké by to asi bolo a neodvážime sa pozrieť realite do očí. Je ľahšie žiť si život v našich hlavách, ktorý je krásny a ideálny a ako vystrihnutý z rozprávky. Žiť si život, v ktorom môžeme mať presne to, čo nám v tom skutočnom nie je súdené. No čím komplikovanejšie príbehy vytvárame, a čím viac sa zamotávame do vlastných predstáv, tým bude návrat do reality horší.

#5 Pretože sme presvedčení, že to bolo pre nás

Chceme ísť proti osudu. Tak strašne chceme a tak strašne si prajeme, aby sme to dostali, aj keď vieme, že to mať nemôžeme. Chceme zmeniť hviezdy. Išli by sme aj na kraj sveta. Pohli by sme aj horami, len aby sme to získali. No ak raz niečo nebolo pre nás, potom sa môžeme akokoľvek snažiť, nikdy to mať nebudeme.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov