Mali by sme prestať hľadieť na to, čo si o nás ostatní myslia a začať si užívať život bez hanby.

Žijeme vo veľmi kritickej spoločnosti, kde naše životy veľakrát prirovnávajú k akejsi „norme”. Situácia je natoľko vážna, že ľudia sa začínajú hanbiť za to, ako žijú svoj život, či dokonca za to, kto vlastne sú. Práve preto sa musíme prestať pozerať na to, čo si o nás myslia ostatní a začať si náš život užívať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nikdy by sme sa rozhodne nemali hanbiť za:

Čas, ktorý máte pre seba

V tomto hektickom svete sa veľakrát stáva, že sa celý deň staráme o to, aby boli všetci okolo nás šťastní, no na seba zabúdame. Mať čas pre seba má však zásadný význam pre naše blaho. Môže ísť o päť dňovú dovolenku niekde v trópoch, ale úplne postačí aj ak si raz za čas prečítame obľúbenú knihu, či doprajeme skvelé jedlo. A rozhodne by sme sa za tento čas, ktorý trávime sami so sebou, nemali hanbiť.

pexels.com

Vyjadrenie vašich emócii

Cítite sa smutní? Možno nahnevaní? Niečo sa vám nepáči? Alebo ste práve naopak, doslova vo vytŕžení? Nikdy sa nebojte a nehanbite vyjadriť vaše pocity. Ľudia, ktorí pravidelne vyjadrujú svoje pocity sú menej náchylní na manipuláciu a sú šťastnejší.

To, s kým sa stretávate

Ak je nám niekto blízky, nemusí to hneď znamenať, že je to naša rodina. Niekedy títo ľudia patria k našim priateľom či partnerom. Inými slovami, my sami rozhodujeme o tom, s kým trávime čas a s kým sa stretávame. Podľa štúdie, piatich ľudí, s ktorými sa stretávame najčastejšie, máme aj najradšej. Práve preto by sme mali byť hrdí na to, že trávime čas s ľuďmi, ktorých máme radi, a ktorí majú radi nás.

pexels.com

Práca, ktorú vykonávate

V spoločnosti, ktorá je posadnutá tým, ktorá pozícia je ako platená, sa môže niekedy zdať ťažké robiť práve to, čo by ste chceli a veľmi ľahko vás môžu ostatní odradiť. Študenti často počúvajú otázky typu Kde sa s takou školou zamestnáš? Budeš zarábať veľa alebo málo?“ Je skvelé, ak robíte to, čo vás baví a čo sa vám páči, a to aj napriek tomu, že možno nezarábate veľmi veľa.

pexels.com

Odpúšťanie

Nikdy sa nehanbite niekomu odpustiť. Odpúšťanie je dôležité, ak sa chceme v živote niekam posunúť. Niektorí ľudia si myslia, že akonáhle niekomu odpustia, hneď je všetko v poriadku. To však nemusí byť pravda. Odpúšťanie znamená, že vy sami sa oslobodíte a v skutočnosti získavate viac, než tí, ktorým ste odpustili.

To, že veríte v nádej

Hovorí sa, že človeka robia šťastným 3 veci: niekto, koho miluje; niečo, čo môže robiť a niečo, v čo môže dúfať. Ľudia veľakrát hovoria, aby sme boli realistickí, aby sme sa držali nohami pri zemi. No je vedecky dokázané, že nádej má vplyv na pozitívne myslenie, nižšiu úroveň stresu a lepšie zvládanie záťažových situácií. Takže v ťažkých situáciach treba zachovať pokoj a veriť v nádej. 

pexels.com

Pozitívne myslenie

Nie každý deň patrí k tým dobrým alebo vydareným. To však neznamená, že teraz necháte život, nech vás stiahne dole. Samozrejme, že je nemožné dopredu určiť, či deň bude zlý alebo dobrý. A práve preto musíte vždy myslieť pozitívne a myslieť len na to dobré. A v žiadnom prípade by ste sa nemali hanbiť za to, že ste optimista.

To, že ste k sebe úprimní

Je ľahké nechať sa strhnúť očakávaniami, ktoré od vás ľudia majú, ale to znamená, že sa nemôžte zamerať na to, čo by ste chceli vo svojom živote vy. A zbytočne si klamať je jedna z najhorších vecí, ktoré ešte stále robíme. Musíme prijať to, akí sme a prestať sa starať o to, čo si myslia ostatní. A ak my sami nebudeme k sebe úprimní, tak kto?

pexels.com

Svoju minulosť

Počas nášho života sme prešli cez mnoho prekážok a urobili nespočetné množstvo chýb. Ale o tom to je. Robíme chyby, aby sme sa na nich následne poučili a v budúcnosti sa dokázali rozhodnúť inak. Nedokážeme vrátiť čas, ale dokážeme ovplyvniť, čo sa ešte len stane.

To, ako vyzeráte

Od žien sa v dnešnej dobe očakáva, že budú štíhle, budú mať dlhé vlasy, plné pery a dokonalé krivky. Ak tak žena nevyzerá, znamená to, že je škaredá”. Podobne sú na tom aj muži. Nenechajte sa ovplyvniť názormi ostatných a nikdy sa nehanbite za to, akí v skutočnosti ste a ako vyzeráte.

pexels.com

Stravovacie návyky

Od milovníkov mäsa až po vegánov, ľudia sú veľmi citliví na svoje jedlo. Nech už sa stravujete akokoľvek, nenechajte sa odradiť od toho, o čom ste presvedčení, že je pre vaše telo dobré, alebo vám chutí. Počúvajte svoje telo a doprajte mu to, čo potrebuje.

pexels.com

To, že sa snažíte

Všetci chceme žiť spokojný a plnohodnotný život. K tomu je však potrebné vynaložiť veľa úsilia, energie a času. A práve preto, že sa vždy snažíme najviac ako vieme, by sme nemali byť odsudzovaní. Každý, kto sa pokúša o to, aby ste sa za svoje úsilie hanbili možno zakrýva to, ako sa hanbí on za seba.

pexels.com
psych.sk (Alexandra Geletová), powerofpositivity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov