Aj vedieť sa rozísť je v podstate umenie. Ak nechcete ublížiť človeku, ktorého ste kedysi milovali, toto radšej neskúšajte.

Keď to nejde, tak to nejde. Keď cítite, že vzťah, v ktorom ste sa ocitli, vám viac energie berie ako dáva, že láska, ktorá vás kedysi spájala, už nie je, je rozchod logickým dôsledkom. Vraví sa, že rozísť sa s niekým je oveľa ľahšie, než sa dať s niekým dokopy. Či s tým budete súhlasiť už necháme na vás, experti na vzťahy však predstavili tie najnešťastnejšie spôsoby, ktorými sa rozchádzame.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nimi sa naozaj neoplatí inšpirovať.

#1 Ghosting – keď zmiznete ako duch

Photo by freddie marriage on Unsplash

Ghosting je, bohužiaľ, čoraz modernejší spôsob rozchodu, i keď určite nie ten najlepší. A v čom vlastne spočíva? V tom, že prestanete dvíhať telefón, odpisovať na správy… Jednoducho bez vysvetlenia zmiznete z jeho/jej života. Nech bol váš vzťah akýkoľvek, váš (ex)partner má právo aspoň na vysvetlenie.

#2 Pomalý odchod

Tento spôsob spočíva v tom, že hoci ste už vnútorne zmierení s rozchodom, akosi o tom  „zabudnete“ informovať partnera. Nič mu nepoviete, len sa prestanete snažiť o vzťah. Nebudete s ním viac počítať, nezahrniete ho do spoločných plánov či aktivít. Prakticky je koniec. Len čakáte, kým mu to konečne dôjde. To tiež nie je práve najlepšia taktika, však?

#3 Klamstvá a výhovorky

Photo by Alexandru Zdrobău on Unsplash

Prestanete byť úprimní a namiesto toho sa začnete zamotávať do pavučiny poloprávd a výhovoriek. Podvedome robíte všetko preto, aby ste sa svojej polovičke sprotivili, čím len nezmyselne predlžujete celý proces. Najlepšie, čo môžete urobiť, je staviť na úprimnosť. Krátko a otvorene povedať, prečo už viac nebude súčasťou vášho života.

#4 Rozchod na verejnosti

Je to vôbec jeden z najponižujúcejších spôsobov. Rozchod je v podstate veľmi intímna záležitosť, pri ktorej chtiac či nechtiac zatnete do srdca druhého človeka. Naozaj si nezaslúži, aby ste sa s ním rozchádzali pred cudzími zrakmi. Podľa psychológov je tento spôsob rozchodu namieste len vtedy, keď sa rozchádzate s naozajstným psychopatom a rozchod na verejnosti je otázkou vašej bezpečnosti. K tomuto dochádza však, našťastie, len veľmi zriedkavo.

#5 Nevera na konci vzťahu

Nevera je pre každý vzťah tvrdou ranou. No sú ľudia, ktorí ju vnímajú ako spôsob rozchodu. Ak sa chcú rozísť so súčasným partnerom, radšej ho podvedú, akoby mu mali čokoľvek vysvetľovať.  A to bez ohľadu na to, že mu v skutočnosti ublížia dvojnásobne. Aj (ne)očakávaným koncom, aj rozchodom.

#6 Zahrávanie sa

Photo by Callie Morgan on Unsplash

Partner by mal vždy vedieť, na čom je. Ak sa s ním v jeden deň rozídete, zatiaľčo na druhý deň sa s ním snažíte dať dokopy a tento nešťastný scenár opakujete stále donekonečna, môžete mu nepekne ublížiť. Nie je nič horšie ako neistota. Ak sa chcete rozísť, rozíďte sa raz. Inak sa z týchto viacnásobných rozchodov bude poriadne dlho spamätávať.

#7 Rozchod online

Rozchod by mal byť vždy tvárou v tvár. Nie je to jednoduchý rozhovor, ale ak sa ku nemu podujmete, ukážete ním úctu k druhému človeku. Rozchádzať sa cez SMS-ky, Skype, Messenger či iné virtuálne komunikátory je zbabelé. Ak vás však od seba oddeľujú stovky kilometrov, rozíďte sa s ním cez telefón. Je to vždy lepšie, ako rozchod cez strohú virtuálnu správu.

Pozri aj: Skôr, než sa s niekým rozídete, položte si týchto 7 otázok

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov