Rozchod by mal byť výsledkom dlhodobého a pevného rozhodnutia. Ak ho zvažujete, skúste si predtým, než urobíte konečné rozhodnutie, položiť týchto sedem otázok.

Niekedy sa stáva, že vzťah sa nevyvíja podľa našich predstáv. Pomaly zisťujeme, že nefunkčný vzťah nám berie oveľa viac energie, než nám dáva. A tak by to nemalo byť. Ak je vo vašom vzťahu neustále napätie a hádky, ktoré nemajú konca kraja, možno stojí za to uvažovať o rozchode. Je však to, čo prežívate, len kríza? Alebo všetko naozaj smeruje k fatálnemu koncu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Predtým, než sa definitívne rozhodnete, skúste si najskôr položiť týchto sedem otázok. Je to lepšie, akoby ste mali neskôr svoje rozhodnutie ľutovať.

Robí zo mňa tento vzťah lepšieho človeka?

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Vzťah by mal posilniť to dobré, čo drieme v každom z nás. Preto skúste porozmýšľať nad tým, čím sa stávate v tomto vzťahu. Stávate sa lepším? Posilňuje to vaše dobré kvality? Alebo sa stávate vytočenou kôpkou nervov, ktorá vrčí na všetko a na všetkých? Odpoveď určite najlepšie poznáte vy sami.

Máme podobnú predstavu o budúcnosti?

„Láska neznamená hľadieť jeden druhému do očí, ale pozerať sa rovnakým smerom,“ povedal raz jeden múdry človek. A mal pravdu. Ak si chce jeden z partnerov užívať párty život až do dôchodku, zatiaľ čo druhý túži po deťoch a pokojnom živote na vidieku, sotva nájdete spoločnú reč. Čím dlhšie budete spolu, tým budú vaše predstavy o budúcnosti rozdielnejšie. Preto je lepšie radšej sa vrátiť z kratšej cesty.

Dokážeme sa spolu porozprávať?

Photo by Christin Hume on Unsplash

Láska neznamená zaželať si dobré ráno a dobrú noc predtým, než sa vyvalíte do postele. Partneri by mali vedieť medzi sebou komunikovať. Aj po rokoch, ktoré strávili vedľa seba. Ak sa nemáte o čom rozprávať, začnete sa od seba oddeľovať. Preto to skúste napraviť, ešte kým nie je neskoro. Aj cez spoločnú komunikáciu dávate partnerovi najavo, že vám na ňom skutočne záleží.

Ako sa cítim po väčšinu času?

Aká emócia prevláda vo vašom vzťahu? Je to pocit lásky či protestné ticho? Ak sa s partnerom cítite dobre, je to pocit, na ktorom sa rozhodne oplatí stavať. Ak ste však pri ňom v neustálom napätí, pričom stále premýšľate o tom, čo zasa vymyslí, nie je to bohviečo, však?

Vieme obaja robiť kompromisy?

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Je normálne, že sa vo vzťahu občas na niečom nezhodneme. Dôležité však je, či vieme v záujme udržania dobrých vzťahov robiť aj kompromisy. Ten, kto ich nevie robiť, je egoista. Vidí len samého seba a nevie sa obetovať. Na to treba pamätať.

Prečo sa chcem vlastne s týmto človekom rozísť?

Na každé rozhodnutie musíme mať dôvod. Je naozaj to, čo nám vadí na partnerovi, kľúčový problém, ktorý sa nedá riešiť? Alebo je to len malichernosť, ktorú sme nafúkli do obrovských rozmerov? Ľudia sa najčastejšie hádajú práve kvôli maličkostiam. I to by sme mali brať na zreteľ, keď vo svojej mysli začneme skloňovať slovo rozchod.

Bude mi po rozchode lepšie?

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Toto je jedna z kľúčových otázok, ktoré by sme si mali položiť pred rozchodom. Bude to pre vás naozaj krok vpred? Treba zvážiť nielen samotný vzťah, ale i následky rozchodu. Bytové, finančné, spoločenské. Dokážete prijať novú zmenu so všetkými pozitívnymi i negatívnymi dôsledkami, ktoré toto rozhodnutie so sebou prináša? Na túto otázku si musíme však odpovedať len my sami.

Pozri aj: Renomovaný psychológ popísal 9 zásad šťastného vzťahu. Riadite sa nimi aj vy?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov