Syndróm rytiera na bielom koni je tendencia zachraňovať ľudí vo vzťahoch na úkor vlastného blaha.

Syndróm rytiera na bielom koni je termín, ktorý sa používa na opis ľudí, ktorí cítia, že musia vo vzťahoch neustále zachraňovať iných, a to veľakrát aj na úkor vlastného dobra. Hoci sa to častejšie používa na označenie mužov, ktorí sa ponáhľajú zachrániť „dievčinu v tiesni“, tento syndróm môže zažiť každý – bez rozdielu na pohlavie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudia so syndrómom „rytiera na bielom koni“ sú priťahovaní k tým, ktorí sa zdajú byť bezmocní a potrebujú podporu. Snažia sa im pomôcť, čo však niekedy znamená kritizovať a kontrolovať ich, kryť ich správanie alebo chrániť ich pred zodpovednosťou.

Signály, že aj vy trpíte týmto syndrómom

A aj keď nie je nič zlé na tom súcitiť s ostatnými a pomáhať im, môže to mať nezdravý vplyv na váš život. Ak sa nájdete v niektorých z týchto piatich znakov, možno trpíte týmto syndrómom aj vy.

#1 Vaša sebadôvera je postavená na tom, že dokážete ľudí „opraviť“

Rytieri na bielom koni sú hrdí na to, že môžu neustále zachraňovať ostatných. A preto namiesto toho, aby si našli partnera k sebe rovného, si nevedomky hľadajú „nezdravých“ partnerov, ktorí sa javia, že ich najviac potrebujú. Priťahujú ich ľudia, ktorí majú vážne emocionálne problémy a cítia sa byť upriamení na liečenie druhej osoby. Pritom však často zabúdajú pred toxickými vzťahmi zachrániť práve seba.

unsplash.com

#2 Vaša minulosť z vás urobila záchrancu

Rytieri na bielom koni väčšinou pochádzajú buď z rodín s toxickými rodičmi, alebo si prešli tvrdým rozchodom, alebo už ako deti prevzali rodičovskú rolu – pretože matka alebo otec boli napríklad alkoholici a tak sa museli postarať o seba i o súrodencov. A keďže ich nezachránil nikto, oni si povedali, že chcú zachrániť ostatných. Pokúšajú sa poskytnúť druhým to, čo nikdy nedostali, bohužiaľ to však často zachádza až do nezdravých levelov.

#3 Veľakrát ste priťahovaní k tým, ktorí sú až príliš dramatickí a idealizujete si ich

Tento bod platí väčšinou na mužov, ktorí majú tendenciu byť priťahovaní k dramatickému správaniu svojich partneriek. Tie veľakrát vzbudzujú dojem krehkosti a neschopnosti postarať sa o seba samé.

#4 Pokúšate sa ovládať život vášho partnera v snahe pomôcť mu

Snažíte sa kontrolovať všetko, čo by váš partner mal alebo nemal robiť a zakrývate to tým, že mu chcete pomôcť, pretože nechcete, aby sa mu niečo stalo. Táto forma kontroly však pochádza z nedostatku kontroly nad vlastným životom.

#5 Aj keď už je váš partner „opravený“, snažíte sa ho opraviť ešte viac

Kedykoľvek sa váš partner pokúša stať nezávislým, pokúša sa vstať na vlastné nohy a konečne prevziať zodpovednosť, vy ho, hoc nevedome, ale predsa, stiahnete naspäť a pokúšate sa mu opäť pomáhať, pretože ste presvedčení, že pomoc ešte stále potrebuje.

Ale na záver by ste si určite mali pamätať jednu vec: Keď ste tak zaneprázdnení, snažiac sa zachrániť niekoho iného, môžete zabudnúť na osobu, ktorá potrebuje záchranu najviac – na seba samého.

unsplash.com

Pozri aj: Chcete si do života pritiahnuť skutočnú lásku? Ak áno, najprv musíte pochopiť tieto 2 zásadné veci

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov