Ste neustále unavení? Možno to má na svedomí syndróm chronickej únavy.

Ak ste unavení napriek tomu, že ste sa len prednedávnom vyhrabali z postele, zbystrite pozornosť. Príčinou toho, prečo sa vám nechce pustiť do žiadnej z nevyhnutných činností, nemusí byť práve lenivosť. Možno aj vy trpíte syndrómom chronickej únavy, hoci o tom ani len netušíte. Ak ste sa aj vy stali jeho obeťou, určite si na sebe všimnete týchto 9 príznakov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Syndróm chronickej únavy (myalgická encefalomyelitída) vzniká v dôsledku dlhodobého preťažovania a neschopnosti relaxovať. Preto aj počet ľudí, ktorí ním trpia, rapídne narastá. Toto je jeho 9 najčastejších príznakov:

#1 Jednoducho „iný“ druh únavy

Photo by Anna Kolosyuk on Unsplash

Pri syndróme chronickej únavy trpíte jednoducho iným druhom únavy, na akú ste zvyknutí po namáhavej psychickej či fyzickej činnosti. Nie je spôsobená nedostatočným oddychom a nie je to ani únava, kedy strácate energiu do aktivít, ako to bežne býva pri depresii. Jednoducho cítite, že táto únava je o niečom absolútne inom.

#2 Náhly nástup

Únava vás prepadne väčšinu náhle. Venujete sa aktivitám a zrazu sa cítite veľmi unavení. Je to pocit, akoby na vás išla chrípka. Netúžite po ničom inom, len sa vyvaliť do postele.

#3 Bolí vás celé telo

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

Doslova vás bolia všetky svaly na tele, pričom neexistuje liek, ktorý by dokázal túto bolesť utlmiť. Aj to je pomerne častý príznak syndrómu chronickej únavy.

#4 Po aktivite sa hneď unavíte

Ak sa už aj dokopete k nejakému výkonu, stojí vás to nadľudské úsilie. Aj po aktivite si musíte ísť ľahnúť do postele a na druhý deň cítite obrovskú únavu. Tá môže naozaj trvať až niekoľko dní.

#5 Mentálne vyčerpanie

Photo by Mitchell Hollander on Unsplash

Vaša psychika na tom nie je oveľa lepšie ako vaše telo. Váš mozog nefunguje ako by mal a akákoľvek mentálna činnosť vás nesmierne vyčerpá.

#6 Zhoršené intelektuálne schopnosti

Možno máte pocit, akoby sa vlastná myseľ obrátila proti vám. Máte problémy nielen so sústredením a s učením sa nových vecí, ale aj s pamäťou. Zrazu sa nespoznávate. Akoby ste sa stávali absolútne iným človekom.

#7 Porucha spánkového rytmu

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Napriek tomu, že ste vyčerpaní, spánok sa od vás drží na sto honov. Keď konečne zaspíte, váš spánok je neraz prerušovaný. Práve poruchy spánkového rytmu sú typickým znakom syndrómu chronickej únavy.

#8 Opakujúca sa bolesť hrdla

Ak vás často bolieva hrdlo, môže to byť príznakom aj tohto syndrómu. Cyklické zápaly hrdla sú ďalším, pomerne frekventovaným znakom.

#9 Zrýchlený tep/nepravidelný tlkot srdca

Photo by Steve Halama on Unsplash

Všetko so všetkým súvisí. Aj zrýchlený tlkot srdca môže byť úzko spojený so syndrómom chronickej únavy.

Ak ste sa našli v minimálne šiestich znakoch, určite vyhľadajte odbornú pomoc. S najväčšou pravdepodobnosťou sa syndróm chronickej únavy sa týka aj vás.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov