"A žili šťastne, až kým nepomreli..." No niekedy sa vzťah rozpadne oveľa skôr a nám ostanú len oči pre plač.

Viete si predstaviť, že by ste vedeli predpovedať budúcnosť? Dr. Travis Bradberry to vie, a nie je v tom žiadna superschopnosť, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Na základe vedeckých poznatkov vie s 93%-nou pravdepodobnosťou predpovedať, či vám vzťah vydrží. Tušili ste, že za stroskotaním vzťahu sú 4 základe typy správania? 

Článok pokračuje pod videom ↓

4 jazdci apokalypsy

Bradberry nazval kontraproduktívne správanie vo vzťahu vcelku výstižne – Štyria jazdci apokalypsy. Ak chceme mať kvalitný a dlhodobý vzťah, určite by sme ich nemali počúvať.

pexels.com

1. jazdec: Kritika

Ukážte nám človeka, ktorý miluje kritiku. Asi takého nenájdeme, však? No ak sústavne chcete svojho partnera vylepšiť na lepšiu verziu, ktorá by úplne zodpovedala vašim (nereálnym) predstavám, s najväčšou pravdepodobnosťou vás sklameme.

Vnímajte partnera takého, aký je. Kritika silne zasahuje do jeho osobnej integrity a neprinesie nič dobré. Ak sa prichytíte pri tom, že chcete niekoho kritizovať, zastavte sa. Radšej počkajte, kým sa sám spýta na váš názor.

2. jazdec: Opovrhovanie

Nedokážete rešpektovať partnera a jeho názor pre vás nič neznamená. Nemusíte ho neustále slovne urážať, no sústavne prevraciate oči nad všetkým, čo povie. Ak sa takto správate k svojmu partnerovi, pravdepodobne je pre vás len istým doplnkom. Ste s ním preto, aby ste neboli sami. A ak je s vami aj napriek vášmu správaniu, musí vás skutočne milovať.

Je však otázne, ako dlho mu to vydrží. Aj keď je tento problém, priznajme si, naozaj silná káva, dá sa cez neho preniesť. Zvyčajne opovrhujeme tým, koho nepoznáme. Skúste si ho viac všímať. Každý má v sebe ukrytý diamant. Len ho treba objaviť. Ak to nedokážete, tak prečo s ním vôbec ostávate? Ubližujete nielen sebe, ale aj jemu.

3. jazdec: Psi sa bránia útokom

Tvrdohlavo odmietate prevziať zodpovednosť. Vždy sa to urobilo samo, alebo za to môže niekto iný. Tak sa však vo vzťahu nedokážete pohnúť ďalej. Okrem toho, že vždy automaticky prechádzate do útoku a obrany vlastného ega, ste nahnevaní na celý svet. Sťažujete sa, vidíte vždy len to, ako sa to nedá. Neviete, a ani nechcete sa nikam posunúť. A to je chyba.

A čo sa s tým dá urobiť? V prvom rade zmeniť pohľad na svet okolo nás, ktorý je len naším odrazom. Ak sa niekto na vás sťažuje, vypočujte si ho, no nepodliehajte emóciám. Ak si od nich dokážete zachovať odstup, skôr dokážete prijať názor aj druhej strany.

pexels.com

4. jazdec: Odúvanie

Neviete diskutovať a miesto toho sa urážate? Práve ste do svojho vzťahu prijali štvrtého jazdca apokalypsy. Môžeme ľahko uhádnuť, kam má namierené. Obštrukčné správanie je zmesou protestného mlčania, odmietania odpovedať či úplnej ignorácie partnera.

Okrem toho je to nechutná manipulácia, bez ktorej pokojne môžeme žiť. Je to prijateľné v materskej škôlke, no medzi dospelými ľuďmi je takéto správanie neprijateľné. Jedinou možnosťou, ako z toho von, je naučiť sa komunikovať. Komunikácia síce môže byť náročná a vyčerpávajúca, keď je oheň na streche, no určite vás niekam posunie. A to je na nezaplatenie.

Dajte si preto na týchto štyroch jazdcov apokalypsy pozor. Vedia nás totiž zaviesť na jednosmernú cestu, z ktorej niet návratu…

Pozri aj: Toto je 5 osôb, ktoré vás „navštívia“ po každom rozchode

huffingtonpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov