Ilustračná foto: Unsplash

Zažil to už každý z nás...

Rozchody a smrť majú toho veľmi veľa spoločného. Najzreteľnejšou podobnosťou je to, že pri oboch niečo končí. Keď niekto zomrie, skončí život. Keď dôjde k rozchodu, skončí vzťah. Veľakrát sa však cítime podobne. Keď zažijeme rozchod, akoby sa život pre nás skončil. Zvykneme sa trápiť, obviňovať či dúfať. Prechádzame si rôznymi fázami. Postupne nás navštívi 5 osôb, ktoré v nás nejaký čas prebývajú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Fáza: Odmietavá

Prvá verzia predstavuje dievča hneď po rozchode. Je to dievčina, ktorá odmietla uveriť tomu, že je koniec. Dalo by sa povedať, že ide o bežnú reakciu, pokiaľ ide o stratu. Popieranie skutočnosti situácie. Dievčina si myslela, že ak dopraje svojmu partnerovi trochu času a priestoru, rozmyslí si to. „Mal len zlý deň“, povedala si sama pre seba.

Bola taká presvedčená, že ju miluje viac, ako čokoľvek iné na tomto svete… Čakala niekoľko dní, kým sa zobudila z nočnej mory. To je jednoducho náš obranný mechanizmus. Zatvárame oči pred všetkým, čomu nechceme uveriť. Presne ako táto dievčina. Nútila sa veriť, že dokáže opraviť vzťah a všetko bude v poriadku.

pexels.com

#2 Fáza: Hnev

O dva týždne na to sa pred nami zhmotní monštrum bolestí a na rad prichádza druhé dievča. Na sociálnej sieti uvidela fotografiu svojho bývalého a jeho novej priateľky. Objavila sa bolesť ale s ňou prišiel zároveň aj hnev. Dievčina úplne zúrila, pretože na sebe tvrdo pracovala. Neustále poskytovala svojmu bývalému priestor a verila mu. Nenávidí ho za to, že jej zlomil srdce. Nenávidí ho za to, že ona sa tak veľmi snažila a on bol mizerný. Nenávidí však aj seba, pretože musí neustále premýšľať nad tým, kde je a čo robí.

#3 Fáza: Depresia

Nakoniec sa nenávisť stáva príliš vyčerpávajúcou a prichádza tretie dievča. Ide o dievča, ktoré v nás väčšinou zostáva najdlhšie. Prázdna škrupina, ktorá putuje každodenným životom. Dievčina sa pýta samej seba, prečo sa vôbec unúva ráno otvoriť oči. Vyhýba sa rodine a priateľom a smútok je jej najvernejší spoločník. Každý večer plače do vankúša, cíti sa stratená, zlomená a znecitlivená pochybnosťami a sklamaním. Snaží sa vyrovnať sa so stratou a smútkom, ale je to ťažké. Je toho na ňu nejako veľa.

pexels.com

#4 Fáza: Vyjednávanie

Po predchádzajúcej fáze do nášho života vstupuje štvrté dievča. Akoby úplne zabudla na všetky preplakané a bezsenné noci. Začala spomínať a začala premýšľať o možnosti, že sa vrátia k sebe. Potom prišli dni plné žobrania a prenasledovania. Chcela byť znova súčasťou jeho života.

Posielala mu správy, niekoľkokrát denne volala, čakala a dúfala. Aj my sme takí. Stále hľadáme niečo, čoho by sme sa mohli držať. Bojíme sa začať znovu. Ale nemôžeme odkladať nevyhnutné. Keď sa už raz niečo skončilo, je koniec. Je čas ísť ďalej.

#5 Fáza: Prijatie

Nakoniec sa na rad dostáva aj posledná dievčina. Je to dievčina, ktorá je ochotná pohnúť sa smerom vpred a konečne zmeniť život k lepšiemu. Je to dievčina, ktorá je pripravená skoncovať so všetkým, čo ju ťahá smerom dole, je pripravená sa oslobodiť.

Táto dievčina vie, že už nikdy nebude taká, aká bola pred vzťahom, pred rozchodom. Všetky okolnosti ju zmenili, vyformovali a ona je teraz silnejšia a je pripravená z toho vyťažiť maximum. Už vie, že keď sa jedny dvere zatvoria, iné sa otvoria. Teraz už vie, že nemá zmysel premýšľať nad tým, čo by sa stalo, keby… Prijala fakt, že to, čo sa malo stať sa stalo a nechce si nechať ujsť všetky tie úžasné a dobré veci, ktoré jej život ponúka.

pexels.com

Pozri aj: Nikdy nedovoľte, aby dospelosť zmenila to, kým v skutočnosti ste

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov