Aj vy sa bojíte o niečo požiadať, pretože sa až panicky bojíte odmietnutia? Ak áno, tak práve pre vás je určený tento článok.

Strach je ten najväčší nepriateľ každého človeka. Každý z nás má v sebe ukrytých množstvo strachov, no práve strach z odmietnutia nás niekedy môže úplne odrovnať. Doslova nás paralyzuje a bráni nám otvoriť nové dvere. Záporná odpoveď však neznamená koniec sveta. Ak nás niekto odmietne, znamená to, že sa nám síce zatvorí jedna cesta, ale i tak máme pred sebou viacero ďalších. Ak to však neskúsime, nikdy sa nepohneme ďalej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy sa náš strach z odmietnutia môže premeniť na obrovskú bublinu? Ak na sebe spozorujete týchto 10 prejavov, znamená to, že ste otrokom svojho strachu.

Prehnaná snaha o dokonalosť

Chcete byť tými najdokonalejšími bytosťami na svete. Je vo vás túžba uspieť absolútne vo všetkom. Aj z malého zlyhania dokážete urobiť obrovský problém. Uvoľnite sa. A predovšetkým sa prestaňte brať tak vážne.

Neviete povedať „NIE“

Photo by Louis Blythe on Unsplash

Nechcete byť odmietnutí, a preto sa bojíte niekoho odmietnuť. Z toho dôvodu si na seba beriete oveľa viac, než zvládate. Idete za svoje hranice a robíte to, s čím nie ste stotožnení. Pozor na vyhorenie.

Bojíte sa riskovať

Riziko? To predsa nie je nič pre vás. Nikdy nevstúpite do rozbúrených vôd. Avšak bez rizika sa nepohneme ďalej. Preto sa nebojte opustiť (naoko) bezpečnú zónu komfortu.

Uspokojíte sa s málom

Photo by Samuel Clara on Unsplash

Teraz nemyslíme výšku vášho platu. Možno túžite ísť na dobrodružnú výpravu do krajín, ktoré nie sú bežnou turistickou destináciou našincov. No strach vám bráni ísť tam, kde vás ťahá srdce. Miesto toho sa radšej vyberiete do Chorvátska, a to len preto, že tam chodia všetci.

Počúvate svoj hlas v hlave

Už sa vám niekedy stalo, že ste si v hlave prehrávali stále dookola nejakú negatívnu situáciu, ktorá sa vám stala? Tak určite viete, ako veľmi vám to berie energiu. Vyčerpáva vás to a vnútorne sa spustí tzv. „proces samonasierania“, ktorý však nevedie k ničomu pozitívnemu. Máme pre vás jednu radu. Tento hlas v hlave, ktorý vám šepká hlúposti, radšej nepočúvajte.

Prokrastinujete

Photo by BRUNO CERVERA on Unsplash

I keď máte pred sebou horu povinností, neustále ich budete odkladať. Bojíte sa, že keby ste sa do nich pustili, premenia sa na nebezpečného draka. Čím skôr sa pustíte do práce, tým skôr budete mať po nepríjemných povinnostiach.

Rozptyľujete sa

Teraz sa na chvíľku zastavíme pri zlozvykoch. Ak fajčíte, pijete veľa alkoholu, alebo si neviete svoj život predstaviť bez sladkostí, môže to byť varovný signál, ktorý vám vysiela vaša myseľ. Ak máme v sebe zakorenený nejaký negatívny zlozvyk, ukazuje to na hlbší problém. Sú v nás zakorenené strachy, ktorým sa vytrvalo odmietame pozrieť do očí.

Chcete mať všetko pod kontrolou

Photo by Arnaud Mesureur on Unsplash

Neustále buzerujete všetkých, ktorí vám prekrížia životnú cestu. Ak si myslíte, že máte na všetko patent, skúste spomaliť. Od každého sa môžeme niečo naučiť. Uvoľnite sa. Nesnažte sa kontrolovať ostatných, pretože sa vám začnú vyhýbať.

Radšej si zahryznete do jazyka, akoby ste mali niečo povedať

Máte svoj názor, no bojíte sa ho prezentovať okoliu. Budete radšej ticho, pretože nechcete nikoho uraziť? Tým pádom sa ochudobňujete o skúsenosť. A to je škoda.

Ste často chorí

Photo by Matheus Vinicius on Unsplash

Ak idete z jednej choroby do druhej, znamená to, že vaše telo vám vysiela dôležité signály. Ukazuje, že je načase niečo robiť so svojím životom a konečne sa postaviť tvárou v tvár zmene, ktorej sa tak bojíte. Ale zmena so sebou prináša veľa energie. Tá sa vám naozaj zíde ako soľ.

Pozri aj: 7 psychologických trikov, vďaka ktorým budete mať (takmer) každú situáciu pod kontrolou

lifeadvancer
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov