Nech už robíte čokoľvek, hlavne majte na pamäti tieto rady.

Keď čelíme náročnej výzve alebo výberu na ceste k dosiahnutiu niečoho, čo chceme, veľakrát je jednoduchšie vzdať sa, než pokračovať. Stáva sa to preto, lebo cítime, že nemôžeme nič urobiť, a vzdať sa je to najjednoduchšie riešenie. Ale akonáhle sa cez to dostaneme a pozrieme sa späť, vtedy zistíme, že to nie je až také strašné, ako sme si mysleli, a výsledok definitívne stojí za to. V skutočnosti sa zvyčajne stresujeme oveľa viac, ako je potrebné. Aký je teda recept na to, aby sme sa nevzdávali aj v najťažších časoch?

Článok pokračuje pod videom ↓

Zamyslite sa nad kým, aké to bolo, keď ste naposledy hľadali novú prácu. Pravdepodobne ste ju hľadali preto, pretože práca, ktorú ste mali predtým, vás dostatočne nenapĺňala. Rozhodli ste sa rozposlať žiadosti, aj napriek tomu, že ste počítali s nejakým odmietnutím.

S každým „Ďakujeme za vašu žiadosť, ale prijali sme niekoho, kto lepšie zodpovedá našim požiadavkám“, je však ťažšie a ťažšie pokračovať v hľadaní, bez pochybovania o sebe samom. Môžete dokonca uvažovať o tom, že zostanete nešťastní v práci, ktorú máte teraz, pretože „aspoň je to nejaká práca“, než aby ste pokračovali v hľadaní niečoho lepšieho. A vtedy nastáva ten problém.

Je to len chvíľa frustrácie, nevzdávajte sa

Keď máte pocit, že ste stratili všetku motiváciu, je ťažké ju dostať naozaj späť. Pokračujme s naším príkladom o novej práci: nenarodili sme sa preto, aby sme len chodili do práce, platili účty a zomreli. Prečo by sme sa mali uspokojiť s niečím, čo nemáme radi a robí nás to nešťastnými?

Keď čelíme skutočne náročnej výzve – ako napríklad neustále odmietanie od podnikov a spoločností – môžeme stratiť všetok optimizmus, ktorý sme v živote mali. Všetko, čo vidíme, je zlyhanie a neúspech. Úplne však ignorujeme myšlienku, že tento deň bude raz minulosťou. Minulosťou, na ktorú budeme spomínať z rohu našej novej kancelárie.

Ak sa vzdáme, ten istý problém sa vráti späť

unsplash.com

Poďme však ďalej. Vec, na ktorú máme tendenciu zabudnúť, keď všetko, čo chceme urobiť, je vzdať sa, je to, že zlyhanie nič neodstráni. Ak si dovolíte vzdať sa a prestanete hľadať prácu, ktorá by vás robila šťastným, v podstate si iba predlžujete svoje trápenie. Možno na chvíľu budete cítiť úľavu, pretože už nemusíte posielať žiadne žiadosti a neriešiť žiadne veci, ale táto spokojnosť bude prchavá, pretože to utrpenie sa skôr či neskôr vráti späť.

Tak vidíte, skutočnou výzvou, ktorú zažívate v danej chvíli, je vaša vlastná slabosť prejavujúca sa vo fyzickej forme. Ak si budete hovoriť, že nie ste dosť dobrí či hodní danej pozície, začnete si to aj myslieť a váš optimizmus, odhodlanie a vôľa budú neustále klesať.

Predstavte si vašu „výzvu“ ako veľký kameň, ktorý stojí pred vami. Ak sa rozhodnete vzdať sa, musíte vynaložiť veľa energie na to, aby ste ho celý obišli a pokračovali vo svojej ceste. Najrýchlejší spôsob, ako sa cez neho dostať, je prelomiť ho a ísť rovno cez neho.

Je to rovnaké aj s vašimi slabosťami. Mohli by ste pokračovať v prispôsobovaní vášho života tak, aby vyhovoval vašim strachom (to znamená žiadne hľadanie práce, pretože ste súhlasili s tým, že ste navždy zlyhali), alebo môžete pokračovať v rozosielaní žiadostí.

Bez ohľadu na to, aká veľká je výzva, musíte ju zlomiť

unsplash.com

Aby ste boli naozaj motivovaní, bez ohľadu na to, aká veľká je výzva, musíte sa naučiť prelomiť ju. Ak chcete skutočne prekonať svoju slabosť, musíte rozdeliť veľkú skalu na menšie kúsky a vyrovnať sa s každým jedným malým kamienkom.

Áno, teraz sa to môže zdať nemožné. Môže sa to zdať, že je to tá najťažšia vec, ktorú musíte urobiť. Ale pamätajte si, ľudský tvor je schopný čohokoľvek. Niekedy bolo pre vás najťažšou vecou na svete získať lístky na koncert. Inokedy bolo najťažšou vecou opustiť niekoho, koho milujete. Je smiešne, koľko vecí sa mení. Jedného dňa sa budete pozerať späť a uvedomíte si, že to nie je tak zlé, ako ste si mysleli. Že niečo, čo sa vám javilo ako tá najťažšia vec je v podstate úplná malina.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri vykonávaní prvých krokov pri skutočnom riešení ťažkých rozhodnutí vo vašom živote.

#1 Zistite, čo vám chýba

Aby sme pokračovali s naším príkladom, prečo vás neprijímajú do zamestnania? Vráťte sa späť do zoznamu pracovných miest a požadovaných zručností a nájdite spoločnú vec, ktorú váš životopis nemá. Ak už viete, čo vám chýba, pracujte na tom, aby ste túto zručnosť nadobudli.

#2 Buďte trpezliví

Ak máte veľké sny, budete musieť pracovať naozaj tvrdo, aby ste ich dosiahli. Nič sa neudeje cez noc. Chce to iba trplezlivosť.

unsplash.com

#3 Buďte na seba hrdí za každú malú výhru

Všimli ste si, aký veľký rozdiel dokáže v našom živote spôsobiť malý úspech? Buďte na seba hrdí za každé malé víťazstvo, pretože tie vedú k tomu veľkému.

#4 Zapamätajte si, že nie ste prví ani poslední

Nie ste jediný človek na svete, ktorý si niečím takým prechádza. Nebojte sa osloviť vašich priateľov alebo rodinu. V niektorých prípadoch môžu dokonca byť schopní ponúknuť vám rady, ku ktorým by ste inak neprišli.

#5 Vedzte, že rásť môžete iba vtedy, ak prejdete rovno cez skalu

Už žiadne ďalšie vyhýbanie a vzdávanie sa. Nie ste už unavení z toho, že neustále musíte začínať odznova? Klišé „Čo ťa nezabije, to ťa posilní,“ je pravdivé. Keď prejdete niečím náročným, vtedy rozvíjate samého seba a rastiete.

#6 Nezabudnite, že máte na výber

Bez ohľadu na to, ako veľkej a náročnej výzve čelíte, vy sa môžete rozhodnúť, ako to urobíte. Ste pánom samého seba, urobte si to po svojom. Ale prosím vás, hlavne sa nevzdávajte.

unsplash.com

Pozri aj: Syndróm vyhorenia: Ak je vám týchto 6 príznakov známych, ste v ohrození

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov