Foto: Unsplash/Ryan Jacobson

Vzťahy nie sú vždy prechádzkou ružovou záhradou.

Máte pocit, že vás váš vzťah ťahá dole? Už nie ste šťastný vo svojom vzťahu alebo manželstve? Každý z nás zažíva ťažké časy bez ohľadu na to, aký skvelý vzťah má. To však neznamená, že sa musíte rozísť. V týchto ťažkých časoch sa určuje sila vášho partnerstva a preto by ste sa nemali hneď vzdávať. Dosť veľký vplyv na toto obdobie má aj štýl komunikácie, ktorú využívate na riešenie vašich problémov. Ak to so správnymi zmenami myslíte vážne, chcete sa cítiť opäť šťastne a mať zdravý vzťah, nastal čas, aby ste sa so svojím partnerom začali rozprávať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto 4 kroky, ktoré spísal portál Your Tango, vám pomôžu otvoriť sa a zachrániť váš vzťah.

#1 Zamyslite sa nad tým

Skôr, ako začnete svojmu partnerovi rozprávať o svojom nešťastí, uistite sa, že viete, o čom sa s ním budete baviť. Môže to znieť dosť očividne, no často na to môžete zabudnúť. Rozčúlite sa na svojho partnera, pretože nevyhadzuje smeti, a zrazu ste uprostred boja, v ktorom mu dávate najavo, že ste nešťastný a je to jeho chyba. V tejto chvíli je to dobrý pocit, pretože ste to zo seba konečne striasli, no neskôr si uvedomíte, že ste mu ublížili a hádka bola úplne zbytočná.

Foto: Unsplash/Amanda Sixsmith

#2 Pomyslite na „ako“

Ak chcete, aby vás bolo počuť, musíte sledovať svoj spôsob vyjadrovania Často premýšľate nad tým, ako chcete, aby veci vyzerali a ostáva vám málo času a energie na zváženie toho, či vôbec chcete hovoriť o zmenách, po ktorých túžite? To je problém, pretože váš partner nepočuje iba obsah vašich slov, ale aj to, ako ich vyslovujete a ich samotný výber. Reč tela hovorí vášmu partnerovi možno viac ako vy. Ak váš partner číta váš fyzický prejav ako agresívny, bude sa pravdepodobne cítiť napadnutý, takže zaujme obranný postoj a účinne vylúči akýkoľvek priestor na skutočné zlepšenie.

#3 Prevezmite zodpovednosť

Keď ste vo vzťahu nešťastný, je jednoduché zhodiť to na partnera. Veríte tomu, že je jediným dôvodom vášho nešťastia a viac sa nad tým nezamýšľate. Faktom je, že za nešťastie vo vzťahu môžu obidve strany. Prijatie zodpovednosti za váš vzťah sa môže stať krokom k jeho záchrane. Keď sa rozhodnete prijať aspoň nejakú časť viny, pomôžete svoju partnerovi urobiť to isté. Je to skvelý spôsob, ako komunikovať nešťastie vo vzťahu.

Foto: Pexels/Keira Burton

#4 Neriešte to cez sociálne siete

Ak narazíte na ťažkosti vo vašom vzťahu, môže vám napadnúť riešiť to prostredníctvom sociálnych sieti. Nejdeme hovoriť, že to je vždy zlý nápad, no vo väčšine prípadov to nie je vhodné. Ľudia to robia, aby sa vyhli istej emočnej intenzite alebo spojeniu. Neuvedomujú si však, že práve tieto veci sú potrebné, aby sa vzťah podarilo napraviť. Komunikácia prostredníctvom písania si o niečom vážnom a potenciálne škodlivom však vedie častejšie k ďalším konfliktom.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov