Niekedy od nás ľudia pomoc nechcú...

Áno, áno chápeme. Niekto má problém a vy nemôžete vystáť to, ako sa trápi. A tak mu chcete pomôcť, chcete ho zachrániť. Jasné ako facka. Bohužiaľ, musíte si uvedomiť, že nie všetci ľudia chcú byť zachránení. A aj keď sú vaše úmysly najčistejšie, na konci dňa sa musí každý z nás zachrániť sám. Nemôžete viesť vojnu niekoho iného. Môžete viesť len tú svoju vlastnú. Takže nabudúce, keď budete chcieť za niekoho vyriešiť jeho problém, spomeňte si na týchto 15 vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

1.

Ak sa snažíte vyriešiť problémy za iných, doslova ich okradnete o možnosť spolupráce s tým najlepším učiteľom, aký existuje: s nepohodlím. Nepohodlie a nespokojnosť nás nútia byť kreatívnejšími, produktívnejšími a celkovo lepšími.

2.

Aj keď je ťažké iba sa prizerať tomu, ako si ostatní prechádzajú naozaj ťažkým obdobím, je to niečo, čo musia zvládnuť sami. Bez toho by nikdy neboli silnejší. Bez toho by sa nikdy nenaučili lekcie, ktoré sa naučiť musia.

3.

Možno si myslíte, že ak ste sa s podobným problémom už stretli, na rovnakom princípe bude fungovať aj problém niekoho iného. Pravdou však je, že všetky problémy sú rôzne. Postup, ktorý platil na jeden, nemusí platiť aj na ten druhý.

4.

Nikdy sa nikto nepoučí alebo niečo nenaučí, ak neurobí chybu. Chyby jednoducho patria k životu a aj keď sa to nedobre počúva, sú potrebné. Sú potrebné na to, aby sme mohli rásť.

unsplash.com

5.

Nemôžete pomôcť niekomu, kto nechce, aby ste mu pomáhali. Nie každý prijme vašu pomoc. Ale to je v poriadku. Musíte sa to naučiť rešpektovať.

6.

Možno niekedy na začiatku máte dobré úmysly. Ale niekedy sa jednoducho stáva aj to, že počiatočné dobré úmysly dokážu priniesť viac škody, než osohu. Nechajte, nech každý bojuje svoj boj sám za seba.

7.

Musíte sa opýtať samých seba: „Je tu niečo reálne, čo by som mohol urobiť, aby som toho druhého dostal z tohto problému?“ Ak odpoveď bude NIE (čo bude vo väčšine prípadov), potom nie je na vás, aby ste ten problém riešili.

8.

Koniec koncov, nie je správne a férové voči vám samým plytvať všetku svoju energiu na problémy iných. Nemáte dostatok vlastných problémov?

9.

Ostatným môžete ponúknuť rameno, keď sa budú chcieť vyplakať. Môžete tu byť pre nich, keď sa budú chcieť vyrozprávať. Môžete im pomôcť hocijakým iným spôsobom, ktorý určite ocenia viac. Niekedy je to jednoducho všetko, čo potrebujú.

10.

Skúste sa pozrieť na celú situáciu objektívne: snažíte sa naozaj pomôcť k vyriešeniu problému, alebo len zbytočne viac a viac zahrabávate seba i ostatných do toho piesku s názvom „problémy“?

unsplash.com

11.

Možno máte pocit, že vy ste ten vyvolený človek, ktorý musí každému pomáhať. Ale ak niekto vašu pomoc odmietne, netlačte sa nasilu tam, kde vás nechcú. Ak vám raz bolo povedané nie, potom je čas sa stiahnuť.

12.

Nesnažte sa „pomáhať ostatným“ len preto, aby ste sa ukázali v lepšom svetle. Len preto, aby vás ostatní chválili. Len preto, aby ste si o čosi vylepšili povesť či pomastili ego. Ak vaše pravé úmysly nemajú nič spoločné s naozajstným pomáhaním, potom to vôbec nerobte.

13.

Možno si myslíte, že presne viete, ako sa druhá osoba cíti, čím si prechádza. Ale musíte si uvedomiť, že vlastne neviete. Neviete, aká je situácia pre druhého človeka. Nesnažte sa ju preto zľahčovať alebo sťažovať.

14.

Nedokážete zachrániť ľudí. Jediné čo môžete urobiť je to, že ich budete milovať.

15.

Ale môžete zachrániť samého seba. A prvým krokom k tomu, aby ste to urobili, je vyberanie si toho, na čo budete vynakladať svoju energiu a na čo nie. A cudzie problémy sú rozhodne niečo, čo sa vás netýka.

unsplash.com

Pozri aj: Šťastiu ste doteraz rozumeli zle. Budhistický mních Nhat Hanh vysvetľuje jeho podstatu v troch riadkoch, ktoré vám vyrazia dych

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov