Foto: pexels.com

Nielenže sú tieto koníčky pre vás zdravé, taktiež vás urobia šťastnejšími či múdrejšími.

Koníčky robia náš život zaujímavejším a môžu nám dokonca pomôcť stať sa lepšími, múdrejšími a šťastnejšími ľuďmi. Ale nie, nie také koníčky, ako pozeranie televízie. Keď prídete po stresujúcom dni domov a vaše prvé kroky smerujú do obývačky, potom nemôžete v živote očakávať žiadne zlepšenie. Namiesto toho by ste sa mali zamerať na koníčky, ktoré zahŕňajú predstavivosť, trochu umenia a učenie sa.

Článok pokračuje pod videom ↓

A ak o žiadnom takom hobby neviete, tu máte rovno päť príkladov, s ktorými môžete začať hneď teraz.

#1 Fotografovanie

Fotografovanie je jeden z najlepších koníčkov, vďaka ktorým môžete byť šťastnejší. Rôzne vedecké výskumy potvrdili, že prezeranie si vašich fotografií vás robí oveľa šťastnejšími, než čokoláda, hudba alebo dokonca váš obľúbený seriál. Počas pripomínania si všetkých krásnych zážitkov a chvíľ sa dokáže naša myseľ upokojiť a zrelaxovať, výsledkom čoho je celkové zlepšenie pocitu šťastia v živote.

#2 Meditácia

V roku 1992 boli vedci pozvaní, aby študovali Dalajlámov mozog, kým sa on venoval svojej meditácii. Prišli na to, že za tento čas sa dokáže dostať na oveľa vyššiu úroveň emočného bytia, než sa kedy mnoho ľudí dostane. Keď meditujete, ste pánom svojich vlastných myšlienok a emócii. Možno to v našich končinách nie je práve najpopulárnejší koníček, no určite stojí za to ho vyskúšať. Aj on prispieva k zlepšeniu života vo všetkých možných oblastiach.

unsplash.com

#3 Záhradkárčenie

Zahradkárčenie nie je len činnosť pre starých ľudí. Je to skvelé hobby pre každého, kto chce zredukovať stres vo svojom živote a rád relaxuje pri manuálnej práci. Aby vedci potvrdili tieto tvrdenia, uskutočnili experiment. Dve skupiny ľudí mali za úlohu dokončiť veľmi stresujúcu úlohu. Po dokončení bola jedna skupina poslaná, aby si išla do inej miestnosti čítať knihu, zatiaľ čo druhá skupina išla do záhrady záhradkárčiť po dobu tridsiatich minút. A práve u tej druhej skupiny sa ukázalo, že je v lepšej nálade a pociťuje menej stresu.

Odborníci sa domnievajú, že dôvodom môže byť „mycobacterium vaccae“, baktéria, ktorá žije v pôde a robí ľudí šťastnejšími a múdrejšími. A samozrejme, dostaneme ju do tela len jediným spôsobom – tým, že budeme tráviť čas v prírode.

#4 Písanie

Rôzne štúdie ukazujú, že písanie aspoň po dobu pätnástich minút denne môže priniesť zlepšenie v mentálnom a psychickom zdraví človeka. Určite ste už počuli, že ak vás niečo trápi, niekedy je najlepšie dať do na papier. Napísať všetky svoje pocity, emócie a udalosti. A aj keď to nie je vždy jednoduché, písanie naozaj pomáha. Preto je aj vedenie si denníka ďalší skvelý spôsob, ktorý prispieva k šťastiu a kreativite vo vašom živote.

#5 Kreslenie a maľovanie

Ďalšie kreatívne činnosti, ktoré zlepšujú vašu náladu a pocit pokoja či šťastia sú maľovanie a kreslenie. Môžete sa poriadne vyhrať s farbami, kresliť nejaké konkrétne tvary či nechať vašim pocitom voľný priebeh a pokúsiť sa skôr o niečo abstraktnejšie.

unsplash.com
ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov