Foto: Unsplash/Ava Sol

Nezabúdajte na seba a svoje jedinečné vlastnosti.

Existuje istá rovnováha medzi  tým, čo sa považuje za jedinečné a snahou niekam zapadnúť.  Človek sa ju musí istým spôsobom snažiť udržiavať, aby sa táto zdravá identita zachovala a ostatní ho vnímali ako atraktívneho.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango popísal, ako si svoje jedinečné ja vážiť.

Vo vašom prostredí existuje množstvo vplyvov, ktoré vás vedú k objaveniu toho, kým naozaj ste. Či už sú to priatelia, rodina, horoskopy, učitelia, odborníci alebo rôzne testy osobností. Množstvo z týchto vplyvov ale nie je správnych. Viacerí z nich vám pomáhajú definovať vašu identitu iba na základe ich vlastných skúseností a obáv.

Každý to dokáže iba sám

Vy ste jediní, ktorí môžu definovať svoju pravú jedinečnosť. Musíte byť priamy ohľadom vašej identity preto, aby ste sa cítili jedinečnými. Buďte individuálny, nezávislý a špeciálny. Musíte sa cítiť ako najdôležitejšia súčasť tejto planéty.

Lenže potom je tu vonkajší vplyv, a to potreba stať sa súčasťou väčšej skupiny, kolektívu alebo komunity. Toto spojenie potrebuje každý z nás preto, aby uspokojil svoju vlastnú potrebu, aby sa cítil dôležitý a naplnil svoju túžbu po spoločenskom kontakte. Nakoniec sú to práve očakávania a predstavy druhých ľudí, ktoré sú jedným z barometrov na meranie toho, aký je človek jedinečný.

Kto vlastne som?

Každý chce pôsobiť a byť videný ako niekto jedinečný. Aby ste ale zapadli do nejakej skupiny, musíte mať s ostatnými spoločné záujmy a charakteristické vlastnosti. Udržanie tejto rovnováhy je ťažké, a preto si musíte byť istý tým, kto vlastne v skutočnosti ste.

Foto: Unsplash/Yasin Yusuf

„Prispôsobovanie sa nastáva vtedy, keď sa ľudia poddajú reálnemu alebo domnelému spoločenskému tlaku. Spoliehajú sa na to, že skupina im poskytne presnejšie informácie o tom, čo pred sebou vidia,“  uviedol profesor Blake McKimmie z Queenslandskej univerzity. Tento informačný vplyv môže mať za následok spochybnenie vlastného presvedčenia, teda aj seba samého.

V rámci skupiny chcete ako člen niečím významným prispieť. Avšak, tiež máte potrebu sa cítiť prijatý a byť niekým ocenený. Neustále vám ľudia hovoria, že musíte zažiariť a ukázať sa ako oni. Potom vás ale vyzývajú, aby ste boli jedinečnou a najlepšou verziou samého seba. Ale kedy, kde a ako veľmi? Zrazu sa totiž môže stať, že ste prekročili hranice svojou živou osobnosťou, a namiesto uznania vám povedia, za čo stojíte.

Neznižujte svoje nároky pre tých nesprávnych ľudí

Ak máte strach z toho, že vás niekto neprijme, máte väčšiu tendenciu vzdať sa svojich nápadov a vlastnej osobnosti len preto, aby ste zapadli. Tento kompromis sú mnohí ľudia ochotní urobiť, aby sa stali súčasťou niečoho väčšieho. 

Mnohý z nás občas obídu svoje pravidlá a znížia svoje štandardy oveľa viac, ako by mali, len aby ich ostatní prijali. To, čo je správne a nesprávne zmizne a vy začnete strácať svoju identitu a jedinečnosť. Stanete sa obyčajnou prezývkou, číslom alebo iným všeobecným titulom pre ostatných.

Ak znižujete svoje nároky a hodnoty až príliš, mali by ste zvážiť, či nevenujete svoj hodnotný čas nesprávnemu zamestnaniu, nevhodnej skupine alebo či sa stretávate s tými správnymi priateľmi.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov