Foto: Obrázok od mohamed Hassan z Pixabay

Zdá sa vám, ako keby boli Vianoce len “včera”?

Je to zaujímavé, ale faktom je, že čím sme starší, tým viac sa nám zdá, že čas plynie čoraz rýchlejšie. Zatiaľ čo v mladosti nám jeden mesiac pripadal ako celá večnosť, v dospelosti ubehne celý rok tak, že sa za ním ani nestačíme obzrieť. Ako je to možné?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento zaujímavý fenomén vysvetlil portál Spring. Na začiatok si predstavte malé dieťa. Keď je už schopné vnímať okolitý svet, jeho oči sa pohybujú veľmi rýchlo – pretože spracovávanie informácií jeho mozgom je naozaj enormne rýchle. 

Čo sa však deje v dospelosti je to, že tento jav mizne – menši pohyb očí je dôkazom toho, že sa spomaľuje aj činnosť nášho mozgu. A práve preto sa nám zdá, že čas plynie oveľa rýchlejšie. 

Samozrejme to však neznamená, že náš mozog by bol menej funkčný – je oveľa viac komplexný a sú v ňom vytvorené mnohé dráhy a vzorce, ktoré u detí, prirodzene, absentujú. Informácie už však nespracovávame tak rýchlo ako malé deti a preto sa nám subjektívne môže zdať, že čas plynie rýchlejšie.

Photo by Perchek Industrie from Pexels

Adrian Bejan, autor štúdie, hovorí, že “Ľudia sú často prekvapení, koľko si toho pamätajú zo svojej mladosti. Nie je to o tom, že tieto ich zážitky by boli hlbšie alebo významnejšie, ide len o to, že boli spracované vyššou rýchlosťou.”

Ako profesor dodáva: “Vnímanie času sa mení so zmenou vnímania prijímaných obrazov. Plynutie času v minulosti a v súčasnosti sa líši, pretože sa zmenilo naše mentálne vnímanie, nie preto, že by sa menili nejaké naše vnútorné hodiny. V mladosti sa nám dni zdajú byť dlhšie, pretože prostredníctvom očí sa do mozgu dostáva viac obrazov.”

Ak sa vám teda doslova zdá, že čas plynie ako voda, teraz už viete, že v tom nie ste sami, a že je to úplne prirodzené. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov