Keď nemáme so vzťahom žiadne skúsenosti, veríme, že sa po celú dobu budeme vznášať dvadsať centimetrov nad zemou. No realita býva úplne iná.

Kto môže mať so vzťahmi viac skúseností, než práve terapeutka, ktorá už roky pracuje v manželskej poradni? Vidí, čo sa deje, vie prísť problému na koreň. A vie, že každý vzťah treba budovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

O našej rýchlej dobe sa vraví, že v nej nemajú miesto dlhodobé vzťahy. Páry sa schádzajú a rozchádzajú, akoby nemali silu a energiu na vzťahu trocha popracovať. Avšak nič nie je stratené. Terapeutka Jed Diamond hovorí o piatich základných fázach, ktorými si prejde každý vzťah. Väčšina ľudí sa však sa však zasekne na bode číslo 3, a vtedy nastáva kríza a rozchod. Tak ako sa to dá prekonať? Poďme si o tom povedať niečo viac.

#1 Zamilovanosť

Touto fázou už niekoľkokrát prešiel každý z nás. Od materskej školy až po dospelosť. Na partnerovi vidíme len to najlepšie a božechráň, ak sa naňho niekto opováži povedať niečo zlé! Nie sme tomu však tak celkom na vine. Môže za to náš hormonálny systém, ktorý sa naozaj vzbúri a robí z nás úplne iné bytosti. V tomto štádiu by sme si však nemali plánovať spoločnú budúcnosť, pretože vplyv hormónov môže raz-dva vyprchať a vy by ste svoje rozhodnutia mohli oľutovať.

#2 Skutočný pár

Teraz zbystrime pozornosť. Vzťah prechádza do dlhodobejšej, pokojnej roviny, kde nás už okolie berie vážne. Robíme si prvé plány do budúcnosti a veríme, že sa nám podarí spoločne zostarnúť. Myslíme si, že je všetko perfektné, až kým…

pexels.com

#3 Rozčarovanie

Toto je zlomový bod, na ktorom stroskotá najviac vzťahov. Nemusí pritom ísť o žiadnu veľkú vec. Len vám váš partner začne liezť poriadne na nervy. Vadí vám, ako je, ako sa váľa na gauči a zrazu sa mení na chodiace vrece zlozvykov. Vtedy u mnohých začnú vychádzať na povrch myšlienky, či je to naozaj správny partner a či by nebolo lepšie ho vymeniť za lepší „model“. No rozchod nemusí vždy byť to najlepšie riešenie…

#4 Nekonečná láska

Podarilo sa vám úspešne preniesť cez tretí bod? Tak vám srdečne blahoželáme! Dokázali ste sa prekonať a posunúť vzťah na kvalitatívne odlišnejšiu, zrelšiu úroveň. Kríza vás zocelila. Dokážete sa opäť do seba zamilovať a tešiť sa zo vzájomnej prítomnosti. Staviate nové základy vzťahy, ktorý len tak ľahko nestroskotá.

pexels.com

#5 Zrelosť

Dokonale sa poznáte. Viete o sebe takmer všetko. Netrasú sa vám síce zo spoločných chvíľ kolená, ale milujete sa. Láska je stabilná a s veľkou pravdepodobnosťou ste spolu už nejaký ten rok. A neľutujete ani jeden deň. Viete, že máte pri sebe toho najlepšieho partnera. A to isté si myslí aj on.

Pozri aj: Vedci definovali 5 typov flirtovania a zistili, prečo vlastne ľudia flirtujú tak radi

scooplify
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov