Ktorý z týchto 5 typov flirtovania používate najčastejšie vy?

Jeffrey Hall a Chong Xing z univerzity v Kansase sa pred niekoľkými mesiacmi rozhodli, že sa na flirtovanie pozrú bližšie, a to z vedeckého hľadiska. Na základe štatistík, ktoré získali od svojich respondentov zistili, že vo všeobecnosti môžeme hovoriť o 5 primárnych štýloch flirtovania. Pozreli sa však aj na nato, aký je vlastne dôvod toho, že si flirtovanie tak užívame. Zaujímajú vás odpovede, ku ktorým tento výskum došiel? Nech sa páči, tu sú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci sa teda okrem iného zaujímali aj o samotné dôvody flirtovania. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce odpovede patrili nasledovné:

  • podnietenie sexuálnej príťažlivosti
  • snaha nájsť si nový vzťah
  • flirtovaním chceme niečo získať – najčastejšie napríklad zľavu z nákupu, či lístky zdarma
  • flirtujeme, aby nás iní mali radi
  • aby sa objekt nášho záujmu cítil viac dôležitý
  • aby sme zistili, či sme dostatočne atraktívni na to, aby nám objekt nášho záujmu flirtovanie opätoval

Najčastejšia príčina však bola veľmi prostá: flirtujeme jednoducho len tak. Pre zábavu.

Nech teda flirtujete akýmkoľvek spôsobom, každý váš flirt sa dá zaradiť do jednej z týchto 5 primárnych skupín, ktoré Jeffrey Hall a Chong Xing definovali na základe „flirtovacích štýlov“ svojich respondentov. V ktorom sa nájdete vy?

#1 Hravý flirt

Ľudí, ktorí flirtujú týmto spôsobom, zvyčajne považujeme za najviac koketných. Vidno, že flirt im robí radosť, berú ho ako hru a využívajú ho často. A to dokonca aj vtedy, keď už sú zadaní. Títo ľudia často flirtujú aj s cudzími osobami, avšak bez toho, aby medzi nimi došlo k akémukoľvek fyzickému zblíženiu. Zaujímavosťou je aj to, že ľudia spadajúci do tejto skupiny si veľakrát ani neuvedomujú, že flirtujú – takéto správanie je pre nich totiž úplne prirodzené.

Marcelo Matarazzo/Unsplash.com

#2 Zdvorilý flirt

Na opačnej strane spektra od hravého flirtu nachádzame flirt zdvorilý. Otvorene nemusí vyjadrovať vôbec žiaden romantický úmysel – zostáva formálny, zdvorilý, možno dokonca povedať, že až vzdialený – a to bez ohľadu na úroveň záujmu. To, že vďaka nemu príde k akémukoľvek fyzickému kontaktu, je veľmi nepravdepodobné.

#3 Úprimný flirt

Úprimný flirt možno charakterizovať ako veľmi podnetný, príjemný a otvorený rozhovor. Ľudia, ktorí flirtujú týmto spôsobom, sú skvelí poslucháči a naozaj sa úprimne zaujímajú o to, čo druhí hovoria, cítia alebo robia. Úprimný flirt sa hlboko teší zo samotného procesu spoznávania nového človeka. Pri výskume sa ukázalo, že cieľom úprimného flirtu nie je nadviazanie milostného pomeru, ale zato veľmi často využíva zmyselný očný kontakt.

#4 Tradičný flirt

Niekto, kto flirtuje týmto spôsobom, má podľa vedcov až neobyčajne vysoké sebavedomie. Takíto ľudia flirt takisto vnímajú ako hru, no rešpektujú všetky jeho časom a skúsenosťami preverené pravidlá. K takýmto pravidlám patrí napríklad to, že prvý krok má vždy urobiť muž – či už ide o pozvanie na rande, či o intímnosti.

pixabay.com

#5 Fyzický flirt

Názov pravdepodobne prezrádza už všetko. Takíto ľudia sa pri flirtovaní veľmi často dotýkajú objektu svojho záujmu a svoju náklonnosť dávajú najavo aj rečou svojho tela. Majú uvoľnený postoj, veľa sa usmievajú a často prikyvujú. Ich cieľom je väčšinou nadviazanie milostného pomeru „na jednu noc“. Dokázalo sa taktiež to, že verbálne komplimenty, na rozdiel od dotykov, nie sú práve ich silnou stránku.

Pozri aj: 7 vecí, ktoré uvedomelé ženy nevyžadujú od svojich partnerov

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov