Bez ohľadu na to, koľko máte rokov, stále vo vás drieme malé dieťa. A to je fakt, ktorý by si mal uvedomiť každý z nás.

Nie vždy chápeme druhého človeka. Niekedy automaticky druhého odsudzujeme, pretože sa nespráva podľa našich predstáv. Avšak nikdy nevieme, čím si musel prejsť. Možno sa v detstve stal obeťou šikany. A každé dieťa, ktoré zažilo šikanu, si do dospelosti prenáša celoživotné následky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré deti vedia byť až desivo kruté. Preto volajú spolužiačku pri tele „bomba“, ďalšiu, ktorá kríva od mala zas prezývajú „konská noha“. A majú z toho veľkú srandu. Nedbajúc na to, že psychické zranenia sa hoja oveľa zložitejšie, než tie fyzické.

Šikana v detstve má výrazný vplyv na mentálne zdravie

Tak to aspoň tvrdia výsledky rozsiahlej štúdie, ktorá celkovo skúmala viac ako 11-tisíc dvojičiek, a to od detstva až do dovŕšenia 16-teho roku života. Štúdia potvrdila to, čo sme tušili. Detstvo nás formuje a má výrazný vplyv na našu dospelosť.

Autori zistili, že deti, ktoré boli šikanované, mali v dospelom veku častý výskyt psychických porúch. Oveľa častejšie trpeli úzkosťou, depresiou či inými psychologickými problémami. Avšak vedúci štúdie, doktor Pingault, upozorňuje aj na pozitívny aspekt rozsiahleho výskumu.

„V posledných piatich rokoch sme však zaznamenali, že deti sa časom stali  na šikanu rezistentnejšie. Už sa u nich menej vyskytovali psychické ochorenia.“ S čím táto odolnosť súvisí, však nevedno.

Photo by ANDRIK ↟ LANGFIELD ↟ PETRIDES on Unsplash

Je to závažný problém, o ktorom treba hovoriť

Podľa odborníkov treba deti podporiť v tom, aby sa nebáli hovoriť o šikanovaní. Nie je to žalovanie na nepríjemného spolužiaka. Je to zhadzovanie ľudskej dôstojnosti. Podpora dieťaťa môže napomôcť k rezistencii a k celkovému liečebnému procesu. Najhoršie je ostať ticho. To vôbec nepomáha. Naopak, všetko to zhoršuje.

Podľa doktora Pingaulta sa určite treba viac zamerať na problém šikany. Avšak aj v tomto prípade platí, že čas dokáže zahojiť (takmer) všetko. Časom si obeť šikany síce vybuduje rezistenciu, avšak to by nemalo byť výhovorkou. Preto aj autori štúdie chcú upozorniť na túto problematiku. Veď v USA sa každé tretie dieťa stretlo so šikanou a určite na tom ani Slovensko nie je dvakrát lepšie.

Pozri aj: Týchto 8 varovných znamení vám signalizuje, že ste sa stali psychickým tyranom

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov