Foto: Unsplash

S týmito manipulačnými technikami by ste sa nemali nikdy stretnúť, napriek tomu ich vidíte každý deň.

Stretnete sa s nimi v práci, romantickom vzťahu, rodine i medzi priateľmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

Manipulačné techniky sú všade okolo nás a problém s ich používaním zažívame nielen pri ľuďoch, ktorí ich využívajú vedome. Množstvo ľudí ich totiž využíva bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. Ako tieto techniky vyzerajú v praxi, čo je ich princípom a ako ich riešiť? Tento článok vám poskytne základný zoznam tých najčastejších aj s odpoveďami na tieto otázky.

Gaslighting: Keď už pochybujete aj o vašom zdravom úsudku

„Ja nie som nahnevaný, rozprávam sa s tebou úplne normálne. Si si istá, že si v pohode? Keď ti toto príde ako hnev….“

Stojíte v miestnosti s ďalšími štyrmi ľudmi a bielym stolom. Po otázke od výskumníka na farbu stola všetci okrem vás spoločne odpovedia, že stôl je v skutočnosti sivý. Budete ďalej presvedčení, že stôl pred vami je biely, alebo budete pochybovať o vlastnom zdravom úsudku a spýtate sa samých seba, či náhodou nebláznite?

Gaslighting je technika veľmi často využívaná na potlačenie problému odpoveďou, ktorá zosmiešňuje či spochybňuje zdravý úsudok osoby. Používajú ju hlavne ľudia trpiaci narcistickou či sociopatickou poruchou osobnosti. Nie je to ale pravidlo, rovnako ju používajú ľudia, ktorých napadnete faktom, s ktorým nie sú veľmi stotožnení, alebo sa snažia potlačiť pravdu o udalosti, na ktorú narážate – to znamená priateľa obvineného z nevery, spolužiaka obvineného zo šikany či matku obvinenú z nevhodného správania k dieťaťu.

Zdroj: Unsplash

Spoznáte ju veľmi jednoducho. V momente, kedy niekoho konfrontujete s problematikou, začne sa odvolávať na váš nezdravý či nerozumný pohľad na situáciu a úplne odignoruje fakty, ktoré ste mu poskytli. Pokiaľ ste si všimli, že partner s vami nekomunikuje a vyhýba sa spoločným večerom, obviní vás z toho, že ste na ňom závislý, všetko hneď nafúknete, trpíte hystériou. „To už si ani nemôžem sadnúť na pivo s kamarátmi bez toho, aby si si myslela, že mám milenku. Si domýšľavá a padnutá na hlavu,“ či jednoduché, „To sa nestalo, vymyslel si si to.“

S gaslightingom sa bojuje veľmi ťažko, nakoľko je to technika, pri ktorej sa vás snaží druhý obviniť z pokrúteného zmyslu pre vašu vlastnú realitu. Najjednoduchší spôsob, akým sa ubezpečiť, že to nie je pravda, je obrátiť sa na tretiu osobu. Konfrontujte ju s problémom, uveďte všetky fakty a spýtajte sa jej na názor. To vás ubezpečí v tom, že problém nie je vo vašej hlave a druhá osoba na vás len použila techniku gaslightingu.

Agresívne vtipy

„To tričko si si vybral posliepačky?“

Humor má zvláštne a nestále pravidlá. Jedno je ale hlavné: pokiaľ viete, s ktorými vecami nie je osoba stotožnená, nemali by ste na ne útočiť formou vtipu. Problémom v takejto situácii nie ste vy. Nie je to tým, že nemáte zmysel pre humor alebo ste príliš citliví. Pokiaľ vo vtipe zacítite nenávistný podtón, je dobré sa zamerať na to, či vám tým chcel niekto ublížiť.

Foto: Unsplash

V niektorých situáciách sa to, samozrejme, rozoznáva ťažko. Nenahnevajte sa, ak neznáma osoba zavtipkuje na vaše citlivé miesto, pokiaľ o ňom nemá šancu vedieť. To znamená, že ak niekto zavtipkuje o tom, že malé psy sú škaredé a vy vlastníte teriéra či čivavu, neberte si to hneď osobne. Pokiaľ to o vás osoba nevedela, pravdepodobne to nebolo so zlým úmyslom.

Zároveň ale vtipy vašej kamarátky o ľuďoch s depresiou nie sú úplne na mieste, pokiaľ vy či niekto z vašej rodiny touto poruchou trpí a daná osoba o tom vie. Nie je v poriadku žartovať na adresu ničoho, o čom váš známy vie a uvedomuje si, že je to vaším citlivým miestom.

Pokiaľ niekto z vašeho okolia utŕži poznámku typu: „Nevedel by si si udržať postavu ani s dvoma poradcami a domácim fitkom,“ ak sa snažíte schudnúť, nie je na tom nič vtipné a váš známy sa vám pravdepodobne snaží ublížiť. S takýmito osobami obmedzte kontakt, ako sa len dá. Problém sú oni, nemajú vás radi a neprajú vám nič dobré. Nenechajte si zvyšovať ich ego na váš účet.

Devaluácia

„Moja bývalá varila lepšie.“

Poznáme ju všetci. Váš otec mal vo vašom veku už dve vysoké školy, vaša sestra je oveľa šikovnejšia, bývalá priateľka bola milšia a kolega je rýchlejší. Nenechajte sa tým ponížiť ani oklamať. Nároky na vás neurčuje výkon či osobnostné vlastnosti ostatných ľudí. Vy viete najlepšie, či svoju prácu vykonávate dobre, či sa snažíte, alebo či je vaším cieľom vychodiť dve vysoké školy. To, že niekto iný z okolia osoby, ktorá na vás vyvíja tlak, robil čokoľvek lepšie či efektívnejšie, nie je váš problém.

Foto: Unsplash

Uvedomte si, že pokiaľ túto techniku niekto využíva, je najlepšie ho na to buď upozorniť, alebo úplne odignorovať kritiku, ktorú vám dáva. Ďalším problémom je, že ľudia používajúci túto formu kritiky neopakujú svoje obvinenia raz. Preto sa treba dobre obrniť a takéto slová si nevšímať.

Sabotážna kampaň

Je to jednoduché. Pokiaľ človek nevie nijakým spôsobom znížiť vaše sebavedomie, začne vás haniť pred ostatnými ľuďmi. Buď šírením klamstiev, vašich tajomstiev, alebo jednoducho polopravdami, aby ste sa pred okolím ukázali čo v najhoršom svetle. Robí tak za účelom zníženia vašej reputácie a pošpinenia vášho mena.

Pri tomto druhu manipulácie sa bráni veľmi ťažko, nakoľko je to väčšinou slovo proti slovu. Preto je základom dokumentovať každú formu útoku, ktorú proti vám človek prejaví a ukladať si to, pokiaľ budete niekedy v budúcnosti potrebovať podporu.

Triangulácia

„Jožko si o tebe myslí, že si zlý človek.“ Jožko ale nič také nepovedal.

Triangulácia je technika, pri ktorej sa skresľujú informácie podané manipulátorom z inej strany. Majú za úlohu zneistiť sebavedomie a pohľad na samého seba. Väčšinou sa jedná o zle podanú informáciu od nadriadeného či objekt záujmu, prípadne nového známeho. Manipulátor môže zobrať informáciu typu: „Odkáž mu, že neposlal mail, tak nech ho pošle, keď bude môcť,“ a pretvoriť ju na niečo v zmysle: „Šéf ti odkazuje, že si nespoľahlivý a zlý zamestnanec.“

Foto: Unsplash

Ako odkazuje portál INC, odborník upozorňuje na fakt, že obeťou je aj osoba tretej strany, nakoľko aj informácie od nej neboli podané správne. Tiež odporúča, aby sa pri prípadných pochybnostiach obeť triangulácie obrátila na tretiu stranu, keď si bude chcieť informácie overiť.

Emočné vydieranie

Pod toto spadá hneď niekoľko techník. Jednou z nich je napríklad vytváranie pocitu viny„Keby si bol môj kamarát, urobil by si to pre mňa,“ zvádzanie chyby na druhú osobu: „Keby si nebola stále preč, nepodviedol by som ťa,“ či sociálne skalpovanie: „Strávil som nad tým hodiny práce, ale robil som to pre teba, lebo si to potreboval.“

Pri sociálnom skalpovaní väčšinou podľa Cialdiniho nastáva potreba reciprocity, alebo potreba vrátiť osobe čokoľvek, čo pre nás urobila. Pri podobných technikách v nás manipulátor vyvoláva pocit viny, nevďačnosti a núti nás vrátiť službu, prípadne sa pokarhať za svoje chyby. Je to veľmi špinavá a nedôstojná manipulácia.

Treba si uvedomiť, že pokiaľ sa pre vás rozhodla osoba čokoľvek spraviť, nie je vašou povinnosťou byť zaviazaný. Stále to bolo totiž jej rozhodnutím a vy toto správanie môžete alebo nemusíte oplatiť. Vážne nemusíte kolegovi pripraviť jeho projekt za to, že vám zobral zmenu v práci. Rovnako nemusíte oplatiť rodičom, že sa o vás rozhodli postarať. Samozrejme je to častokrát otázkou poctivosti, ale pokiaľ tieto taktiky niekto využíva na to, aby vás zmanipuloval smerom, ktorým chce on, už to je dosť na to, aby ste pred ním zavreli dvere.

Projekcia

„Nedá sa s tebou komunikovať, keď sa zakaždým urazíš.“ „Ty si sa urazil pred mesiacom a tiež pred troma dňami, keď som nestihol vyniesť smeti. To ty sa stále urážaš.“

Foto: Unsplash

Projekciou rozumieme snahu manipulátora odraziť problém vzniknutý na jeho strane. Robí to preto, aby odvrátil pozornosť od skutočného konfliktu a chce vás tým dostať do stavu, kedy budete pochybovať o svojej vlastnej osobnosti či činoch. Pokiaľ je toto pravidelným správaním, ktoré nastáva pri hocijakom menšom konflikte, je úplne isté, že vaša blízka osoba neberie vaše slovo do úvahy, len sa snaží obrátiť pozornosť na iný problém, ktorý by za normálnych okolností neriešila. Na toto treba osobu upozorniť, nakoľko je častý úkaz, že si ľudia sami neuvedomujú, aká je táto technika nevyspelá.

Techník na manipulovanie je veľmi veľa a manipulátori väčšinou nepoužívajú len jednu. Pokiaľ sa ich naučíte rozoznávať, ľahšie tým predídete dlhodobému vydieraniu, manipulovaniu či emočnému zneužívaniu.

INC, The Power Moves, Influence at Work
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov