Foto: Photo by Laurenz Kleinheider

Keď niekto ide po ulici a hovorí sám so sebou, zvyčajne ho považujeme za čudáka.

Keď sme však sami doma, nikto nás nevidí a nepočuje, prečo by sme nemohli? Pokojne si nahlas zaspievajte, nahlas si zopakujte, čo dnes ešte potrebujete nakúpiť a urobiť a udeľte si pochvalu za to, čo všetko ste už stihli. Že je to zvláštne, keď ste doma sami? Vedci si myslia, že je to prospešné pre vaše zdravie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je to príznak šialenstva

Lisa Ferentz, klinická sociálna pracovníčka a psychoterapeutka, sa pre Reader´s Digest vyjadrila, že občasné zhováranie sa so sebou nie je vôbec príznakom šialenstva, ba práve naopak, môže byť zdraviu prospešné. Podľa Ferentzovej je totiž nesmierne dôležité to, ako sa rozprávame sami so sebou, a teda to, aký k sebe máme postoj.

Komentujeme, aj keď si to neuvedomujeme

Iste ste postrehli, že v myšlienkach sa k sebe prihovárame neustále, komentujeme, ako nám sedia nové šaty, čo všetko potrebujeme stihnúť urobiť, aká skvelá pesnička práve hrá v rádiu, koľko máme ešte minút, kým budeme musieť utekať na autobus, či čo by sme si dali na večeru. Občas nám možno povedome niečo dokonca vykĺzne a vyslovíme to nahlas. Nebojte sa však, nie ste blázon, práve naopak – vedci si myslia, že je to súčasťou správania sa zdravého jedinca.

Foto: unsplash

Vplyv interného monológu

Lisa Ferentz si dokonca myslí, že nahlas by sme mali so sebou občas hovoriť všetci. Ak totiž myšlienku vyslovíme nahlas, pomôže nám to lepšie sa vyrovnať nielen s prítomnými ťažkosťami, ale aj s budúcnosťou. Lisa túto techniku často prezentuje svojim klientom, najmä však v prípade, ak klient potrebuje zmeniť náhľad na vlastnú osobu, a to k lepšiemu.

Náš interný monológ nás totiž ovplyvňuje viac, ako by ste si mysleli. Ovplyvňuje náš emocionálny stav, naše myšlienky, aj spôsob, akým sa podvedome správame a rozhodujeme sa. Ak je náš interný monológ negatívny a kritický, je pravdepodobné, že ani navonok nebudeme pôsobiť ako slniečko, ale budeme podráždení a pesimistickí.

Zopár pozitívnych afirmácií

Ako svoj interný monológ správne naladiť? Ferentz radí napísať si na papier všetko, za čo ste vďační, všetko pozitívne, čo sa vo vašom živote práve vyskytuje a zopár pozitívnych afirmácií. Potom si papier vezmite, postavte sa pred zrkadlo a to, čo ste si napísali, vyslovte nahlas. Spočiatku sa vám bude zdať, že je to divné, nevzdávajte to však, cvikom sa váš postoj k tomuto cvičeniu zmení a čoskoro vďaka nemu budete schopní ľahko meniť svoje názory, postoje a reakcie.

Foto: unsplash

Motivačná reč

Psychoterapeutka má pre vás ďalšiu radu – ak sa ocitnete v situácii, ktorú považujete za ohrozujúcu, pošepkajte si reč na povzbudenie. Pomôže vám to napríklad v situácii, keď máte pred sebou náročnú prezentáciu alebo test, dodá vám to totiž potrebnú dávku odvahy a sily. Možno ste to nepostrehli, no práve takto sa povzbudzujú aj vrcholoví športovci predtým, ako majú podať výkon.

A čo s negatívnymi myšlienkami?

Ferentz dodáva, že ničím výnimočným nie je ani to, ak človek nahlas zanadáva alebo sa posťažuje, prevažovať by však mali jednoznačne pozitívne slová a k tým negatívnym je potrebné zaujať správny postoj a prístup. Nemali by sme sa totiž sťažovať len preto, aby sme sa posťažovali, myšlienku by sme mali nahlas vysloviť preto, aby sme sa nad ňou mohli zamyslieť a prehodnotiť ju.

insider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov