Ste na štartovej čiare, je tu ďalší nový rok. Máte predsavzatie? Je to to, ktoré ste si dali už pred rokom? Ak aj áno, tak nevadí. Tento rok vám to môže už naozaj vyjsť.

Aby to tak aj bolo, mali by ste na začiatok urobiť jednu vec. Či už chcete chudnúť, naučiť sa niečo nové alebo cestovať, sľúbte si, že tento rok bude o vás a pre vás. Znie to sebecky, no nie je to tak. Novoročné predsavzatia si v podstate dávame preto, že chceme vo svojom živote niečo zmeniť. A na to, aby bola zmena úspešná, musíme začať najprv sami od seba. Preto sa nebojte zamerať sa na seba.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je 5 dôvodov, prečo by ste sa mali tento rok venovať najmä sebe.

Budete sami sebe najlepším priateľom

Zo všetkých tých ľudí v našom živote často najmenej poznáme sami seba. Snažíme sa plniť priania iným a na tie svoje zabúdame. I keď kdesi v hĺbke srdca cítime to, po čom naozaj túžime, umlčíme to zdanlivo dôležitejšími vecami. Smutné je, že to robíme, hoci tým sami sebe škodíme. Koľkí z nás by boli radšej niekým iným – inak vyzerali, inak žili… A čo je najhoršie, porovnávame sa so zdanlivo dokonalými životmi iných, ktoré sledujeme na sociálnych sieťach.

Unsplash.com/Mantas Hesthaven

Dobrá správa je, že z tohto začarovaného kruhu sa dá vystúpiť. Doprajte si tento rok čas, spoznávajte samých seba, naučte sa mať radi svoje ja, trávte viac času offline a niekde vonku. Veď sami so sebou prežijete nielen tento rok, ale vlastne celý život…

Budete zdravší

Spomalenie a viac času na seba vám zo života odstránia stres a pomôžu vám odstrániť aj zlé návyky. Často si na Nový rok povieme, že prestaneme fajčiť alebo že začneme jesť zdravo a pritom ani nevieme, prečo máme tieto zlozvyky.

Tým, že sa viac zameriate na svoje pocity a myšlienky, možno prídete na to, že robíte niektoré veci bez rozmyslu a automaticky. Postupom času sa vám podarí vyhrať aj nad svojimi zlozvykmi. Ozaj, nemusíte začať chodiť do fitka, aby ste začali žiť zdravšie, stačí sa začať viac usmievať. Všetko predsa začína v hlave.

Lepší vzťah so sebou vám zlepší vzťahy s inými

Čím lepšie budete poznávať samých seba, tým viac si budete rozumieť a pochopíte, že nie ste ani lepší, ani horší ako ostatní, pretože všetci sme rovnocenní. Okrem toho, keď zmeníte svoj negatívny pohľad na seba, aj pohľad na iných sa zmení. Možno si to teraz neviete predstaviť, no stačí, že malými krokmi zmeníte seba a zmeníte tým všetko okolo vás.

Viete, ako sa hovorí – na to, aby sme mohli milovať iných, musíme milovať najprv samých seba.

Unsplash.com/Ian Schneider

Začnete si plniť sny

Keď sa sústredíte viac na seba, nevyhnutne si začnete klásť otázku, čo chcete a čo nie, čo vám vyhovuje, čo by ste chceli dosiahnuť a podobne. Možno to spočiatku nebudete vedieť, možno budete o dosiahnutí svojich snov pochybovať alebo budete váhať, ktorou cestou sa vydať.

Dajte si čas, nevzdávajte sa a nechajte tieto veci dozrieť. I keď vám to možno v danom okamihu príde ako večnosť, týždne ani mesiace nie sú zas až taká dlhá doba. Keď však budete niečo vždy odkladať, nikdy sa k tomu nedostanete. A malá rada na záver: váš život nemá šablónu, bude taký, aký ho vytvoríte, je to len na vás.

Zmení sa vám aj psychické nastavenie

Určite viete, že podkladom pre mnohé psychické ochorenia je negatívny sebaobraz a pesimistický pohľad na svet. Iste, nemusíte hneď trpieť depresiou na to, aby vás obmedzovala vaša psychika. To však pochopíte až vtedy, keď získate nadhľad. Ten väčšinou pochádza zo zdravého sebavedomia, adekvátnej sebareflexie a dobrého vzťahu so sebou samým. Chceli by ste byť niekým iným? Môžete ním byť. Je to na vás.

Unsplash.com/Mohamed Nohassi

Prajeme vám odvahu a pevnú vôľu, aby ste tento rok mohli zmeniť vo svojom živote všetko, čo vám nevyhovuje, čo vás ťaží alebo brzdí. Pamätajte, že jediné prekážky, ktoré vám stoja v ceste sú tie, ktoré tam vidíte. Je to na vás. A malá rada: začnite tým, že sa budete viac usmievať.

P.S.: Začať sa dá kedykoľvek, no najlepšie je začať teraz.

Pozri aj: Týchto 10+ sebeckých predsavzatí by si mal v roku 2018 stanoviť každý z nás

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov