Niektoré z nich vám vyrazia dych. Sú však dôkazom toho, že naša psychika nás neraz dokáže poriadne prekvapiť.

Mnoho vecí robíme bez toho, aby sme sa nad nimi zamysleli. Vlastne, keď sa to tak vezme, tak väčšinu činností vykonávame v režime autopilota. Dnes sme si pre vás pripravili 9 zaujímavých faktov o našom podvedomí, ktoré vám ukážu, že psychika je naozaj silný nástroj.

Článok pokračuje pod videom ↓

Koľko faktov ste spozorovali sami na sebe?

#1 Stišujeme alebo úplne vypíname hudbu v aute, keď sa nachádzame na neznámom mieste

Photo by Samuel Foster on Unsplash

Toto robíme takmer všetci. V neznámom prostredí sa potrebujeme sústrediť a preto sa snažíme odstrániť všetky rušivé elementy. Hudba z rádia je definitívne jedným z nich.

#2 Keď hovoríme, gestikulujeme

pixabay.com

Neraz si práve pri dôležitých veciach pomáhame gestikulovaním. Snažíme sa tak podčiarknuť význam slov. Tento jav má pôvod v evolúcii. Gestikuláciu nepoužívame väčšinu len vtedy, ak sú ruky niečím zamestnané. Všimli ste si to aj vy?

#3 Radšej zaparkujeme vedľa druhého auta

Photo by freestocks.org on Unsplash

A to dokonca aj vtedy, keď sa ocitneme na poloprázdnom parkovisku. Podvedome však hľadáme miesto vedľa zaparkovaného auta. Aký to má dôvod? Vychádzame zo skutočnosti, že človek je chtiac či nechtiac spoločenský tvor. A preto napodobňuje. Ak niekto niekde zaparkoval, tak naše podvedomie nám dáva informáciu, že je toto miesto bezpečné a môžeme tam zaparkovať aj my. Túto fintu opakovania využívajú aj reklamy. Kto z nás by nepočul o odporúčaní 9 z 10 lekárov či iných špecialistov?

#4 Muži nepoužívajú pisoáre, ktoré sú vedľa seba

Photo by HelpStay.com on Unsplash

Inštinkt im to nedovolí. Preto radšej zvolia pisoáre, ktoré sú od seba vzdialené čo najďalej. Je to prirodzená potreba chrániť si súkromie, a to najmä na takom háklivom mieste, akým sú verejné záchody. Samozrejme sa nájdu aj výnimky. No tie, ako vždy, skôr potvrdzujú pravidlo.

#5 Nezoberieme si posledný kúsok pizze či koláča

Photo by Thomas Schweighofer on Unsplash

Väčšinu sa každý z nás hanbí zobrať si posledný kúsok pizze či zákuska – i keď je to v rozpore s rôznymi predajnými technikami, ktoré nás lákajú na limitované edície či jedinečnosť produktu. Pri poslednom kúsku občerstvenia však akosi nadobúdame pocit, že naň nemáme právo, a preto sa necháme presviedčať.

#6 Muži sa neradi pýtajú na správny smer

Photo by Ethan Sykes on Unsplash

A to i v prípade veľkého rizika, že zablúdia. Iba 6 percent mužov nemá problém sa spýtať na cestu. Majú totiž pocit, že to je prejavom ich osobnostného zlyhania. Podľa jednej štúdie muži precestujú za život tisíce kilometrov zbytočne, a to len preto, že sa neopýtajú na správny smer.

#7 Podržíme druhým ľuďom otvorené dvere

Photo by Monica Silva on Unsplash

A to je fajn. Nie je za tým len dobrá výchova, pri ktorej nám rodičia vtĺkali do hlavy základy slušného správania. Ak podržíme otvorené dvere aj ostatným, znižujeme tým kolektívne úsilie a tak sa ďalšie osoby nemusia zbytočne namáhať. A dobré skutky sa nám vždy vrátia. Možno práve vtedy, keď to budeme čakať najmenej.

#8 Nekupujeme ani najdrahšie, ani najlacnejšie veci

Photo by Daniel von Appen on Unsplash

Najlacnejšie veci v nás vzbudzujú pochybnosti ohľadom ich kvality, tie najdrahšie nás zas odrádzajú práve vysokou cenou. Väčšina ľudí hľadá zlatú strednú cestu a siahne po výrobkoch, kde cena bude korešpondovať s kvalitou.

#9 Chodidlá si pri konverzácii otáčame smerom k osobe, o ktorú máme záujem

Photo by Max Liao on Unsplash

Je to typická reč tela, ktorú je ťažké oklamať. Ak sa nám niekto páči, ako prvé nás prezradí telo. Preto pri konverzácii s objektom nášho záujmu otáčame chodidlá jeho smerom. Ak sa otáča len trup, nič to nemusí znamenať. Podľa odborníkov si musíme všímať najmä chodidlá.

Pozri aj: Týchto 7 psychologických efektov denne ovplyvňuje milióny ľudí. Väčšinou si to však neuvedomujeme

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov