Deti zjavne opakujú po rodičoch i to, čo by rozhodne opakovať nemali.

Stará známa múdrosť hovorí o tom, že deti robia len to, čo vidia u svojich rodičov. Darmo bude vystresovaná matka kričať na dieťa, nech sa upokojí, keď sama toho nie je schopná. Nedávna psychologická štúdia však ukazuje oveľa viac. Deti preberajú od svojich rodičov aj sklony k podvádzaniu.

Článok pokračuje pod videom ↓

A to napriek tomu, že sami tým v detstve trpeli. Podobný fenomén sa však vyskytuje aj u detí alkoholikov. Tí vidia, ako mama či otec pravidelne vystrájali pod vplyvom alkoholu a mnohí z nich by v detstve odprisahali, že sa alkoholu ani nedotknú. No podľa viacerých výskumov práve deti alkoholikov majú v dospelosti väčší sklon k vzniku alkoholizmu. Rovnako to je aj s neverou.

Ukazujú, že nevera je prijateľná

pixabay.com

Deti toho nasávajú oveľa viac, než by rodičia chceli. Ak podvádza jeden z rodičov, dieťa tak dostáva signál, že nevera nie je taká strašná, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Práve naopak, je to niečo, z čoho netreba robiť ťažkú vedu a niečo, s čím sa dá „v pohode“ fungovať.  Podľa výsledkov štúdie, ktorej sa celkovo zúčastnilo  1 254 ľudí, svoju partnerku podviedlo približne 22%–25% ženatých mužov, pričom počet neverných žien bol o niečo nižší – 11% – 15%.

Nezosobášení študenti, ktorí sa zúčastnili štúdie, boli neverní oveľa viac. Akejkoľvek formy nevery vo svojich vzťahoch sa muži dopustili až v 75 percentách, zatiaľ čo ženy až v 68 percentách. Stáva sa tak nevera naozaj bežnou súčasťou nášho každodenného života?

Pokrivený obraz?

pixabay.com

Študenti zároveň vyjadrovali svoj postoj k rôznym otázkam. Ich postoj k vyjadreniam ako napríklad „Moji rodičia mi povedali, že nevera môže byť niekedy opodstatnená,“ alebo „Rodičia so mnou diskutovali o dôležitosti vernosti vo vzťahoch,“ bol súhlasný. O čom to teda svedčí?

Podľa psychológov to svedčí o tom, že ak je nevera v rodine skloňovaná a diskutuje sa o nej, dieťa podvedome preberá informáciu o tom, že nevera sa naozaj stáva bežnou súčasťou rodín. Preto má v dospelosti aj vyššiu tendenciu podvádzať. Psychológovia však upozorňujú aj na jednu nemenej dôležitú skutočnosť. Nikto z nás sa nemôže vyhovárať na rodičov. Sme dospelí, a teda dosť starí na to, aby sme vedeli sami za seba robiť rozhodnutia a zároveň niesť za ne dôsledok.

Pozri aj: 10 dôležitých vecí, ktoré by ste mali vedieť o nevere (aj keď si myslíte, že vás sa netýka)

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov