Foto: Pexels

Ľudia so psychopatickými sklonmi môžu byť ťažko rozpoznateľní.

Na prvý pohľad môžu pôsobiť ako šarmantní, charizmatickí a priateľskí jedinci. Avšak pod povrchom sa skrýva manipulatívne správanie, nedostatok empatie a tendencia k emocionálnej krutosti. Tento článok sa zameriava na päť hlavných varovných signálov, ktoré naznačujú, že niekto vo vašom okolí môže byť emocionálny psychopat.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré z nich popísal aj portál Your Tango.

1. Manipulácia

Jedným zo základných znakov emocionálneho psychopata je jeho schopnosť manipulovať s ľuďmi a situáciami tak, aby dosiahol svoje ciele. Títo jedinci sú majstrami v hre so slovami a dokážu ľahko ovplyvniť ostatných. Príkladom môže byť zveličovanie alebo zmenšovanie problémov, klamanie alebo vytváranie falošných dojmov o sebe či druhých.

2. Nedostatok empatie

Empatia je schopnosť vcítiť sa do pocitov iných ľudí a prejaviť im porozumenie a súcit. Emocionálnym psychopatom táto schopnosť často chýba. Sú zameraní na svoje vlastné potreby a pocity, pričom ignorujú alebo bagatelizujú emócie druhých. Toto môže viesť k tomu, že sa ostatní vo vzťahu s emocionálnym psychopatom cítia nevypočutí, opustení alebo zneužití.

Pexels

3. Emocionálna krutosť

Emocionálni psychopati majú tendenciu byť emocionálne krutí voči ostatným ľuďom. To zahŕňa verbálne útoky, urážanie alebo dehonestovanie druhých za účelom poníženia a získania kontroly nad nimi. V extrémnych prípadoch môže emocionálna krutosť zahŕňať aj fyzické alebo sexuálne zneužívanie.

4. Kontrola a dominancia

Emocionálni psychopati majú silnú potrebu kontrolovať situácie a ľudí vo svojom okolí. Môžu to robiť prostredníctvom zastrašovania, manipulácie alebo izolácie od ostatných. Ich snaha o kontrolu je často spojená so strachom zo straty moci alebo postavenia a môže mať negatívny vplyv na životy ich obetí.

5. Neschopnosť prejaviť zodpovednosť za svoje činy

Emocionálni psychopati majú tendenciu odmietať akúkoľvek zodpovednosť za svoje správanie a vždy obviňujú ostatných za svoje problémy. Často sa vyhýbajú konfrontácii s dôsledkami svojich činov a namiesto toho hľadajú spôsoby, ako uniknúť zodpovednosti alebo presvedčiť ostatných, že sú nevinní.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov